We leven in een drukke tijd, dat merken we overal. We hebben tien tips verzameld voor momenten om je kind aandacht te geven en samen extra te genieten!

 1. 1. Smaak 
  Eet samen met volle aandacht een bakje fruit, een boterham of je bord avondeten en praat daarover. Wat proef je? Zoet of bitter. Wat voel je? Zacht of hard. Kan je kind zelf woorden bedenken voor wat het proeft?
 2. 2. De blik van je kind 
  Kijk langere tijd naar het gezicht van je kind tijdens een spelletje/activiteit; hoe beleeft hij/zij het spel(en). Laat je kind iets helemaal zelf doen, bijvoorbeeld dat puzzelstukje inpassen dat al bijna op de goeie plek zat.
 3. 3. Slapen 
  Vraag je kind aan het eind van de dag om drie leuke gebeurtenissen te noemen en een vervelende. De antwoorden zullen je verrassen. Dan is het voor stillere kinderen makkelijker om zichzelf te laten zien.
 4. 4. Boeken
  Al jarenlang een beproefd recept. Een paar momenten rust door lekker op schoot, op de bank of op de rand van het bed een boek voor te lezen. Nog één verhaaltje dan? 
 5. 5. Verschonen
  Als je je kind verschoont, neem dan heel gericht de tijd. Doe een kriebelspelletje op z’n buik, speel ‘kiekeboe’ of zing een liedje. Maak samen plezier!
 6. 6. Natuur
  In de natuur valt veel te zien, ruiken, horen en voelen. Je kunt je kind vragen om op zoek te gaan naar wat hij/zij mooi of bijzonder vindt. Leg de spullen bij elkaar en praat samen over wat je er mooi aan vindt.
 7. 7. Lichaam
  Geef je kind een massage of ga samen stoeien. Je kind voelt hiermee zijn eigen lichaam en het is een fijne manier om contact te hebben.
 8. 8. Geluiden
  Doe je ogen dicht en luister goed. Noem drie dingen die je hoort. Dit kan zowel in huis als buiten. Misschien hoor je nog wel veel meer!
 9. 9. Eén van je kinderen
  Als je meerdere kinderen hebt is het heel bijzonder om eenn keer in de zoveel tijd met één van hen iets speciaals te ondernemen. Doe wat hij/zij leuk vindt. Naar de bioscoop, knutselen, zwemmen. Het kind kiest!
 10. 10. Jezelf
  Opvoeden is leuk maar soms ook vermoeiend. Zorg voor jezelf en doe regelmatig iets waar je energie van krijgt. Dat hebben we allemaal nodig op z’n tijd...