16 oktober 2017

Er komt een dag dat je ook voor jouw kind een mobieltje aanschaft. Misschien is die dag voor jou al geweest of duurt deze nog een hele tijd. Het moment van een eigen mobieltje komt, maar wanneer? Is dit dan direct een smartphone of eerst gewoon een simpel telefoontje zodat wij ze kunnen bellen en zij ons? Welke afspraken maken we en wat moeten we ze allemaal vertellen?

Een eigen mobieltje krijgen de meeste kinderen pas als ze naar de middelbare school gaan. Op dit moment gaan ze hem ook daadwerkelijk nodig hebben. Ze moeten een eind fietsen, hun rooster bekijken en sommige scholen werken zelfs in de lessen met appjes op de smartphone. De sociale contacten van het kind daar nog even buiten gelaten. Er gebeurt veel tegelijk in de brugklas. Het is daarom handig om kinderen vanaf groep 7 of 8 al kennis te laten maken met online communiceren en de afspraken die hier bij horen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van WhatsApp en wat je wel of niet van jezelf en anderen online zet. Maak ook gevaren als online pesten en WhatsApp ruzies bespreekbaar. 

Regels en afspraken rondom telefoongebruik zijn zowel voor ouders als voor kinderen belangrijk maar dan moeten ook de ouders zich hier wel aan houden. Denk aan de regel ‘geen telefoons tijdens het eten’ of ‘na 8 uur 's avonds geen telefoon meer gebruiken’. De eerste regel maakt de maaltijd een stuk gezelliger, een moment van contact tussen de gezinsleden. Het tweede zorgt voor een rustige avond en een betere nachtrust. Het flikkerend blauw beeldscherm veroorzaakt vaak een onrustigere slaap en dit terwijl een kind deze slaap zo hard nodig heeft. Sommige kinderen willen zelfs het mobieltje mee naar bed. Denk jij dat ze dit apparaatje kunnen weerstaan en deze echt op het nachtkastje laten liggen?

Vergeet niet dat aan het hebben van een mobieltje ook een kostenplaatje hangt. Spreek samen af wie wat betaalt. Wat gebeurt er eigenlijk als het mobieltje kapot gaat? Komt er dan gewoon een nieuwe en wie betaalt deze? Allemaal zaken om samen met je kind te bespreken.
Vergeet je kind niet te wijzen op de gevaren van commerciële diensten zoals met sms stemmen op een tv programma of het downloaden van betaalde spelletjes.

En dan last but not least, het gebruik van je mobieltje in het verkeer is natuurlijk levensgevaarlijk! Op de fiets een appje naar een vriendje sturen en dan ook nog die auto van rechts aan zien komen, een onmogelijke opdracht. Even stoppen op de stoep of je telefoon pas uit je tas halen op de plaats van bestemming is een betere oplossing.

En vergeet vooral niet het goede voorbeeld te geven!

12 oktober 2017

De Kinderboekenweek is een geschikte gelegenheid om eens lekker met je kind samen te gaan lezen. Wij hebben de leukste boeken voor je op een rij gezet. De Kinderboekenweek duurt nog tot en met zondag 15 oktober, genoeg tijd om nog even lekker te gaan lezen!

1. Kattensoep

Het boek Kattensoep is geschreven door Janneke Schotveld en de illustraties zijn van Annet Schaap. Het is ook het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar. Besteed je meer dan 10 euro in de boekwinkel aan kinderboeken? Dan krijg je dit boek helemaal gratis!

Verhaal: “Boeli logeert met zijn kat Obama bij zijn opa. Er is iets vreemds aan de hand in opa’s buurt: er verdwijnen katten. Samen met opa’s buurmeisje Lucy probeert Boeli het mysterie op te lossen.”

2. Knikkeruil

Dit is het Prentenboek van de Kinderboekenweek, maar het is niet alleen een boek, het is ook een knikkerspel! Het is geschreven door Maranke Rinck en de illustraties zijn van Martijn van der Linden. Het boek is te koop in de boekhandel voor €6, 95.

Verhaal: “Er is een nieuwe knikker in de groep. Hij heet Uil en hij krijgt geen tijd om te wennen, want er zijn monsters in de buurt. Op zoek naar een goede verstopplek zoeft Uil met de andere knikkers van een fantastische knikkerbaan. Hij rolt langs een onmogelijk putje en hij verdwaalt in een enorm doolhof. Waar moeten ze heen? Dan doet Uil een ontdekking. Hij vindt een nieuwe plek. Daar zijn ze veilig…”

3. Voorleesgids

Deze gids is ideaal voor ouders. Er staan namelijk meer dan 200 boeken in die geschikt zijn voor kinderen van 0 tot 6 jaar, waaronder veel (voorlees)boeken voor kleuters en peuters. Voor ouders staan er nog voorleestips in, echt een aanrader dus! De voorleesgids is ook verkrijgbaar bij de boekwinkel en de bibliotheek.

4. Kinderboekenkrant

Is jouw kind tussen de 8 en 12 jaar? Dan is de Kinderboekenkrant ideaal! Het biedt een leuk overzicht van boeken, tips, weetjes en achtergronden over kinderboeken en schrijvers. Leuk om tijdens de Kinderboekenweek te lezen, maar ook zeker daarna nog! Dit jaar is er ook de Kinderboekenweek Doe-Krant, hier staan allerlei extra spelletjes, raadsels, puzzels en boeken in. De Kinderboekenkrant is verkrijgbaar in de bibliotheek en boekwinkel.

9 oktober 2017

Het gaat vaak over het telefoongebruik van onze kinderen. We willen onze kinderen op een verantwoorde manier om laten gaan met de mobiele telefoon. De juiste balans tussen het echte leven en het digitale leven. Maar hoe zit het met ons als ouder/opvoeder?

Als je even Googelt kom je erachter dat hier een heleboel over gezegd wordt. Onderzoeken en studies komen voorbij. Allemaal gedaan om te kijken wat de invloed is van ons telefoongebruik op de ontwikkeling van onze kinderen. Nou dat is niet best.
In een van de onderzoeken wordt zelfs gesproken over een verband tussen slecht gedrag van kinderen en het telefoongebruik van hun ouders. Ze zouden meer zeuren en sneller boos worden. Ligt dit echt aan de mobiele telefoon of is er meer dat de aandacht van deze ouders wegneemt bij de kinderen?

Uiteindelijk heeft het alles te maken met aandacht. Een goed passende reactie van de ouder zorgt ervoor dat het kind zich gezien en veilig kan voelen en het zijn eigen sociale vaardigheden kan ontwikkelen. Onze telefoons hebben geen positieve bijdrage. Denk eens aan de lege blik waarmee je naar je telefoon staart. Hoe vaak kijkt jouw kind niet naar je in afwachting van een reactie als je eigen gezicht uitdrukkingsloos is of duidelijk op iets of iemand anders reageert? Maar wat dóet dit nu met onze kinderen?

Een korte spanningsboog
Psychologen zeggen dat er een direct verband is tussen hoe lang ouders aandacht hebben voor hun kind en de concentratie van dit kind. Tijdens dit onderzoek werd gekeken naar hoe lang ouders aandacht hadden voor een speeltje van hun baby. Hoe langer dit was hoe langer de baby er zelf aandacht voor had.

Onbelangrijk en onzeker
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70% van ons volwassenen zijn telefoon gebruikt tijdens het eten. Als een kind dan iets vraagt of vertelt, reageren wij vaak niet of traag. 32% van de kinderen blijkt zich onbelangrijk te voelen als vader of moeder wordt afgeleid door zijn/haar telefoon.

Wat nu?
De tip die overal terug komt is: ‘Geen schermpjes aan tafel.’ Zet bijvoorbeeld het geluid uit dan kom je ook minder in de verleiding. Ook de telefoon in je zak/tas/auto laten tijdens het halen of brengen van de kinderen op de kinderopvang is een hele goede start. Op deze momenten verdienen zij jouw volledige aandacht.
Ben jij veel met je telefoon bezig? Word je bewust van je gebruik met de volgende apps: Moment (iOS), Forest (iOS en Android) en Flipd (Android). Je kunt hier zelfs een limiet instellen.

Wil je meer zien over wat jouw aandacht doet met je kind?
Still face experiment
https://youtu.be/apzXGEbZht0
Still face with Dads
https://youtu.be/6czxW4R9w2g

2 oktober 2017

Ow, wat hou ik van dat ding. Het houdt me op de hoogte van dat wat al mijn vrienden en kennissen doen en het laat me weten wat er in de wereld allemaal speelt. Ook is het één grote databank aan beeldmateriaal van alles wat er in mijn leven gebeurt. De groei van mijn dochter, mijn buik, fijne momenten, minder fijne momenten en een heleboel onzin. En niet te vergeten al die social media apps. Die me, waar ik ook ben, nooit een moment doen vervelen.

Nooit vervelen? Nou las ik laatst juist dat dit goed is voor een mens. Mijn vriend en dochter vroegen me een jaar geleden al, vriendelijk doch dringend, mijn telefoon weg te leggen tijdens het eten. Ja, een meisje van 2,5 die zegt: “Mama, je mag geen telefoon aan tafel.” maakt je best bewust van wat je doet. Ow ja, en ik wilde ontelbare avonden vroeg naar bed, verdronk in mijn telefoon en lag er toch weer laat in. Ja maar, al die onbeantwoorde appjes dan en Instagram, Facebook, Snapchat? Ik moet toch op de hoogte blijven! Stiekem was het niet ontspannend maar werd ik juist gespannen van al dat telefoon gebruik.

Sinds ik samenwoon met een man die het als een sport ziet me bewust te maken van de mens en zijn telefoon, kijk ik met andere ogen naar wat er gebeurt. Het liefst zou hij hier iedereen op aanspreken. Zo waren we deze zomer met onze vouwwagen op vakantie in Frankrijk. Je weet wel zo’n ‘als-de-kinderen-het-naar-hun-zin-hebben-dan-hebben-wij-dat-ook’ vakantie. De zee, het strand, ijsjes en elke avond voor het slapen nog even met die kleine meid naar de speeltuin. Samen kijken naar dit spelende meisje.
Oké, wacht even! Ik had daar natuurlijk ook mijn telefoon in mijn zak en probeerde mijn natuurlijke drang om deze te pakken te onderdrukken. Niet makkelijk hoor als er geen extra kosten meer zijn verbonden aan telefoongebruik in het buitenland! Maar ik deed het niet, ik keek. Ik keek naar mijn dochter, naar mijn vriend, ik voelde het kindje in mijn buik en het maakte me gelukkig, ontspannen!

Tegenover ons duwde een man, met zijn rechterhand, zijn twee dochters in een grote schommel. Het hadden ook twee konijntjes kunnen zijn, de duwende man had dit zeker niet opgemerkt. In zijn linkerhand had hij namelijk zijn telefoon waarin hij totaal verzonken was.
De wereld was weg, zijn dochters (of de konijntjes) ook. Mijn vriend, totaal geïrriteerd door dit tafereel, wierp boze blikken naar de man. Haha, liefje… meneer de wereld verbeteraar, als hij zijn kinderen niet ziet, dan ziet hij jouw boze blikken al helemaal niet.

Dit moment deed nog een schepje op mijn bewustzijn en de rest van de vakantie viel het me op. We kunnen zo moeilijk zonder onze telefoon. Met of zonder kinderen.
Ik stel me steeds vaker de vraag: ‘Kijk ik door mijn telefoon en maak ik foto’s of ga ik echt kijken?’. Tegenwoordig kies ik vaker voor het laatste.

Vorige week vroeg mijn dochter me een Vaiana-liedje op te zetten, ik pak mijn telefoon en zoek het op. Op het moment dat ik hem aanzet en het geluid zich via een boxje door de kamer verspreid, kom ik in de verleiding. Mijn vinger gaat al naar het paars-gele Instagram icoontje. Nee niet doen. Ik leg mijn telefoon weg en kies ervoor te kijken. Dit is wat ik zie: mijn dochter bijna op het boxje (hoe dichterbij, hoe beter denkt ze), staat met een ernstige blik mee te zingen. Haar voeten maken pasjes, haar armen zwaaien als een echte zangeres om haar heen. Ik kijk, de tranen rollen over mijn wangen. Ja, ik weet het, zwangerschap, hormonen, de hele rataplan. Maar wauw, dit kind, mijn kind. Ik kijk naar je, zonder ruis en dan Zíe ik je! Zo mooi, zo lief, zo kinds! Was ik in mijn telefoon gedoken, dan had ik dit moment gemist.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.