Op 9 januari is KION gestart met een BBL-traject; een Beroeps Begeleidende Leerweg. Het is een van de maatregelen die KION neemt om het personeelstekort tegen te gaan. Een groep van twintig zij-instromers gaat aan het werk bij KION en wordt tegelijkertijd intern opgeleid tot pedagogisch medewerker.

Het BBL-traject bij KION duurt twee jaar en biedt zij-instromers de mogelijkheid om, al werkende, te worden opgeleid tot pedagogisch medewerker. De BBL’ers gaan één dag per week naar school en aan het werk op diverse KION-locaties. HR-adviseur Alissa Puts-van den Bosch: “We zijn erg blij met de start van de BBL’ers. Ze krijgen een mooi opleidingstraject in samenwerking met ROC Nijmegen, met als bijkomend voordeel dat meteen het beleid van KION daarin verwerkt is.”

Op dit moment is dit het enige BBL-traject dat KION aanbiedt. Later zal worden bekeken of er in de toekomst meer BBL-trajecten worden opgestart. Als dit het geval is, wordt dit gecommuniceerd via de Werken bij KION-website.

Vanochtend vertelde de nieuwslezer me dat het vandaag Blue Monday is. De meest deprimerende dag van het jaar. Ik keek uit het raam en zag dat het weer hier in ieder geval vrolijk aan mee doet. Hè gezellig, al die natte samengeknepen gezichten bij het kinderdagverblijf en op het schoolplein. De nieuwlezer vertelde me ook dat Blue Monday o.a. te maken heeft met het feit dat mensen er nu achter komen dat de goede voornemens die ze maakte voor 2023 alweer zijn mislukt…

Ik vind dit vrij snel. We zijn immers pas twee weken begonnen aan het nieuwe jaar!! Dus voor alle mensen die zich vandaag sip voelen omdat ze denken dat de goede voornemens die ze maakte nu al zijn mislukt… Was je al begonnen dan? Zit je niet nog gewoon in de opstartfase? Geef jezelf de tijd. Je kunt elke dag opnieuw de keuze maken om aan je goede voornemen te beginnen, ze bij te stellen, er weer opnieuw mee te beginnen, ze even op pauze te zetten of ze helemaal overboord te gooien. Misschien moeten we ons collectief voornemen dat we niet meer zo streng zijn voor onszelf als dat we graag zouden willen zijn (of vinden dat we moeten zijn).

Zacht en liefdevol zijn voor onze kinderen gaat ons vaak een stuk makkelijker af. Ze een dagje thuis laten van school als ze moe zijn. Ze knuffelen als ze het zwaar hebben. Planning en keuzes bijstellen als het nodig is.

Ben je deze week niet gaan sporten, maar was het wel je goede voornemen om in 2023 echt fit te worden? Vraag jezelf dan af waarom je niet bent gegaan? Was je misschien te moe? Had je het nodig om (dat andere dat je i.p.v. sporten hebt gedaan) te doen? En misschien kom je tot de conclusie dat je eigenlijk toch wel echt had willen gaan. Dan maak je gewoon opnieuw de keuze. Morgen is er namelijk weer een dag. Vraag je af wat je nodig hebt om je voornemen te laten lukken. En of het voornemen überhaupt wel bij je past? Misschien wil je super fit worden en mega uitgeslapen. Maar als je echt gaat kijken word je veel gelukkiger van andere dingen (oké dat mega uitgeslapen was een slecht voorbeeld, want dat willen we allemaal).

Voor wie nu denkt dat ik zo ontzettend wijs ben. Vergis je niet, ik schrijf deze woorden ook voor mezelf. Persoonlijk begin ik niet aan het maken van voornemens… oké ja, dat roep ik nu wel heel stoer. Maar stiekem zijn er toch ook allerlei dingen die ik zou willen.

Misschien moet ik nu het voornemen nemen om zacht en liefdevol te zijn naar mezelf. Beter te luisteren naar mijn lijf en mijn hoofd. Niet zo streng te zijn en mezelf te omarmen zoals ik ben. Haha wow, dit klinkt echt als een mega voornemen. Ach ja, misschien is dit wat ik mezelf en iedereen het meeste gun. En welk voorbeeld ik wil geven aan mijn kinderen.

In mijn laatste werkweek van 2022 werd me gevraagd een wens voor mijn collega’s op te schrijven. Zonder na te denken wenste ik iedereen een mooi nieuw jaar met heel veel lucht, frisse lucht. Mijn vriend moest er ontzettend om lachen. Een beetje een gekke wens voor het nieuwe jaar… of toch niet?!?!

Dus bij deze wens ik iedereen een mooi nieuw jaar met heel veel lucht! Frisse lucht!!

𝘚𝘶𝘶𝘴 𝘚𝘢𝘴 𝘸𝘰𝘰𝘯𝘵 𝘴𝘢𝘮𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘩𝘢𝘢𝘳 𝘷𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥, 𝘥𝘰𝘤𝘩𝘵𝘦𝘳𝘴 (8 𝘦𝘯 2) 𝘦𝘯 𝘻𝘰𝘰𝘯 (4) 𝘪𝘯 𝘕𝘪𝘫𝘮𝘦𝘨𝘦𝘯. 𝘡𝘦 𝘪𝘴 𝘴𝘵𝘢𝘧𝘮𝘦𝘥𝘦𝘸𝘦𝘳𝘬𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘥𝘢𝘨𝘰𝘨𝘪𝘦𝘬 𝘦𝘯 𝘣𝘭𝘰𝘨𝘨𝘦𝘳 𝘣𝘪𝘫 𝘒𝘐𝘖𝘕 𝘦𝘯 𝘴𝘤𝘩𝘳𝘪𝘫𝘧𝘵 𝘰𝘮 𝘥𝘦 𝘸𝘦𝘦𝘬 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘩𝘢𝘢𝘳 𝘣𝘦𝘭𝘦𝘷𝘦𝘯𝘪𝘴𝘴𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 (𝘷𝘰𝘰𝘳𝘢𝘭 𝘩𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯) 𝘬𝘪𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦𝘯.

Op 1 januari 2023 is de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur, Esther Lamers, gestart bij KION. Hiervoor was Esther bestuurder van woningcorporatie Woonwaarts. Haar nieuwsgierigheid naar een nieuwe sector waar zij betekenisvol werk kan verrichten, bracht haar bij de kinderopvang en bij KION.

In haar eerste werkweek bracht Esther kennismakingsbezoeken aan diverse locaties, samen met de regiodirecteuren en clustermanagers. Esther: “Ik heb veel geluisterd en gezien deze week. Ik ben erg onder de indruk. Ondanks het saaie weer buiten, scheen binnen een beetje de zon.”

De komende tijd zal Esther nader kennismaken met KION als organisatie. Ze kijkt ernaar uit om zich verder te verdiepen in alle facetten van de organisatie; van pedagogische uitgangspunten tot personeelsbeleid en facilitaire ondersteuning. “Dit zal ik vertalen naar een langere termijnplan, waarin ik graag de input van medewerkers, kinderen, ouders en andere stakeholders van KION wil meenemen. Zo wil ik vorm geven aan de visie van spelenderwijs leren en talentontwikkeling van kinderen en samenwerken aan de best mogelijke kinderopvang in Nijmegen en omstreken,” aldus Esther.

Bijdrage leveren aan betekenisvol werk
Esthers overstap naar de kinderopvang voelt als een logische stap, gezien haar affiniteit met de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Zo is ze lid van de Raad van Toezicht van een onderwijsgroep voor speciaal onderwijs, iets dat ze eerder ook was voor een koepelorganisatie voor primair onderwijs. Mooi en betekenisvol werk dat ze bij KION kan voortzetten.

 

“Niets is cooler dan Kerstmis. Als de zon schijnt en het koud is", galmt er op repeat door het huis.

Kerstmis! Twee dagen en een avond (of drie dagen, wanneer we aan derde kerstdag doen) waarin we zoveel mogelijk activiteiten plannen die leuk, gezellig en met zoveel mogelijk mensen van wie we houden moeten zijn. We genieten van elkaar, het eten en de gezelligheid. Maar we vinden het ook stressvol en vermoeiend. Allemaal last minute naar de stad waar we het veel te druk vinden, maar ja we moeten toch echt nog even wat cadeautjes of een feestelijke outfit scoren. De afgelopen jaren was dit wel even anders, maar we zijn weer goed op weg naar hoe het was, merkte ik afgelopen week in de stad.

Al jaren doen we ons best om de kerstdagen niet zo vol te plannen. Een uitdaging, maar het lukte ons aardig. Zo kwam het voor dat we twee jaar achter elkaar op één van de kerstdagen helemaal vrij spel hadden. En wat deden we op die dag? Met z’n tweetjes in joggingbroek naar de bioscoop! Heerlijk!
Na de komst van onze zoon was dit kerstfeestje klaar. Ik kan je vertellen: oppas vinden op één van de kerstdagen, omdat je naar de bioscoop wilt? Dat is nog niet zo makkelijk.

Toen liet corona ons kennismaken met een kerstervaring die ik nog niet kende. Ik weet dat veel mensen dit als ontzettend vervelend hebben ervaren, maar wij hebben ervan genoten.
Een kerst met ons gezin. Voor het eerst een kerstdiner met alleen onze kinderen. Met rust, plezier en echte aandacht voor elkaar. Geen gedoe met mooie kerstoutfits. We trokken onze mooiste kleren uit de kast. Een jurk met heerlijke slofsokken. Het was fijn en ontspannen.

Toch moet ik zeggen dat ik blij ben dat we kerst nu weer kunnen vieren met de andere mensen van wie we houden, maar ik zou graag toch een beetje vasthouden van onze corona-kerstervaring. Rust en aandacht voor elkaar. Geen stress, geen last minutes, geen veel te veel en vermoeide overprikkelde kinderen (en ouders).

Maar maak je geen illusies…Ook dit jaar staan we weer last minute hapjes te maken voor de kerstviering op school, bedenken ons last minute dat we echt nog even een feestelijke outfit moeten scoren en zien we in de agenda dat we misschien toch iets te veel hebben gepland…
Oja en aangezien ik vijf jaar geleden op vierde kerstdag (ja joh, plak er nog een vierde dag aan) een zoon op de wereld heb gezet, is het dubbel feest.
Waar ik mezelf eerder alleen een goede moeder vond als ik zelf een taart voor hem bakte, ben ik nu ook tevreden met een taart uit de winkel. Om deze dan vervolgens half af te breken en te versieren met een thema naar keuze. Jaaa, ik kom niet zomaar door mijn eigen “goede moeder”-keuring… Heel vermoeiend!

Ik wens iedereen fijne, warme en liefde volle kerstdagen en een spetterende jaarwisseling. Tot in 2023!

En omdat de kerstdagen gezellig zijn, maar voor onze kinderen soms ook pittig nog even een paar tips:

  • De kindertafel | Zet de kinderen bij elkaar aan tafel. Gezellig samen eten en daarna direct weer spelen. Hiermee voorkom je lege plekken aan de tafel tussen de volwassenen en zeurende, vervelende kinderen aan tafel. Je kan ze ook tussen de gangen door steeds even laten spelen.
  • Cadeautjes | Leg je graag cadeautjes onder de boom? Hou het klein, het gaat om het idee. Is de spanning rond de cadeautjes onder de boom in de ochtend al aanwezig, wacht dan niet tot het eind van dag met uitpakken.
  • Exclusieve aandacht | In alle drukte kan het zijn dat het er bij inschiet je kind exclusieve aandacht te geven. Probeer hier bewust momenten voor te nemen.
  • Doe het samen | Laat de kinderen helpen bij het versieren van de tafel, laat ze uit echte wijnglazen drinken, laat ze zelf koken (gourmetten) of helpen met het eten te serveren.
  • Rust | Zorg op een volle kerstdag voor voldoende momenten van rust. Even buiten uitwaaien, op de bank met een kerstfilm of een rustig spelletje alleen met je kind.
  • Ga verveling tegen | Hoe gezellig wij het ook vinden, voor de kinderen kunnen deze dagen soms saai zijn. Zorg dat er spulletjes zijn om lekker te knutselen, een leuke kerstfilm, laat ze lekker buiten uit razen of maak met de hele familie een boswandeling.
  • Of ontduik de kerstdagen en ga op vakantie! ;)

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochters (8 en 2) en zoon (4) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.