Naar school

Voorbereiding op de eerste schooldag

Uitleggen wat er gaat gebeuren

Het is goed om je kind voor te bereiden op zijn eerste schooldag. Leg hem bijvoorbeeld uit wat hij op school gaat doen, wat hij kan verwachten. Breng het positief: “Je mág naar school!” Maak er tegelijkertijd ook niet te veel drukte over. Als je de spanning te hoog opvoert, kan hij wel eens tegen de eerste schooldag gaan opzien. En dat is nergens voor nodig.

Als hij oudere broertjes of zusjes heeft, leg hem dan duidelijk uit dat die niet bij hem in de klas zullen zitten.

Fiets of loop samen een aantal keren naar de school zodat je kind de route leert kennen. Doe dit niet te lang van te voren. Peuters hebben nog geen tijdsbesef en kunnen nog niet overzien wanneer het echt gaat beginnen. Het is dan lastig uit te leggen dat ze nog moeten wachten.

Als je kind ook naar de bso gaat, is het goed dit tijdig aan het kind uit te leggen en hier samen een kijkje te gaan nemen.

{slider Lees verder|closed}

Wennen

Maak gebruik van de zogenaamde wendagen. Dit kan op de meeste scholen, vanaf dat je kind drie jaar en tien maanden is met een maximum van vijf dagen.

Als jouw kind bij een kinderdagverblijf of peutergroep zit in hetzelfde gebouw als school, gaat je kind vast ook al af en toe met de pedagogisch medewerker een kijkje nemen in de klas waar hij naar toe gaat.

Zelfredzaamheid

Op school gaan kinderen zelf naar de wc. Het is daarom fijn als je kind zindelijk is wanneer hij naar school gaat. Begin tijdig met zindelijkheidstraining. En zorg ervoor dat hij zelf zijn schoenen (gym!) en jas kan aan- en uittrekken. 

Aanschaffen

Koop samen de spulletjes die je kind nodig heeft voor school: een rugtas, drinkbeker, trommel voor fruit, koek en/of brood, gymschoenen. Let er daarbij op dat hij die spullen zelf kan openen en sluiten (bijv. gymschoenen met klittenband of balletschoentjes), zodat hij niet telkens de leerkracht om hulp hoeft te vragen. Schrijf op alle spullen duidelijk zijn naam. Ook op de jas, handschoenen, muts, das etc. Laat hem thuis oefenen met de spulletjes.

Vermijd extra spanning

Probeer andere spannende momenten niet samen te laten vallen met de eerste schooldag. Als je kind bijvoorbeeld tegelijkertijd ook een nieuw bed of andere kamer krijgt, verandert er wel heel veel.

Informeer school en bso over extra zorg of begeleiding

De leerkracht van school en de pedagogisch medewerker van de bso willen je kind graag goed begeleiden. Daarom is het nodig dat ze weten of je kind extra zorg of begeleiding nodig heeft, bijvoorbeeld in verband met ziektes (astma, diabetes), allergie, of bepaald gedrag. Informeer hen hierover bij het welkomstgesprek. 

Voorlezen

Er zijn heel wat prentenboeken over dit onderwerp. Bijvoorbeeld 'Hoi, naar school!' door Vivian den Hollander en Dagmar Stam, 'Anna’s eerste schooldag' door Tony & Zoë Ross, 'Kiki gaat naar school' door Amy Hest;, 'Hoera ik ga naar groep 1' door Marianne Busser en Ron Schroder. Bij de bibliotheek zijn hierover ook veel boekjes te leen. 

{/sliders}

De eerste schooldag

Meenemen

Geef je kleuter een schooltas (rugtas) mee met iets te eten (koek of fruit), drinken, reservekleding en misschien een zakdoekje of knuffeltje als je kindje daar behoefte aan heeft. Houd er bij de keuze van eten en drinken rekening mee dat hij de verpakking zelf kan openmaken. Snoep meegeven is op de meeste scholen niet de bedoeling. Een stukje fruit is lekker én gezond.
Als je kind gaat overblijven, zorg dan ook voor een goed gevulde lunchtrommel.

 

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou én we zijn in de buurt.

kindwijzer