10 december 2018

De dagen zijn kort, grijs, druilerig en koud. Hét recept voor lekker knusse feestdagen die zich binnen met vrienden, familie en lekker eten afspelen. Helaas zijn maar een paar van deze dagen ook echt feestdagen. De rest van de dagen zijn gewone dagen. Waarop ik werk, boodschappen doe, het huis opruim (soms is het echt een slagveld), mijn dochter naar school breng, ophaal, haar de rest van de middag vermaak en natuurlijk zorg voor onze zoon. Ik kan niet ontkennen dat dit in de donkere, koude en natte maanden net even anders voelt. Stiekem wil ik het liefst de hele dag mijn roze badjas over mijn kleding dragen, in mijn bed liggen, met een dekentje op de bank of vier keer per dag onder een warme douche gaan staan. Gevalletje op zoek naar warmte. Ik voel me deze dagen moe, futloos, mijn weerstand lijkt op een laag pitje te staan en mijn concentratie is ver te zoeken. Is dit nou een winterdip? Maar de winter is nog niet eens officieel begonnen!

Mijn dochter vindt een dagje binnen niet zo erg. Ze danst het liefst de hele dag rond in de prinsessenjurk die ze kreeg van de Sint. Onze zoon vindt het ook wel best. Een beetje kijken naar wat zijn zus doet, af en toe als pop gebruikt worden en lekker door de kamer struinen om alles te ontdekken en uit de kast trekken. Toch merk ik dat we aan het einde van dit soort dagen allemaal een beetje gaar zijn. Dus hup (regen)jassen, sjaals, handschoenen en laarzen aan, toch maar even naar buiten. Ik moet mezelf er echt toe zetten, maar het werkt. Het daglicht, de frisse wind en soms een regendruppel in je gezicht is niet alleen voor mij, maar ook voor de kinderen goed. We kunnen onze energie kwijt, maar krijgen er ook veel energie voor terug. 

Het is fijn om te weten dat ik geen afwijkend gedrag vertoon (in deze). Het blijkt namelijk heel normaal te zijn dat mensen in het najaar/winter meer last hebben van vermoeidheid.
Als ik de onderzoeken mag geloven, heeft dit vooral te maken met het feit dat we een stuk minder daglicht zien dan in de zomer/lente. Als we ’s ochtends opstaan, is het voor de meesten nog donker. Tegennatuurlijk? Ik vind van wel. Voel je je deze dagen meer moe, somber, heb je weinig concentratie en kun je niet stoppen met eten? Dan is de kans groot dat dit hier mee te maken heeft.
Gelukkig is dit tijdelijk en lost het zich op als sneeuw voor de zon als straks de dagen weer wat langer worden en de zon meer gaat schijnen.

Voor nu moeten we het doen met de volgende tips:

 • Ga eerder naar bed. Eerder naar bed gaan werkt beter dan uitslapen en is met kinderen vaak ook makkelijker. Misschien ongezellig, maar een half uurtje eerder naar bed gaan kan al helpen.
 • Zorg voor voldoende daglicht. Zorg ervoor dat je voldoende daglicht ziet en dan vooral als de zon even schijnt. Vang de vitamine D met je blote huid en je voelt je al een stuk minder somber.
 • Blijf gezond eten. Ow, wat kan het moeilijk zijn om deze maanden gezond te blijven eten. Doe het toch! Grijp je naar junkfood dan is dat vast even heel fijn, de kans is groot dat je je daarna vervelender voelt.
 • Beweeg. Kom onder dat dekentje uit en beweeg. Al een half uurtje wandelen met de kinderwagen is goed voor je lichaam en geest.
 • Zoek vrienden op. Ook al heb je daar deze dagen misschien juist wat minder zin in. Vriendschap verdubbelt de vreugde zegt filosoof Francis Bacon.

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (bijna 5) en zoon (11 maanden) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

3 december 2018

De ziekteverwekkers hangen in de lucht en stuk voor stuk zijn we allemaal (de meesten) een keer aan de beurt. Ziek zijn, bah, het is vervelend en komt altijd slecht uit. Ik ben er zo ééntje die meestal niet echt ziek wordt, maar vooral lang blijft kwakkelen. Niet lekker, maar ook niet hondsberoerd. Een voordeel, want het lukt me dan nog net om gewoon voor de kinderen te blijven zorgen. Een nadeel, het gaat op en af en duurt echt zo lang.
Oh, die dagen dat je eigenlijk flink beroerd bent, maar nog wel een soort van kunt functioneren. Je zorgt dus gewoon voor de kinderen terwijl je partner werkt. De televisie is dan mijn beste vriend. Kijk maar lekker filmpjes terwijl mama voor apegapen op de bank ligt. Heerlijk dat mijn dochter dan plots muisstil is, want als je mama wakker maakt, zet ze misschien de televisie wel uit.
Met mijn zoon is het andere koek, die wil de wereld ontdekken. Ook als ik me beroerd voel. Laatst ben ik in de woonkamer op de grond gaan liggen. Zo min mogelijk beweging en toch op zijn hoogte en dicht bij zijn spel. Fijn is anders. Het is naar om ziek te zijn, maar ziek zijn met kinderen is naar, onhandig en soms ook gewoon niet te doen.

Mijn vriend is gelukkig ook niet vaak ziek. Ik zeg gelukkig, want het hebben van de mannengriep is niet niks. Het hebben van een man met mannengriep overigens ook niet.
In de maanden dat het weer wisselt van zomer naar herfst/winter en van winter naar lente doen we als gezin wél mee aan een eindeloze snotneuzen-estafette. We komen er niet onderuit en is de een er vanaf dan begint het bij de ander. Volgens mij is dit het geval bij 9 van de 10 gezinnen.

Dan komt het moment dat de koorts ons huis binnensluipt. Oh, wat voelde ons kleine ventje zich beroerd! Veel slapen, geen eetlust (gelukkig dronk hij wel), aanhankelijk en echt zielig. Hij zat zo 1,5 uur op schoot zonder op pad te willen, niets voor hem. Stiekem ook wel eens een keer lekker. (Oh zei ze dat echt?) Met knuffelen, aaien, kusjes, veel drinken, veel slapen en af en toe een zetpil tegen de koorts leek hij er na een dag of 4 aardig bovenop te zijn. Toen 2 dagen later de koorts weer terugkwam, kregen we het toch wel even benauwd. Kan ons geplande weekendje weg zonder kinderen nu wel door gaan? Jongetje, we zorgen met alle liefde voor je, maar we willen ook heel graag even met z’n tweetjes weg!

Wist je trouwens dat een jong kind gemiddeld zo’n 10 keer per jaar verkouden is?
Daar kunnen we wel wat tips bij gebruiken:

 • Hygiëne. Was je handen goed nadat je je kind hebt verzorgt. Verschoon zijn of haar bedje wat vaker. Je helpt zo ook te voorkomen dat je zelf ziek wordt.
 • Wel frisse lucht, geen tocht. Het is niet goed als je kind op de tocht ligt, maar frisse lucht is wel belangrijk. Ventileer je huis dus goed. Zorg er ook voor dat de lucht in huis niet te droog wordt. Dit irriteert de slijmvliezen nog meer. Goed ventileren en een bakje water op de verwarming helpen de lucht vochtig te houden.
 • Zelfzorgmedicijnen. Denk aan neusspray (voor baby’s), verkoudheidsbalsem en zetpillen. Als je kind zich ziek voelt, is een goede nachtrust erg belangrijk, deze dingen kunnen hieraan bijdragen.
 • Ui naast het bed. Mijn moeder deed het bij mij en ik weer bij mijn kinderen. Bewezen is het niet, maar het schijnt je kind te helpen vrijer te kunnen ademen.
 • Niet te dik inpakken. Als je kind ziek is voelt het logisch hem of haar lekker dik in te pakken. Maar als je kind koorts heeft warmt zijn/ haar lijf snel op. Kleed je kind dus niet extra dik aan.
 • Niet te warm op de slaapkamer. Zorg ook ’s nachts dat de temperatuur in de slaapkamer niet te hoog is (16°C - 18°C). Als je kind koorts heeft, kan hij/zij oververhit raken. Kleed je kind niet te dik is aan ’s nachts.
 • Blijf rustig maar wel oplettend. Een verkoudheid hoort erbij. Maak je je zorgen, blijft de koorts maar aanhouden of wordt je kind suf? Bel dan de huisarts.

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (bijna 5) en zoon (10 maanden) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

27 november 2018

Dat de Sint de nodige onrust bij onze kinderen veroorzaakt, is niets nieuws. Ook weet ik zeker dat er as we speak ergens een kind hard lachend “Aardbei!!” (Sinterklaasjournaal) roept.

Hier in huis heeft de Sintkoorts zijn intrede gedaan. Dit is het eerste jaar dat ik dit echt zie gebeuren bij mijn dochter en ik denk dat het nog veel erger kan. Ze vergeet namelijk geregeld het Sinterklaasjournaal en vraagt niet elke avond of ze haar schoen mag zetten.

Soms ben ik geloof ik zelf de aanstichter van Sintstress in ons huishouden Zo nam ik mijn dochter ooit een jaar mee naar elke Sint viering die er maar was, onnodige spanning voor haar. En probeerde ik haar dit jaar met het Grote Speelgoedboek een verlanglijstje te laten maken. Het resultaat... een kind dat totaal overprikkeld is van zo veel speelgoed in een boek. Ze wilde het allemaal wel, hoe kon ze kiezen wat er op haar verlanglijstje moest komen. Ik had hier geloof ik niet zo heel goed over nagedacht. Ik probeerde de situatie te redden door haar te laten letten op de prijs, want ja de Sint heeft natuurlijk geen geld voor ontzettend dure cadeaus. Dit maakte alles alleen maar erger, ze zocht nu werkelijk alles uit dat binnen het budget paste. Ook de uitleg dat een verlanglijstje niet betekent dat je dit allemaal krijgt, viel niet lekker. En dan als klap op de vuurpijl de opmerking: “Het is toch al fijn dat je überhaupt een cadeautje krijgt”. Serieus niet een van mijn beste momenten geloof ik. Gelukkig is het ons samen gelukt het op een fijne manier af te sluiten. Door haar alles op te laten plakken wat ze leuk vond en haar aan te laten wijzen wat ze het allerleukste vond op dat grote vel papier. Maar eigenlijk vooral door haar te knuffelen en mijn excuses aan te bieden. "Liefje, ik gaf je een boek met veel te veel speelgoed. Het is ook heel erg moeilijk om daar uit te kiezen." Waarop zij reageerde met: "Maakt niet errig, mama."

Super leuk dat Sinterklaasfeest, maar voor sommige kinderen (afhankelijk van leeftijd/karakter etc) levert het de nodige spanningen op. Misschien zijn ze drukker, vermoeider, huilen ze sneller of zijn ze eerder boos, stellen ze meer vragen, hebben ze weer plasongelukjes. Wat kunnen wij, de enthousiaste papa’s en mama’s, hieraan doen?

 • Creëer voorspelbaarheid. Leg uit wat er gaat gebeuren, zet op de kalender wanneer de schoen gezet mag worden.
 • Gebruik Sint en Piet niet als 'Boeman'. "Als de Spiekpiet ziet dat je je bord niet leeg eet..."
 • Geef je eigen draai aan het verhaal. Zo komen bij ons de schoenvullende Pieten nooit boven waar we slapen.
 • Lees boekjes over Sinterklaas voor en praat hier samen over.
 • Kijk en luister naar je kind. Is het te spannend of veroorzaakt het te veel stress?
 • Begin niet direct over Sinterklaas als de pepernoten in de winkel komen. Voor je kind duurt dit nu nog veel te lang.
 • Zorg voor voldoende rust. Ga niet koste wat kost alle Sintvieringen af. Geef je kind tussendoor voldoende rust om alles te verwerken. Is het te veel voor je kind, sla dan activiteiten over.
 • Sint en Piet verkleedkleren kunnen helpen bij het verwerken van al deze prikkels en indrukken.
 • Dwing je kind niet als hij of zij de Sint niet wil ontmoeten.

Laten we in deze drukke periode vooral niet vergeten te genieten. Voor onze kinderen is het namelijk een hele magische tijd.

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (bijna 5) en zoon (10 maanden) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

19 november 2018

Morgen, 20 november, is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Een belangrijke dag als je het mij vraagt. Een derde van alle mensen op de wereld is namelijk kind (jonger dan 18). Een afhankelijk en kwetsbare groep, waar wij als volwassenen goed voor moeten zorgen. Daar zijn bijna alle landen van de wereld het mee eens. Zij sloten zich aan bij het Kinderrechtenverdrag en zeggen daarmee: “Wij doen ons best de regels/afspraken van het Kinderrechtenverdrag na te leven.” Deze rechten zijn afspraken over hoe we met kinderen om moeten gaan. Een goede zaak, maar helaas niet altijd even makkelijk. Gelukkig kunnen de verschillende landen elkaar hierbij helpen.

In het kort

Je hebt er recht op om veilig en gezond op te groeien. Je hebt recht op een naam en op ouders of andere verzorgers die je liefde en aandacht geven. Die je goed te eten, kleren en een veilig huis geven. En die ervoor zorgen dat je naar school gaat. Want naar school moet je. Dat is je recht, maar ook je plicht. Je gaat naar school om te leren over de wereld en om te ontdekken waar jij goed in bent en wat je leuk vindt. Ook heb je recht op vrije tijd om te spelen en uit te rusten. Je hebt het recht om je mening te geven. En als er iets vervelends met je gebeurt of als je ziek wordt, heb je recht op hulp en goede verzorging.
www.kinderrechten.nl

Misschien is het geen slecht idee om deze rechten eens met mijn kinderen te bespreken. Mijn zoon denkt namelijk dat hij (nog steeds) het recht heeft om de blaadjes van mijn plant te trekken, de keukenkastjes leeg te halen en het eten uit zijn mond te laten lopen als hij geen honger meer heeft. En mijn dochter denkt volgens mij dat ze onbeperkt filmpjes op de tablet zou mogen kijken, ik haar aan moet kleden wanneer ze daar zelf geen zin in heeft en dat ze haar speelgoed sowieso nooit hoeft op te ruimen.
Nee, ik maak een grapje, als ik naar deze rechten kijk, zit het in mijn gezin wel snor. Gelukkig zijn in ons land deze rechten voor de meeste mensen vanzelfsprekend, maar helaas geldt dit zelfs in Nederland niet voor iedereen.
Wist je bijvoorbeeld dat ieder kind recht heeft zijn eigen mening te vormen en te uiten? En dat we deze mening serieus moeten nemen?! Gelukkig staat er in de wet ‘over zaken die hem/haar aangaan.’
Wist je ook dat een kind het recht heeft op privacy? Wat voor jou als ouder betekent dat je niet ongevraagd de post of het dagboek van je kind mag lezen. Je kunt ook de privacy van je kind respecteren door bijvoorbeeld (vanaf een bepaalde leeftijd) te kloppen voor je zijn of haar kamer binnenkomt.
En wist je dat het belang van het kind altijd voorop moet staan bij maatregelen die we nemen die het kind aangaan?

Laten we ook in Nederland met z’n allen alert zijn op de rechten die onze kinderen hebben. De kinderen in je eigen gezin, de kinderen van je buurvrouw, maar ook de kinderen die verder van je af staan (bijvoorbeeld in de supermarkt, op de sportclub of op het schoolplein)

Meer weten over de rechten van het kind? Kijken dan eens op www.kinderrechten.nl

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (bijna 5) en zoon (10 maanden) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

Deze website maakt gebruik van cookies.

> Meer informatie

Deze melding sluiten