12 maart 2018

Je baby is eigenlijk heel ontspannen. Slaapt goed, is tevreden en je hebt het idee dat er eindelijk een soort van rust is ontstaan. Je hebt door wat je baby nodig heeft en dat zorgt ervoor dat het allemaal best soepel verloopt. Maar dan van de een op de andere dag lijkt dit plots veranderd. Je baby is onrustig, huilt meer en wil eigenlijk de hele dag gewoon lekker tegen je aan liggen. Hij of zij wil misschien wel heel even in de wipstoel maar alleen als jij in de buurt blijft. Als ouder kun je je op zo’n moment afvragen wat er nu veranderd is. Misschien spookt de vraag 'wat doe ik verkeerd' door je hoofd.

Sprong

Grote kans dat de ontwikkeling van je baby op dit moment plotseling drastisch verandert. Je baby schrikt hiervan; het zet zijn of haar vertrouwde wereldje even helemaal op zijn kop. Deze 'sprong' in zijn of haar mentale ontwikkeling opent de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren. Je zult zien dat je baby er allerlei vaardigheden bij krijgt als deze sprong gemaakt is.

Oei ik groei

In het boek ‘Oei, ik groei!’, ook wel de bijbel van de sprongetjes, staan de sprongetjes die je baby tot twintig maanden doorloopt, beschreven. Voel je je onzeker en vraag je je af waarom je baby plots zo onrustig is? Sla het boek eens open en grote kans dat je leest dat je baby een sprongetje doormaakt. Jij als ouder doet dus niets verkeerd. Jij bent juist de steun en toeverlaat van je baby. Het boek geeft je uitleg over wat er met je baby gebeurt. Hoe hij of zij dit laat zien, wat jij als ouder kunt doen en welke vaardigheden je baby na een bepaalde sprong kan gaan ontwikkelen. 

Ga er niet vanuit dat je baby na een week van onrust plots de hele lijst van nieuwe vaardigheden bezit. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, de een sneller dan de ander.

Wist je trouwens dat het befaamde huiluurtje dat veel baby’s ‘s avonds hebben (heel handig bijna altijd rond het avond eten) te maken heeft met ontwikkeling van het zenuwstelsel.
De kleintjes hebben maar een hoop te stellen, met die razendsnelle ontwikkeling die ze voelen in dat kleine lijfje.

6 maart 2018

De ontwikkeling van een kind vind ik een wondere wereld. Van een klein hulpeloos wezentje groeien ze in een oogwenk uit tot een zelfstandig persoon. 

Cliché

Het cliché ‘Wat gaat het toch snel’ past hier perfect bij. Niet voor niks dat je alle ouders dit hoort zeggen. Het gaat ook snel en vaak plots, waardoor ik me soms afvraag of ik even iets gemist heb. Vanmorgen keek ik naar mijn negen weken oude zoon. Hij had ineens een knuffeltje vast, bracht het naar zijn mond en sabbelde er een beetje op. Wat is dit? Gister kon hij dit echt nog niet!

Een beetje los, maar niet te veel graag

Ik betrap mezelf op een bijzonder proces. In het begin, als je baby bent, wil ik dat je me meer loslaat. Ik bedoel, je hebt me echt voor alles nodig! Mijn dagen draaien vaak alleen nog maar om jou en ik moet zoeken naar momenten voor mezelf. Het zou om te beginnen heel fijn zijn als je zelf in slaap valt, als je de speen zelf in je mond houdt, als niet bij iedere poepluier de poep tot aan je nek zit, als je niet het liefst 24/7 tegen me aan ligt, kortom als je me dus niet de hele dag nodig hebt … voor alles. Over een tijd komt de fase dat ik voortdurend achter je aan moet lopen omdat je de wereld wil ontdekken. Ik help je hierbij en voorkom dat je alles van de tafel en uit de kast trekt, vooral als we ergens op bezoek zijn. Het lijkt al wat losser, maar stiekem zit je nog helemaal aan me vastgeplakt. Vooral tijdens de befaamde sprongetjes, en oh wat ga ik het missen als dat voorbij is!

Zo is het genoeg dame!

Maar dan ineens komt daar dat omslagpunt. Zo’n punt waarop ik, als moeder, het wel los genoeg vindt. Maar ja, mijn kind groeit door. Ik voelde het toen de directeur van de school van mijn dochter, tijdens ons intakegesprek zei “Het loslaten begint bij de eerste schooldag”. Dit was nadat ze ons vertelde dat we 's ochtends maar liefst vijf minuten hebben om afscheid te nemen van onze dochter. Uh ja nee, ik denk niet dat dit lang genoeg is. Ik moet haar helpen met het ophangen van haar jas en tas. Dan moet ze verlegen als ze is de klas in, haar stoeltje zoeken en erop gaan zitten. Als ze daar dan eindelijk zit en me onzeker aankijkt, kan ik toch niet direct vertrekken?! Ik moet haar toch nog kussen, knuffelen en geruststellen. Oh, en weet ze wel welk bakje ze moet pakken voor het fruit en krijgt ze haar beker wel open? Eigenlijk wil ik ook gewoon dat de juf me na een dag uitgebreid vertelt hoe het is gegaan. Pfff, ik heb zelf als leerkracht nieuwe kleuters welkom geheten. Dat kwam altijd goed. Maar nu als moeder voelt dat toch anders. Ik moet er een beetje om lachen, maar wat zit hier veel gevoel bij zeg. Echt een super spannende nieuwe fase. En misschien, heel misschien, blijkt dit extra beetje loslaten ook wel lekker. Oké, maar dan is het vanaf nu voorlopig wel weer even genoeg los, dame!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

26 februari 2018

Voor kinderen zijn rituelen en een vaste structuur in de dag erg prettig. Ze weten wat er gaat gebeuren en wat er van hen verwacht wordt. Dat geeft ze een veilig en vertrouwd gevoel. Thuis hebben veel gezinnen een vast ritueel bij het naar bed gaan in de avond. Zo weet je kind dat hij of zij de nacht in gaat. Vaak lezen we een boekje en zingen een liedje. Ieder gezin heeft andere rituelen maar we hebben ze allemaal. Ook in de kinderopvang hebben we een vaste structuur en veel rituelen. Hiermee bieden we de kinderen houvast en veiligheid.

Dagritmekaarten

Bij het kinderdagverblijf en de peutergroep werken we met dagritmekaarten. De afbeelding op de kaart past bij een moment van de dag, bijvoorbeeld fruit eten of buitenspelen. De volgorde waarin de kaarten hangen geeft de volgorde van de activiteiten op de dag aan. We delen de dag op in kleine stukjes en dit zorgt ervoor dat de kinderen overzicht krijgen op de vaste routinemomenten. Naast dat elke dag dezelfde herkenbare structuur heeft voor de kinderen, hebben ze steun aan deze kaarten die op een voor de kinderen zichtbare plek in de groep hangen.

Rituelen

Een dag in de kinderopvang bestaat niet alleen uit een vaste volgorde van routinemomenten maar het barst ook van de rituelen. 

  • We zingen liedjes passend bij de vaste momenten van de dag;
  • De manier waarop we naar buiten gaan om te spelen en ook weer naar binnen;
  • Het vieren van verjaardagen, met dezelfde volgorde in liedjes, spelletjes, feliciteren en trakteren;
  • Verschoonmomenten met een vaste volgorde: uitkleden, schoonmaken, aankleden; ondersteund door de woorden van de pedagogisch medewerker;
  • Eetmomenten met wachten op de beurt, zelf smeren van boterhammen, het samenzitten en rustig samen eten.

Dagen in de kinderopvang zijn voor kinderen voorspelbaar en daardoor herkenbaar, veilig en vertrouwd. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze saai zijn. Binnen deze voorspelbare vaste structuur, met een hele berg aan rituelen, is er voldoende ruimte voor vernieuwende en uitdagende activiteiten.

19 februari 2018

Het hebben van een gezin gaat vaak gepaard met de nodige onrust. Je hoeft niet meer alleen voor jezelf te zorgen maar ook voor je kinderen. Ze moeten op enigszins vaste tijden gezond te eten krijgen, naar bed, in bad, sporten, naar school of de kinderopvang en ga zo maar door. Het vraagt best wat van je organisatorische vaardigheden om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Ieder gezin gaat hier anders mee om. Zo ben ik een moeder die de hele dag achter alles aan kan rennen omdat het meeste op het moment zelf nog bedacht moet worden. Zo’n moeder die om half zes ’s avonds denkt "Hm, wat zullen we vanavond eens eten?" Met als gevolg boodschappen, koken, eten en naar bed allemaal razendsnel achter elkaar en net te laat voor mijn dochter. Maar ach, we nemen het zoals het komt en het gaat best prima.

Bij vrienden van ons gaat het er anders aan toe. Een hardwerkende papa en mama met drie heerlijke jonge dochters. Je kan je wel voorstellen dat dit een drukke bedoeling is en last minute bedenken wat er ’s avonds gegeten gaat worden, het niet echt makkelijker maakt. Dus doen zij het anders. Op zaterdag worden de weekboodschappen gedaan. Meestal iedere week dezelfde boodschappen waardoor dit ook snel klaar is. Ze hebben namelijk iedere dag van de week vast staan wat er gegeten wordt: maandag vlees, dinsdag vis, woensdag bami, donderdag pasta en ga zo maar door. Iedere avond wordt er om 17.30 uur gegeten en om 18.30 uur zitten alle meiden lekker in bad. Een van de ouders begeleidt het badderen, de ander ruimt beneden de boel op. Om 19.00 uur uur gaan de meiden hun bedjes in, verhaaltjes, kusjes, knuffels en glaasjes water ;) en de rest van de avond is voor papa en mama. In iedere dag zit een vaste structuur.

Ik beken, ik vond dit best een beetje saai klinken en bedacht me dat dit niets voor mij zou zijn. Tot ik hoorde waarom zij dit zo doen. Het is namelijk helemaal zo gek nog niet. Door vast te houden aan deze structuur loopt alles uiteindelijk als vanzelf. Je hoeft niet meer bij elke stap te bedenken "wat gaan we doen, hoe gaan we het doen en wat hebben we er voor nodig?" (zoals ik dat altijd moet, zeer vermoeiend). Doordat je hier niet meer voortdurend over na hoeft te denken heb je meer tijd hebt om te genieten van je kinderen en om de rust te bewaren in het toch al drukke gezin. Ook voor de kinderen brengt het rust. Ze weten wat er gaat gebeuren en wat er van hen verwacht wordt.

Eigenlijk klinkt dit best fijn. Ik weet niet of ik deze structuur ooit zo onder de knie zal krijgen. Structuur in mijn gezin is niet echt mijn sterkste kant. Maar het lijkt me heerlijk om minder te stressen, op de klok te moeten kijken, na te moeten denken over boodschappen en koken en daardoor dus ook meer van de kinderen te genieten. Ik denk dat het me ook meer rust zal geven. Heerlijk, een beetje meer rust in je hoofd en lijf is voor niemand slecht.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze website maakt gebruik van cookies.

> Meer informatie

Deze melding sluiten