Suus blogt: 4 avonden haast

Sommige van ons hebben het al achter de rug, anderen moeten nog beginnen en weer anderen beginnen er niet eens aan. De avond4daagse of, zo las ik het op het web, hoe-maak-je-ouders-knettergek-in-4-dagen.

Als kind hebben mijn vriend en ik heerlijke herinneringen aan de avond4daagse. Samen met je vrienden en vriendinnen 4 avonden wandelen, kletsen, snoepen en rusten met je billen in het gras met een pakje drinken in je hand.

Nu staan we als ouders aan de andere kant en kan ik me alleen maar bedenken hoe mijn moeder gestrest moet hebben in combinatie met haar baan als verpleegkundige.
Want wat er aan de voorkant super leuk en gezellig uit ziet, met muziek, lachende kinderen, roze woensdag, bekertjes fruit en dat vreselijke gesnoep, is aan de achterkant รฉรฉn grote logistieke operatie van ouders met klotsende oksels.

Dit jaar was voor ons de tweede keer en we begonnen voorbereid aan de wedstrijd. Grote pan spaghettisaus, accessoires voor de verschillende themadagen lagen klaar en logistieke afspraken waren gemaakt. Gelukkig liep dit jaar alleen mijn dochter mee. En ik ben dankbaar dat al haar vriendinnen de 5km liepen en zij daardoor het idee om de 10km te gaan lopen aan de kant heeft kunnen zetten.

Het was ondanks het plannen, haasten en mijn verhoogde cortisol gehalte een ontzettend gezellige week. Nou moet ik eerlijk toegeven dat mijn vriend de meeste avonden thuisbleef om de twee jongste kinderen in bed te leggen. Ik genoot van mijn dochter en de gezelligheid, om vervolgens thuis te komen in een stil en opgeruimd huis.
Hmm misschien heb ik nu geen recht meer van sprekenโ€ฆ.

Ook mijn dochter heeft ontzettend genoten van haar vriendinnen, het wandelen, het vullen van haar heuptasje met lekkers en de gezelligheid. Ze vond de wandelingen alleen wel veeeeels te kort. (Meid, ik vind 2 uur doen over 5km echt lang genoeg)

De laatste avond liepen mijn vriend, broer en zus ook mee. Wat een feest. Eenmaal thuis viel mijn dochter als een blok in slaap. Het was een vermoeiende week. Wandelen, gezelligheid, laat naar bed, vroeg op en dan ook nog de nodige toetsen op school. Dat is niet niks.

Ook ik moest dit weekend wel even bijkomen. Want 4 dagen 5km slenteren met 1 dag met bepakking (de jongste in de draagzak) is toch best vermoeiend.

Is het je eerste keer? De clubvanrelaxtemoeders (vaders) heeft een aantal weetjes voor je eerste avond 4daagse (als ouder) op een rijtje. 9 handige weetjes voor je eerste avondvierdaagse (als ouder) - Club van relaxte moeders

๐˜š๐˜ถ๐˜ถ๐˜ด ๐˜š๐˜ข๐˜ด ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ด๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ, ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด (9 ๐˜ฆ๐˜ฏ 2) ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ (5) ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜•๐˜ช๐˜ซ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜ก๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ง๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ข๐˜จ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฌ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜จ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜’๐˜๐˜–๐˜• ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ๐˜ง๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฌ ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต (๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ) ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ.

Suus blogt: Allemaal ziek!

Toen ik vorige week ziek in mijn bed lag bedacht ik me: โ€˜Hier moet ik een blog over schrijven! Ik ben namelijk echt nooooooiiiit echt echt ziek.โ€™ De grap is dat ik 1 keer per jaar echt ziek ben en elk jaar 1 keer een ow-jee-mama-is-ziek-blog schrijf.

Ik kan niet zo goed ziek zijn. Het begint al bij het feit dat ik mezelf niet helemaal vertrouw. Want ben ik ziek of stel ik me aan? Terwijl mijn vriend hoofdschuddend de slaapkamer uitloopt met de woorden โ€˜Suus, je bent me dr een!โ€™ blijf ik nog even op de bedrand zitten om te bepalen wat het antwoord is op deze vraag. Wanneer ik opsta en mijn weg naar de badkamer in zet, wil ik eigenlijk gewoon liggen en voel ik me super zielig.

Aha, ja ik geloof dat ik echt ziek ben. Ik werk vandaag dus thuis en zie wel hoe ver ik kom. Deze gedachte wordt al snel afgestraft door mijn collega en ze heeft gelijk ik meld me ziek en duik in bed.

Eรฉn uur later komt er nog een zielig en ziek gezicht de slaapkamer binnen lopen. Ow nee, dit is niet goed. Papa รฉn mama zijn ziek! Wat nu? Gelukkig zijn de kinderen op school en de opvang. Dus we kunnen slapen. In de middag gaat de telefoon onze jongste moet opgehaald worden, ze is niet lekker. De volgende dag moeten we mijn oudste dochter ophalen van school, ze is niet lekker. En als klap op de vuurpijl wordt de volgende ochtend ook onze zoon flink ziek wakker. We zijn allemaal ziek! Allemaal tegelijk! Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wat een slagveld!

Mijn opstandigheid vliegt tegen het plafond! Ik wil voor mijn kinderen zorgen, het huis opruimen, schoonmakenโ€ฆ ja ik moet poetsen, al die ziektekiemen moeten hier wegโ€ฆ

Met knikkende knieรซn loop ik naar boven om dekbedden, kussen en matrassen te halen. We bouwen een ziekenboeg in de woonkamer. We vullen flessen water, zodat iedereen voldoende kan drinken. We snijden fruit en smeren beschuitjes zodat iedereen kan eten wanneer daar behoefte aan is. De televisie gaat aan. De ene Disney film na de andere Disney film wordt afgespeeld. We slapen en kijken met een half oog hoe Aladin over de daken springt.

Ik bedenk me hoe ik er zo snel mogelijk voor kan zorgen dat iedereen weer beter wordt en zet een raam open voor wat frisse lucht. Ow ja, en ik zou zo graag willen gaan sporten enโ€ฆ Mijn vriend mompelt dat ik me over moet geven aan het ziek zijn. Hij heeft gelijk. Dus daar lagen we dan. Met zโ€™n allen, dagen ziek in de woonkamer. Hoewel ik verlangde naar stilletjes alleen in mijn bedje ziek zijn, was het ergens ook wel fijn dat echt iedereen ziek was. Gelukkig geen zieke papa en mama met een clubje stuiterende kinderen.

Word jij ook zo opstandig van ziek zijn? Bij deze een paar makkelijker gezegd dan gedaan tips. Die iedereen zichzelf mag gunnen.

Geef je over
STOP! Je bent ziek! Ga naar bed!
Stap 1 is jezelf overgeven. Accepteer dat je ziek bent, vecht er niet tegen, geef je over.

Vraag hulp
Dit vind ik zo moeilijk, jij ook? Zet je eroverheen en doe het toch. Vraag je partner, de buurvrouw, je ouders of wie dan ook een boodschap voor je mee te nemen of je kinderen op te halen uit school. Geloof me je zal je opgelucht voelen.

Slapen
Slaap zoveel je kan. Je lichaam heeft het nodig om zich te kunnen herstellen en zo snel mogelijk beter te worden. Doe oordoppen in, zodat je niet hoort hoe hard je partner beneden werkt. Regel een speelafspraakje voor je kind. Ga naar bed zodra je kinderen slapen, ook tussen de middag.

Vitamientjes
Zorgen voor onze kinderen vinden we allemaal erg belangrijk. Zorgen voor onszelf schiet er soms bij in. Vergeet vooral niet nu ook goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond en zorg dat je voldoende vitamines binnen krijgt.

Diepvries maaltijden
Zorg dat er altijd een aantal maaltijden in de vriezer staan. Als je ziek wordt ben je jezelf dankbaar. Want koken als je ziek bent is echt geen pretje. Ontdooien, opwarmen en de kinderen zitten binnen no time aan een gezond maaltje.

Verleg de grenzen tijdelijk
Je hebt regels over hoe lang de kinderen achter een schermpje mogen. Heel goed en nodig. Maar laat dit voor nu even los. Laat ze tot je beter bent wat langer kijken, zodat jij op de bank kunt liggen en je niet hoeft te bewegen.

๐˜š๐˜ถ๐˜ถ๐˜ด ๐˜š๐˜ข๐˜ด ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ด๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ, ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด (9 ๐˜ฆ๐˜ฏ 2) ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ (5) ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜•๐˜ช๐˜ซ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜ก๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ง๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ข๐˜จ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฌ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜จ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜’๐˜๐˜–๐˜• ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ๐˜ง๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฌ ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต (๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ) ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ.

Suus blogt: Wie jarig is trakteert toch?

Sinds een week ben ik de trotse moeder van 9 jarige meid. Ik ga gewoon mijn 10de jaar als moeder in en dat vind ik echt een bijzonder idee. Soms gaat de tijd sneller dan ik bij kan houden en lijkt het alsof ze soms plots zonder dat ik het echt zie heel hard groeit. Het valt me dan op een onverwacht moment ineens op. โ€˜Hallo! Sinds wanneer ben jij zo groot?!โ€™

Afgelopen week was een echte verjaardagsweek. We hebben al onze tradities weer uit de kast getrokken. De avond van te voren versierde we de tafel met cadeautjes, confetti en een aantal knuffels en poppen die niet konden wachten tot het feest los zou barsten. We versierde de trap zodat de route naar beneden je al in de feeststemming brengt. De jarige werd gewekt met een taartjesontbijt. Het cijfer op de verjaardagskroon is vervangen voor een 9 en er stond een prachtige tekening van een unicorn op het raam. (Past dat nog bij een meid van 9? โ€˜Oh kijk, wat een schattige unicorn!โ€™ Ja dat past zeker bij een meid van 9.) Zo heerlijk om samen tradities en daarmee blijvende herinneringen te maken. Als onze kinderen jarig zijn kijken ze echt uit naar alles dat daar bij hoort. 

Niet alleen thuis was ze jarig, natuurlijk ook op school. Met een glitter haarband waar groot op stond dat ze jarig was, vertrok ze trots naar school. 

Toen ik terug naar huis fietste realiseerde ik me dat ik dankbaar was voor het feit dat ze op de school van onze kinderen niet meer trakteren. Of nou ja, niet meer trakteren met iets lekker dat je meebrengt vanuit thuis. Ze trakteren in de klas met speciale activiteiten die de jarige mag uitkiezen voor de hele klas. Dus geen geknabbel op zompige kaasblokjes uit een fruitspies, taaie popcorn of een dolfijn van banaan. Maar lekker dansen met de klas, extra buitenspelen, tekenen, een extra spelletje op het digibord of wat er dan ook aan activiteiten te trakteren zijn in de klas.

Ik vind het helemaal niet erg om geen stress te hebben over het maken van een leuke, lekkere en bovenal gezonde traktatie. Geen komkommer krokodil meer snijden, watermeloen pizzaโ€™s maken of 35 zakjes vullen met gepofte rijst en daar dan een label (dat je hebt geprint en uitgeknipt) aan plakken met de tekst unicorn poep. Super leuk EN super veel werk. 
Ik vind het ook fijn dat mijn dochter zich niet meer druk hoeft te maken of iedereen haar traktatie wel leuk en lekker zal vinden. Nu verheugde ze zich op het de hele dag schrijven met een gekleurd potlood en het kiezen van leuke activiteiten. 

Niet iedereen vind het een goed idee dat er op sommige scholen niet meer getrakteerd wordt met lekkers vanuit thuis. Maar of er op school en de kinderopvang nu wel of niet getrakteerd wordt op deze manier. Uiteindelijk gaat het om een fijne en jarige dag, waar iedereen van mee kan genieten. Het is feest, liedjes en plezier.

Eigenlijk maakt niet uit waarmee je trakteert. Of het dat lekkers is, waar je de avond van te voren op stond te ploeteren, met dat extra cadeautje in de vorm van een fluitje of een gummetje dat alles bij elkaar toch best veel geld heeft gekost. Of die extra spelletjes en activiteiten die zorgen voor feest en gezelligheid in de klas, met de jarige als middelpunt. 

๐˜š๐˜ถ๐˜ถ๐˜ด ๐˜š๐˜ข๐˜ด ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ด๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ, ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด (9 ๐˜ฆ๐˜ฏ 2) ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ (5) ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜•๐˜ช๐˜ซ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜ก๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ง๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ข๐˜จ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฌ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜จ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜’๐˜๐˜–๐˜• ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ๐˜ง๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฌ ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต (๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ) ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ.

Suus blogt: De dode pier

Ik trek mijn schoenen aan en steek de sleutel in de achterdeur. Even iets pakken uit de schuur. Het openen van de achterdeur heeft hier vaak een bijzondere werking. De frisse lucht die naar binnen stroomt lokt onze kinderen naar buiten. Binnen no time hoor ik mezelf iets roepen over jassen en laarzen. Want dat doen ze niet vanzelf, buitenspelen op je sokken is hier voor de meiden geen enkel probleem. En een jas is voor mijn zoon vaak ontzettend overbodig.

Terwijl mijn klusje, iets pakken uit de schuur, er alweer op zit. Spelen broer en grote zus in de tuin. Ze rommelen wat en al snel komen ze naar binnen  om mijn keukenkastjes te plunderen. Wat ze zoeken? Ow gewoon, een pot voor de worm.

Uit de kelderkast vis ik een passende bak. Dankbaar gaan ze driftig aan de slag in de tuin. Er wordt zand geschept, er worden blaadjes en gras geplukt en ze zijn flink in overleg.

Wanneer het hele circus zich naar binnen verplaats ga ik toch maar eens kijken wat maakt dat ze zo heerlijk samen bezig zijn. Och ja, het is een noodgeval, niets zorgt voor een betere samenwerking dan een noodgeval. Ze hebben namelijk een dode pier (ja ik stap van worm over op pier geloof me dit past echt beter bij de situatie) gevonden in de tuin en die gaan ze redden!

Na een tijdje besluiten ze de pier op de slaapkamer van mijn zoon te bewaren. Dus verplaatst het circus zich nu niet alleen naar binnen, maar ook naar boven. Ik volg het spoor van zand en tref broer en zus aan in de badkamer. Ernstige blikken kijken me aan. Het is nodig dat de pier wordt afgespoeld en daarna wordt terug geplaatst in de bak. Zand op de vloer, zand รฉn een dode pier op mijn wastafel. Maar weet je, op momenten dat ze zo samen bezig zijn, maak ik me daar niet druk om.  

De dode pier drijft ondertussen bijna zijn bak uit, maar ze pakken door als een geolied team op de eerste hulp. Zand, blaadjes, water, (โ€œMama, wat eet een worm?โ€), een plekje om te schuilen, een plekje uit de windโ€ฆ.nee toch in de wind, buiten waait het immers ook. De ventilator wordt uit de kast gevist. En nadat alles op de juiste manier is geรฏnstalleerd zitten er twee tevreden kinderen met bezorgde blikken te kijken naar een bak met zand. Het geluid van de krakende ventilator breekt de stilte. Af en toe een zin of een vraag. โ€˜Zou hij de wind wel fijn vinden?โ€™, โ€˜Is het niet te nat in de bak?โ€™, โ€˜Zou hij ooit nog wakker worden?โ€™. Ze stellen elkaar gerust. Onder de woorden die gezegd worden klinkt: โ€˜We doen het goed broer. Ja hรจ zus, we doen het goed.โ€™

Het is duidelijk dat hier sprake is van een echte samenwerkingen. Ideeรซn worden gedeeld, er wordt geluisterd naar elkaars ideeรซn, ze voelen zich gehoord en dat maakt dat ze zich krachtig voelen samen. Ze maken een plan, stellen het bijโ€ฆsamen. Dat de dode pier niet meer tot leven komt weet mijn oudste dochter denk ik wel, maar het avontuur met haar broer is leuk en fijn.

โ€™S avonds slaapt de pier op de kamer van mijn zoon. Zijn zus was het hier minder mee eens. Die zag de pier โ€™s nachts al op avontuur gaan langs de verschillende bedjes. Maak je maar geen zorgen meid, die dode pier gaat nergens heen! De volgende ochtend valt de conclusie dat de pier toch echt wel dood is. โ€œMama, ik denk dat hij dood is. Moet je eens ruiken, het stinkt echt heel erg!โ€

Buiten ontstaan de grootste avonturen! Het zorgt hier vaak voor samenspel zonder gedoe.

๐˜š๐˜ถ๐˜ถ๐˜ด ๐˜š๐˜ข๐˜ด ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ด๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ, ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด (8 ๐˜ฆ๐˜ฏ 2) ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ (5) ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜•๐˜ช๐˜ซ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜ก๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ง๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ข๐˜จ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฌ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜จ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜’๐˜๐˜–๐˜• ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ๐˜ง๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฌ ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต (๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ) ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ.

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou รฉn we zijn in de buurt.

kindwijzer