Ik heb vakantie!! Dus ik ben er even niet. Maar... ik laat jullie niet met lege handen achter. Voor iedereen die met de auto op vakantie gaat: Wie heeft het snelst de BINGO*!

*Geinspireerd op de heerlijke bingo's van clubvanrelaxtemoeders.

Autoritbingo

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

 

Oke, ik moet dan zelf nog wel een weekje werken, maar voor mijn dochter is het al zover: de zomervakantie is officieel begonnen.
Door een flinke keelontsteking (het was dus niet alleen de spanning) heeft ze zo goed als de hele laatste schoolweek gemist. Het eindfeest, het uit de klas vegen van haar vriendinnen die naar groep 3 gaan, afscheid nemen van haar juf die volgend jaar voor een andere klas staat… niets van dat, het meisje lag ziek in bed.
De allerlaatste dag heb ik haar het laatste half uurtje toch nog even naar school gebracht. Samen met haar klasgenootjes en de juf het jaar afsluiten en natuurlijk een cadeautje van de juf in ontvangst nemen. De koorts was gezakt, ze was niet helemaaaaal beter, maar wel genoeg voor dit laatste half uurtje. Ze was blij… of was ik blij… oké, we waren beiden blij. Maar ik was toch ook wel heel blij. Ik vond het zo vervelend voor haar dat ze het jaar niet op een prettige manier af kon sluiten. Maar was dit voor haar eigenlijk wel zo vervelend? En was het voor haar vreselijk geweest als ze het jaar niet met haar juf en klasgenootjes af had gesloten? Of was dat voor haar dan gewoon wat het was?

Toen ik me daar vorige week zo vreselijk druk over maakte, riep mijn vriend me weer eens tot de orde. "Stop, laat het los! Voor haar is het nu even jammer, maar ook prima. Het is wat het is." Hmz, misschien had hij een punt. Ik maak me hier zo ontzettend druk om, maar zij, zij is gewoon ziek. "Het is wat het is en dat is oké." Toch ben ik blij dat ze het laatste half uurtje nog even aan kon sluiten in de klas. En als ik die middag naar haar keek, denk ik dat zij dit ook fijn vond. Een goede keuze, maar daarnaast ook een wijze les. Soms loopt het zoals het loopt, en dat is niet altijd zoals je het bedacht hebt. En dat kan soms echt wel even balen zijn. Het is voor haar ook prima om dat te ervaren. Oké dan laat ik het nu los… VAKANTIE!!

Op het schoolplein waren de meningen verdeeld. Van de opgetogen 'hiephoi het is vakantie-ouders tot de onrustige 'ow jee, mijn kinderen zes weken vermaken'-ouders.
Ik hang hier ergens tussenin geloof ik. 'Hiep hoi mijn oudste heeft vakantie' en 'ow je,e op de camping voortdurend achter mijn 1-jarige zoon aanrennen'.
Vorig jaar begon de vakantie onstuimig, de structuur was er plots uit en dat zorgde voor een boel onrust in dat kinderhoofdje. Dit jaar heeft deze moeder maar 1 doel. Zoveel mogelijk NIKS. Geen volgeplande dagen, niet rennen, niet vliegen, niet haasten. Het normale leven bestaat al uit zo ontzettend veel, er wordt veel van onze kinderen verwacht en het liefst hebben we dat ze dit ook nog met een grote glimlach en twee goed luisterende oren doen.
In de vakanties willen we vaak zoveel mogelijk leuke dingen doen. De meeste ouders hebben namelijk geen zes weken vakantie. Dus in die twee a drie weken dat we vrij zijn, willen we het leuk hebben. En dat kan soms zorgen voor volgeplande, vermoeiende dagen met heel veel 'leuke' dingen.

Op internet kwam ik dit stukje tegen, geschreven door een kindcoach:
Soms vraag ik me af of we nog wel weten wat gewoon vakantie is. Namelijk even geen verplichtingen hebben. Je gewoon kunnen vervelen en maar zien wat de dag je brengt. Voor kinderen is dat een vrij natuurlijke staat waarin ze de wereld kunnen ontdekken. De wereld gewoon rondom huis waar je leert lopen en fietsen en waar je eigenlijk niet zoveel nodig hebt. En waar je je hersenen de rust kunt gunnen om zich te ontwikkelen zonder bombardement van prikkels.
Want…
• Waar zijn in deze tijd de rondstruinende kinderen op te grote laarzen met vieze broeken en gaten op de knieën?
• Hoeveel ouders durven nog te zeggen als hun kinderen zich vervelen: ‘Zoek het maar uit en val mij er niet mee lastig’?
• Hoeveel ouders zijn er die iedere dag uitjes en leuk activiteiten verzinnen en ‘s avonds doodmoe zijn?
• Welke kinderen kunnen nog zonder tablet en computer de dag doorbrengen en zelf iets bedenken om mee te spelen?
• Welke kinderen mogen nog zelf regelen en op pad gaan om andere kinderen te vinden die toevallig ook loslopend waren?
Ik gun ieder kind en iedere ouder deze zomer zeeën van tijd om wat rond te hangen en gewoon maar zien wat de dag brengt.
Oke, ik merk dat ik een beetje onrustig word van de woorden ‘kinderen die zich vervelen’. Al lijkt het me persoonlijk heerlijk om me weer eens te vervelen. Vervelen blijk erg goed voor je te zijn, dus kom maar op! (zegt ze stoer haha) En de tablet, die laten we na de rit lekker in de auto.
Fijne vakantie allemaal!

De laatste schoolweek voor mijn dochter is ingegaan en ik merk het aan alles. Niet alleen aan haar, ook aan mezelf. Ik ben moe en heb eigenlijk alleen nog maar zin om vakantie te vieren. Ik wil lekker rommelen en keutelen. Ik wil op vakantie en even helemaal uit de structuur van het dagelijkse leven.

Ja ik weet het. Ik heb voor mezelf nu even een ideaal beeld van het hebben van vakantie neergezet. De meesten van ons weten ook dat zomervakantie met een gezin best vermoeiend kan zijn. De hele dag… iedere dag je kinderen vermaken. Die soms ook niet meer weten wat ze met al die vrije tijd aan moeten. Vooral de eerste weken kan dit echt een overgang zijn. Stiekem kunnen we dan na 6 weken best opgelucht zijn dat ze terug naar school gaan. Terug de structuur in en terug naar de rust haha. Of is vakantie nou juist rust… misschien allebei een beetje.
Vorig jaar was mijn dochter in de eerste weken vakantie even helemaal ontregeld. Wat resulteerde in een oneindige ‘Wil je met me spelen mama?’ en een boel opstandigheid. Niet gek als de volledige structuur in je leventje plots weg is en je de 4 maanden daarvoor allemaal nieuwe schoolervaringen hebt opgedaan. Benieuwd hoe het dit jaar zal zijn. Ze is weer een jaartje ouder en zit weer een jaartje langer op school. Op dit moment kunnen we beiden niet wachten tot het zover is. Wij zijn er klaar voor! Kom maar op met die vakantie.
Er gebeuren in deze laatste weken veel dingen op school die anders zijn dan de rest van het jaar. Samen met de kinderen sluiten de juffen het jaar af. Allemaal leuke dingen, maar dat kan stiekem best wel spannend zijn. De meeste kinderen gaan naar een andere klas, een andere ruimte, een andere juf of meester. Best heel spannend allemaal.
Ook voor ons als ouders zijn de laatste weken voor de vakantie vaak druk. We regelen de laatste dingen op het werk, zijn we druk met de vakantievoorbereidingen (deze schuiven wij nog lekker voor ons uit… met de wetenschap: mega stress over een week) en zorgen we met alle liefde en het laatste beetje energie voor onze vermoeide kinderen.
Afgelopen week werd ik gebeld door de juf. Mijn dochter was niet lekker. Ze was erg moe en had buikpijn. Het arme schaapje zag helemaal pips en was echt niet in haar hum. Thuis heeft ze in bed gelegen en even lekker helemaal niets. Daar knapte ze eigenlijk al enorm van op.
Ze is klaar met het schooljaar. Ze is moe en het is warm (daar kunnen ze dames in ons gezin niet zo heel goed tegen… jah, ik ben een van die dames).
Kan het zijn dat ze hier buikpijn van krijgt? Moe, druk, spannend.
Mijn gevoel zegt dat dit voor het grootste deel de oorzaak is.

Vooral in deze laatste week kunnen onze kinderen wel wat extra steun van ons gebruiken. Maar hoe dan?
• Plan geen uitgebreide activiteiten meer na school. Keutel gewoon lekker rustig thuis aan. Rust, reinheid, regelmaat zeg maar. Daar hebben ze op dit moment het meeste aan en wij misschien stiekem ook wel.
• Klets met je kind. Over dat het jaar nu bijna voorbij is. Wat het leukste was, het stomste, het gekste en wat ze volgend jaar anders zouden willen. Neem even echt de tijd, bijvoorbeeld ’s avonds in bed, als jullie beiden naar het plafond staren. Kinderen lijken namelijk meer te vertellen als ze je niet aankijken. Wie weet wat je allemaal te horen krijgt.
• Eet gezond! Suiker zorgt voor een suikerdip… en die wil je niet bij je toch al flink vermoeide kind. Daarbij komt dat aan het einde van het schooljaar (lees: feestjes, avondvierdaagse etc) toch vaak al het nodige snoepgoed binnen krijgen. Gezond eten, genoeg drinken en een goed ontbijt om de dag op te starten kunnen helpen.
• Op tijd naar bed. Het is mooi weer en lekker lang licht. Grote kans dat je kind toch vaak iets te laat in bed ligt. Maar juist nu met de laatste loodjes is voldoende slaap erg belangrijk. Doe jezelf (en je kind natuurlijk) een plezier en leg ze toch lekker vroeg naar bed.
• Begrip voor het korte lontje. De kans is groot dat het lontje van je vermoeide kind een stuk korter is. Huilen, zeuren, mopperen… er komt ook hier een heleboel drama voorbij. Probeer het te begrijpen en niet teveel in discussie te gaan. (note to self)
• Vergeet jezelf niet. Neem even een moment om uit te blazen. Vermoeide ouders en vermoeide kinderen is een vreselijke combinatie. Neem niet te veel hooi op je vork en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Let it gooooo!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

Vrijdag is het weer zover, Modderdag!!
Gaat je kind die dag naar school of naar de kinderopvang? Grote kans dat hij of zij lekker vies weer thuiskomt. Zo niet, dan moet je toch echt zelf aan de bak. Vorig jaar schreef ik al een blog over waarom het goed is dat je kind in de modder speelt. Toch heb ik het gevoel dat er nog steeds ouders zijn die hier echt niet op zitten te wachten. Spelen in de modder? Bah! Vreselijk ongezond en weet je wel hoe vies je daar van wordt? Vies? Jah! Ongezond? Zeker niet!

Voor alle mensen die vrijdag een modderavontuur met hun kinderen niet aan durven, hier geen zin in hebben of bang zijn voor de viezigheid nog even de voordelen op een rij:
• Spelen in de modder heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. 
• Mag je kind vies worden? Nou, dan neemt de kwaliteit van het spel toe. Er kan volop ontdekt en geëxperimenteerd worden.
• Het is goed voor de creativiteit en nieuwsgierigheid van je kind. En misschien ook wel voor die van jou! Doe mee en wie weet.
• Buitenspel stimuleert beweging én bevordert een goed lichaamsgevoel.
• Stress en spanning nemen af. En volgens mij kunnen onze kinderen dat in deze tijd best gebruiken.
• Kinderen leren beter samen te spelen en te werken.
• Buitenspelen en dus ook spelen in de modder bevorderd het concentratie vermogen.
• Kinderen leren beter omgaan met risico’s zoals vallen, uitglijden, omgaan met water, etc.
• Kleren zijn er om vies te worden! Wat? Ja! Waarom bestaat er anders zoiets als de wasmachine?!
• Buitenspelen maakt gelukkig. En in de modder spelen misschien nog wel gelukkiger. Ga eens zitten kijken naar je kind dat kliedert met modder. Dat is genieten hoor.

Ja, misschien is het wel een beetje een gedoe. Modder in je tuin, zand in je huis. Heb je echt een flodder kind (zoals dat van mij)? Dan is de kans groot dat de modder tot in zijn of haar oren zit. Vind je als die modder zo midden in de tuin een beetje te? Leg dan een groot zeil in de tuin, met de modder erbovenop. Ga je hier sowieso niet aan beginnen? Bezoek dan een speeltuin met een waterpomp. Deze pompen staan bijna altijd in het zand. Alle ingrediënten voor een modderfeest! Ze zijn tegenwoordig in veel speeltuinen te vinden. Zo ook in Brakkefort, speeltuin ’t Boerenlandje, het Westerpark, Kronenburgerpark, speeltuin Staddijk en nog een heleboel meer.
Yes, ik heb er zin in. En ik hoop heel erg dat ook je er vrijdag toch voor gaat, modderfan of niet! Dat je de voordelen die het spelen in de modder heeft voor je kind zwaarder laat wegen dan de nadelen die het heeft voor ons als ouders.
Wil je wel beginnen aan dit modderfeest maar weet je niet zo goed hoe? Kijk op onze Pinterestpagina voor inspiratie.

Ook dit jaar is er weer een leuke winactie van het IVN. Stuur je aller vieste modderfoto in en maak kans op een (hoe toepasselijke) waspakket!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.