BRC en KION organiseren gratis thema-avond ‘Geboren ontdekkers’

Kinderen hebben een superkracht: nieuwsgierigheid. Hiermee leren ze zó snel, dat ze ons geregeld versteld doen staan. Ben jij benieuwd hoe dit precies werkt en hoe je jouw kind kunt aanmoedigen om deze nieuwsgierigheid te (blijven) volgen? Meld je dan aan voor de gratis thema-avond ‘Geboren ontdekkers’ op donderdag 11 april om 19.30 uur.

De thema-avond is voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp
We bekijken het leren en ontdekken door nieuwsgierigheid bij kinderen van 0 tot 7 jaar vanuit de wetenschap én de praktijk. Sabine Hunnius van het Baby & Child Research Center (BRC) is expert op het gebied van het babybrein en vertelt over wetenschappelijk onderzoek naar leren en nieuwsgierigheid bij jonge kinderen. Pedagogisch professionals Shirley van Ooijen en Myrna Frissen van KION kinderopvang vertellen aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe nieuwsgierigheid, ontdekken en leren binnen de kinderopvang gestimuleerd wordt. En hoe je dit zelf thuis kunt toepassen.

Klik hier om je aan te melden

Datum:                                Donderdag 11 april 2024
Tijd:                                      19.30 - 21.00 uur (inloop met thee en koffie vanaf 19.00 uur)
Locatie:                               Theaterzaal de Klif, Pijlpuntstraat 1, Nijmegen (Noord)
Bereikbaarheid:                  Route Theater de Klif - Pijlpuntstraat 1, 6515 DJ Nijmegen Noord

De thema-avond komt voort uit de samenwerking tussen BRC en KION
Deze samenwerking is gestart in maart 2022. Het BRC verricht wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling en het welzijn van baby's en jonge kinderen tot 6 jaar. KION wil hier als grootste kinderopvangorganisatie van Nijmegen en omstreken graag aan bijdragen. Onderling wisselen we kennis en kunde uit. Zo willen we het wetenschappelijk onderzoek meer naar de praktijk brengen, zodat kinderopvanglocaties kunnen inspelen op wetenschappelijke inzichten. Denk bijvoorbeeld aan hoe onderzoek laat zien dat voorlezen, liedjes zingen en actief bezig zijn met taal cruciaal zijn voor de taalverwerving van jongs af aan.

Opening dierenbeweegpad De Wegwijzer Winssen

Peuters van KION De Wegwijzer openen Dierenbeweegpad in Winssen

Stampen als een olifant, trippelen als een muis en springen als een kangoeroe: dat deden de kinderen van KION-kinderopvang en basisschool de Wegwijzer in Winssen gisteren vol overgave. Samen met pedagogisch medewerkers en leerkrachten openden zij het fonkelnieuwe Dierenbeweegpad in Winssen. Na afloop ontvingen alle kinderen een mooie dierensleutelhanger.

Opening dierenbeweegpad website

Het Dierenbeweegpad is een route van ongeveer 1 kilometer, die jonge kinderen samen met hun ouders, verzorgers, opa’s of oma’s kunnen ontdekken. Langs de route zoeken de kinderen naar speciale stoeptegels met afbeeldingen van dieren die hen unieke ‘dierenopdrachten’ geven, zoals stampen als een olifant en kwispelen met een hondenstaart. De route kan lopend of met een loopfietsje of step worden gedaan.

Het team van KION-kinderopvang De Wegwijzer heeft meegewerkt aan de route. Clustermanager bij KION, Selma de Bruijne: "Het Dierenbeweegpad nodigt kinderen uit om op ontdekkingstocht uit te gaan. Lekker in de buitenlucht bewegen wordt zo nog leuker. Ik weet zeker dat de kinderen in Winssen er veel plezier aan gaan beleven. De route start bij ons voor de deur, dus wij gaan er zeker gebruik van maken."

Het Dierenbeweegpad in Winssen is een initiatief van Beuningen Samen in Beweging, Kansrijke start, KION Kinderopvang De Wegwijzer en de gemeente Beuningen. Dit is het tweede Dierenbeweegpad; in september 2023 werd er al een Dierenbeweegpad geopend in Beuningen.

 

Bekijk onze locatie De Wegwijzer

 

 

Pedagogische inrichting in KION huisstijl voor bso Kameleon

Afgelopen week verhuisde bso Kameleon van de Limoslaan naar de Elzenstraat. De nieuwe locatie werd ingericht volgens het pedagogische inrichtingsbeleid van KION. Zodat de kinderen van de bso na de vakantie helemaal op kunnen gaan in de vele rijke speelhoeken. We vragen Malou, inrichtingsadviseur bij KION, wat er komt kijken bij het inrichten van een nieuwe locatie.

Wat is er zo uniek voor de bso locatie aan de Elzenstraat?
Malou: ‘Om te beginnen is het een oud en karakteristiek pand. Dat zie je overal terug en geeft een unieke sfeer. Maar wat deze locatie ook uniek maakt zijn de vele verschillende ruimtes die multifunctioneel worden ingezet en waar de bso kinderen zich prima kunnen vermaken. Deze staan los van de twee groepsruimtes die als basis functioneren.

Pedagogische inrichting

Zo is er een “stoeihok” met een zachte ondergrond en een groot klimhuis waar je op kan klimmen en vanaf kan glijden. Heel fijn om, ook bij slecht weer, een uitwijkmogelijkheid te hebben om de kinderen van fysieke beweging te voorzien. Er is een “chillruimte” voor de oudste kinderen gecreëerd waar zij zich even terug kunnen trekken. Een “gameroom” om te gamen en te lezen. Ook is er een “atelier” dat mooi ruim ingedeeld is. Hier van alles mogelijk: schilderen, knutselen, timmeren en zagen. Naast het atelier is nog een ruimte waar de oudste kinderen zich kunnen uitleven tijdens een potje tafelvoetbal, bij de op-tut-plek of in de bouwhoek.’

Waar wordt rekening mee gehouden bij het inrichten van een ruimte?
‘Er zijn meerdere aspecten waar wij op letten bij een inrichting. We letten natuurlijk op veiligheid. Daarnaast op voldoende uitdaging voor iedere leeftijd. Kinderen moeten geprikkeld en uitgedaagd worden om in de verschillende speelhoeken te gaan ontdekken. Zelfstandigheid van de kinderen staat ook vooraan bij onze inrichtingsplannen. We maken logische keuzes waar we de hoeken neerzetten, bijvoorbeeld waar druk spel plaatsvindt, zoals bij een tafelvoetbal, wil je geen leeshoek creëren. En tot slot herkenbaarheid van onze pedagogische inrichting en de KION Huisstijl, zonder de eigenheid van een locatie kwijt te raken. Elke locatie is anders en hierin kijken we samen met de medewerkers wat past bij de locatie en de KION stijl.’

Inrichting in KION huisstijl

De medewerkers worden dus ook betrokken in het proces?
‘Jazeker! Zij kennen hun groep en de behoeftes van de kinderen het beste. We bespreken samen de inrichting en hoe je een rijke hoek creëert door het passende spelmateriaal aan te bieden in de juiste hoek. Tijdens de verhuizing van bso Kameleon hebben we meerdere momenten overleg gehad om te bespreken welk meubilair mee gaat en waar we dit gaan plaatsen. Om dit inzichtelijk te maken voor de medewerkers heb ik een plattegrond getekend van de locatie. Deze hebben we samen doorgenomen en zo zijn we tot een fijne, pedagogisch doordachte inrichting gekomen.’ 

Hebben de kinderen ook een stem hierin?
‘Op deze locatie geef ik alle lof aan de medewerkers. Zij hebben samen met de kinderen een lijstje aangeleverd met wat de kinderen graag terug willen zien op de nieuwe locatie. Deze inbreng van de kinderen kon ik direct meenemen in mijn plan. Het draait immers allemaal om de kinderen.’ 

Inrichtingscoach kinderopvang

 

Over onze pedagogische inrichtingsadviseurs:
Malou is samen met collega Annemiek verantwoordelijk voor de pedagogische inrichting van onze locaties. Om pedagogisch medewerkers te inspireren wat betreft inrichting is er een speciale trainingsruimte waar ze verschillende speelhoeken presenteren, samen met het meubilair en spelmateriaal van vaste leveranciers. Hier krijgen medewerkers een inspiratiesessie en leren ze alles over het inrichten van een groepsruimte. Malou: ‘Na dit trainingsmoment gaan wij naar de locaties toe om de groepen te bekijken en eventueel wat te schuiven met het meubilair, om een zo optimale inrichting neer te zetten. We willen dat kinderen gestimuleerd, geprikkeld en uitgedaagd worden. Samen met de pedagogisch medewerkers stellen we een inrichtingsplan op en bestellen we het materiaal en de meubels. Hierbij letten we ook op duurzaamheid van materialen. Zo krijgt meubilair vaak een tweede kans en zorgen we dat we unieke pareltjes op locaties behouden.’  

Activiteiten voor in de kerstvakantie

De kerstvakantie staat voor de deur! En dat betekent gezelligheid, warmte en tijd met het gezin. Voor ouders kan het soms een uitdaging zijn om leuke activiteiten te bedenken. Maar geen zorgen, we hebben een aantal leuke winterse activiteiten voor je uitgezocht om er een onvergetelijke vakantie van te maken.

Afbeelding eindejaarskaart voor blog

---

Zelf wenskaarten maken 
| 2-12 jaar

Laat de creativiteit los op het maken van kaarten met een mooie eindejaarsboodschap. Bijvoorbeeld door er stickers op te plakken, figuurtjes op te tekenen of zelfs kleine knutselwerkjes aan vast te maken. Deze zelfgemaakte kaarten zijn niet alleen een feestje om te maken, maar ook hartverwarmend voor de ontvangers om te krijgen. Wie wil er nu niet zo’n mooie kaart?!

---

Dobbel een sneeuwpop | 3-12 jaar

De allerkleinsten hebben misschien een beetje hulp nodig, maar iedereen kan meedoen met dit gezellige dobbelspel. Voor dit spel heb je een dobbelsteen nodig, een stift of kleurpotlood en per deelnemer deze sneeuwpop. Iedereen mag om de beurt met de dobbelsteen gooien. Kijk wat er bij het gegooide aantal ogen op de dobbelsteen staat. Dit mag je in jouw sneeuwpopfiguur tekenen. Het gaat erom wie als eerste alle onderdelen van de sneeuwpop heeft ingetekend. Die wint het spel!

KION winteractiviteiten

---

Winter wonder wandeling | alle leeftijden

Trek warme kleding aan en maak een winterse natuurwandeling. Verken het park, het bos of zelfs de achtertuin. Neem een tas mee en laat de kinderen op zoek gaan naar winterse schatten zoals dennenappels, takjes en bladeren. Deze kunnen later worden gebruikt in knutselprojecten. Maak er bijvoorbeeld een mooie slinger van, of stal ze uit op een speciaal plekje in de woonkamer.

---

Winterbingo | 3-12 jaar

Bingo! Dat kun je roepen als je alle winterse elementen op deze bingokaart hebt gevonden. Ga er lekker samen op uit om te kijken of je alle vakjes kan afstrepen die op de bingokaart staan. Ga bijvoorbeeld voor een wandeling in het bos of door de stad. Maar kijk ook eens in huis of misschien in je eigen slaapkamer.

---

Gezonde kerstkoekjes bakken | 4-10 jaar

Een gezellige activiteit is samen gezonde koekjes* bakken. Rol het deeg uit, gebruik leuke vormpjes en laat de kinderen koekjes versieren met rozijntjes en andere lekkernijen. Het is niet alleen leuk om te doen, maar het resultaat is ook nog eens heerlijk om te delen met familie en vrienden.

Wat heb je nodig?

100gr volkoren tarwemeel, 75gr amandelmeel, 50gr ongezouten roomboter, 1/2 tl zout (optioneel), 1 tl bakpoeder, 1 sinaasappel (geperst), 1 tl citroen zest, 1 el honing.

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
  • Doe het tarwemeel, amandelmeel, zout (optioneel) en de bakpoeder in een ruime kom en schep goed door elkaar.
  • Snijd kleine blokjes van de roomboter en voeg toe aan het beslag, voeg ook de geperste sinaasappelsap, het zest van de citroen en de honing toe.
  • Kneed met je handen tot een mooi deeg. 
  • Vorm er ongeveer 15 bolletjes van en druk deze plat op een bakplaat met bakpapier. Hier kun je leuke vormpjes uitsteken.
  • Plaats in het midden van de oven voor 15 minuten, laat afkoelen op een rooster.

* Bron recept: www.voedzaamensnel.nl 

 ---


Genoeg leuke activiteiten om samen te doen deze vakantie! En vergeet vooral niet om te genieten van de magie van de feestdagen en jullie tijd samen.

Fijne vakantie!

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou én we zijn in de buurt.

kindwijzer