Het is vakantie, hoera! Helaas zijn de opties om erop uit te gaan dit jaar flink verminderd. Maar de natuur in kan altijd. Daarom voor de komende dagen inspiratie om de herfstvakantie toch nog heerlijk (buiten) door te brengen. 

1. Blaadjesspel

Bij dit spel zijn heel veel blaadjes nodig. Dus zoek met je kind een grote stapel bladeren op en begin met spelen. Eén iemand pakt een grote hoop bladeren en gooit die in de lucht, het is aan de kinderen om zo veel mogelijk blaadjes te vangen. Dit spel is grappig en goed voor de coördinatie van je kind.

2. Schip Ahoy

Regent het? En ben jij (samen met je kinderen) niet bang om nat te worden? Dan is dit het ideale spel! Ga met kurken en zandbakspeelgoed naar het bos. Graaf zelf kanalen en bouw bruggen, zodat jouw kruk het verste komt in de race met het water! Tip: trek oude kleren aan, want vies worden hoort bij het spel!

3. Beukennootjes, kastanjes en dennenappels

Dit spel is hetzelfde als boter, kaas en eieren, maar dan de herfstvariant. Dus verzamel een aantal takjes en maak zelf je speelbord. Laat je kinderen zelf hun attribuut om mee te spelen zoeken tot ze er vijf hebben verzameld. Dan kan het spelen beginnen!

4. Wat zit eronder?

Ook leuk om te doen als je het bos in gaat: kijken wat overal onder zit! Dit kan je simpelweg doen door al jouw kinderen een kleine spiegel mee te geven, die ze makkelijk in hun hand kunnen houden. Via die spiegel kunnen ze kijken wat er onder een paddenstoel zit, of in een holletje of in de struiken.

5. Fotospeurtocht

Maak van tevoren een lijstje met dingen die jouw kind(eren) moeten gaan zoeken in het bos. Vervolgens gaan ze dan in het bos op zoek naar al deze dingen, waar ze een foto van moeten maken. Ze moeten er zelf wel op staan. Een aantal voorbeelden: een omgevallen boom, een grote paddenstoel, een dierenspoor of een hele dikke boom.

Wil je nog meer spelletjes opzoeken voor buitenspelen in de herfst? Kijk dan op de website van Jantje Beton. Hier staan namelijk nog veel meer spelletjes!

Een maand of twee geleden was ik ervan overtuigd dat we tijdens de herfstvakantie lekker op de camping zouden staan. Er nog even tussenuit met de caravan. Eerlijk gezegd heb ik nu, met dit herfstige weer, alleen nog maar zin om lekker warm onder een fleece dekentje te zitten, samen Disney-films te kijken, koekjes te bakken, samen te knutselen, een hele lange treinbaan te bouwen en lekker in een warm bad (beetje jammer dat we die niet hebben) te liggen. Ik denk dat mijn kinderen hier ook absoluut niet ontevreden mee zullen zijn. Heerlijk samen keutelen in huis.

Al denk ik stiekem dat ze een weekje op de camping zouden verkiezen boven in huis keutelen. Lekker veel buiten, ook al regent het. Buiten hebben ze alle ruimte om te bewegen, te schreeuwen en lawaai te maken (niet dat ze dit binnen niet doen). Ieder weertype roept andere gevoelens op en lokt steeds ander spel uit. Zo ook de herfst, of misschien juist wel de herfst. Ze spelen en experimenteren om zo nieuwe ervaringen op te doen. Ook al hebben wij niet altijd zin om met ze naar buiten te gaan, of zeggen we soms dat buiten spelen niet kan omdat het regent, door elke dag even buiten te spelen, leren ze een heleboel van de wereld om hen heen. Als zij geen last hebben van de regen, de wind en het frissere weer… waarom vinden wij dit dan een probleem? Oké oké, als je met je kinderen mee moet dan snap ik het. Maar geloof me, als je eenmaal buiten bent is het prima. De kinderen zijn blij en jij weet hoe goed het voor ze is. Het is trouwens ook erg goed voor de weerstand en het slapen die nacht.

Sommige kinderen staan al bij de deur te trappelen, anderen moeten gestimuleerd worden om naar buiten te gaan en dan zijn er ook nog kinderen die je echt mee naar buiten moet slepen. Voor ouders is dat niet anders, daarom bij deze een paar stimulerende tips.

De juiste kleding!
Schaf een regenpak aan. Nee, geen jas en broek, maar echt een pak. Of je kind tijdens die heerlijke boswandeling nou valt of moedwillig door de modder rolt, hij of zij blijft zo goed als droog en schoon. Eenmaal thuis of bij de auto aangekomen, gaan de laarzen en het regenpak uit en voilà: een keurig kind. Oké, bij sommige kinderen helpt niets, die worden gewoon altijd ontzettend vies.

Regen en kou is gezond!
Laat je niet tegenhouden door het weer. Je kind wordt niet ziek van regen of kou. Het is juist heel gezond! Ziek word je van virussen en bacteriën. Ze zeggen dat buitenspelen goed is voor de weerstand, het kan dus zelfs voorkomen dat ze ziek worden. Maak je geen zorgen, te koud is het voor een kind ook niet snel. Ze rennen, springen, klimmen en klauteren en zo houden ze zichzelf warm. Is het toch erg koud buiten (lees: onder het vriespunt)? Kleed ze dan lekker warm aan.

Maak het jezelf makkelijk!
Eerlijk is eerlijk. Grotere kinderen gaan zelf buiten op pad, maar met de kleinsten moeten we mee. Daar hebben we, nu het minder weer wordt, niet altijd zin in. Het is fris, nat en we hebben heimwee naar de zomer die ons net verlaten heeft. Maak het jezelf af en toe makkelijk. Zorg ervoor dat ze ook in de achtertuin voldoende kunnen ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan zand, water, emmertjes, bekertjes en takjes om te roeren. Water? Ja, ook in de herfst en de winter (lees: regenpak!). Denk ook aan 'binnen-speelgoed' dat ze buiten mogen gebruiken zoals een oude pop die buiten een heerlijk zandpapje mag krijgen of een paar oude autootjes die door de modder mogen rijden.

Ga naar het bos!
Het bos is het tijdens de herfst erg mooi. Prachtige kleuren, paddenstoelen in alle soorten en maten, een dik pak bladeren om doorheen te struinen. Een wandelingetje door het bos is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook erg goed voor je geest. Stressvermindering gegarandeerd!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (6) en zoon (2) en een kersverse baby in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen. Ze is vanaf juli 2020 met zwangerschapsverlof, en daarom herhalen we een aantal van haar oude blogs.

Op 25 september openden kinderen feestelijk het nieuwe Kindcentrum TOON in Neerbosch-Oost. In het nieuwe gebouw werken basisschool Het Octaaf, welzijnsorganisatie Bindkracht10het kinderdagverblijf, de peutergroep en de bso nauw samen.

Wil je meer informatie over kinderopvang bij TOON of je kind(eren) inschrijven? Neem contact op met de afdeling Klantrelaties.

Hoera, het is vakantie! Maar, je bent moe, je zoon of dochter bevindt zich op datzelfde moment midden in een 'sprongetje', je kinderen vliegen elkaar voortdurend in de haren, je kinderen zijn ook moe en hebben een kort lontje of ze barsten net op dit moment van de energie. Je kind of kinderen huilen, mopperen en schreeuwen en het liefst zou je zelf ook wel even lekker een potje mee willen doen.

Tijd om iets te ondernemen en het liefst iets dat fijn is voor de kinderen én voor jou en iets wat weinig moeite kost. En waar je zelfs misschien wel een beetje energie van krijgt. Maar wat zijn de dingen die ons als ouders weinig moeite kosten en ons ook wat lucht geven?

Wandelen

Zit je thuis met een onrustige baby? Is vandaag even helemaal niets goed? Was de nacht ook onrustig en ben je eigenlijk overal te moe voor? Ga wandelen! De meeste baby’s vinden het heerlijk om in de wagen te liggen of te zitten. Je hoeft niet snel te lopen, er is geen eindbestemming. Gewoon op je gemak een blokje om. Hoe ver je gaat, beslis je onderweg. Neem wat fruit en een boek mee onder in de wagen. Valt je baby in slaap, ga dan eens lekker een tijdje op een bankje zitten lezen. Valt je kind niet in slaap? Ga dan toch eens op dat bankje zitten en eet samen een stuk fruit. Met een beetje geluk schijnt het zonnetje ook nog.

Fietsen

Veel kinderen vinden het heerlijk om voor of achter op de fiets te zitten. Ze zijn tevreden en kijken hun ogen uit. En jij kan er even die frustratie of energie uit fietsen, misschien krijg jij er juist wel energie van en kom je helemaal opgeladen thuis.

Naar het bos

Gooi een paar bananen en een flesje water in je tas, spring in de auto of op de fiets en rijd naar het bos. Laat je kind(eren) lekker struinen, mooie dingen zoeken, in de blaadjes rollen, met stokken spelen, rennen en springen. Geef ze een tasje waar ze mooie blaadjes in kunnen verzamelen. En, niet onbelangrijk, trek ze oude kleren aan zodat ze vies kunnen worden.
Jij wandelt lekker door het bos en je kinderen kunnen heerlijk ravotten. Neem je baby mee in de draagzak. Lukt het niet met de draagzak? Neem dan de kinderwagen mee en bewandel de verharde paden, bijvoorbeeld bij de Hatertse Vennen.

Naar de speeltuin

Je hoeft in de speeltuin niet altijd met je kind mee te spelen. Ga eens op een bankje zitten, drink de koffie die je in een thermosbeker hebt meegenomen, laat je mobiele telefoon in je zak en kijk hoe je kind de speeltuin ontdekt en contact maakt met andere kinderen.

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (6) en zoon (2) en een baby in haar buik in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen. Ze is vanaf juli 2020 met zwangerschapsverlof, en daarom herhalen we een aantal van haar oude blogs.