Rijst bevat relatief veel arseen (arsenicum) en dat kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum om kinderen niet iedere dag rijstproducten zoals rijst en rijstwafels te geven. Zorg liever voor variatie. Kies eens voor maiswafels, volkoren cracottes, een volkoren cracker, soepstengel of groentensnack. Het advies geldt vooral voor baby’s en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen lopen ook risico om te veel binnen te krijgen als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten. 

Wat is arseen?

Het zware metaal arseen kan in de bodem en het grondwater zitten, en zo terecht komen in de rijst die verbouwd wordt. Als je langdurig te veel arseen (arsenicum) binnenkrijgt, bestaat de kans dat zenuwen en bloedvaten beschadigen en heb je ook een verhoogd risico op kanker. 

Is er regelgeving rondom arseen?

Voor zware metalen gelden in Nederland strenge Europese regels om de kans op een te hoge inname te minimaliseren. Per 1 januari 2016 zijn er voor arseen in rijst en rijstproducten maximale limieten vastgesteld. Voor rijst bestemd voor producten voor baby’s en peuters zijn de limieten nog strenger. Producten met te veel arseen mogen niet verkocht worden. 

Kijk voor de richtlijnen van het Voedingscentrum op de website: http://www.voedingscentrum.nl/rijstwafels