Buitenspelen is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van je kind. Bomen klimmen, balanceren op een richeltje, springen van een muurtje; spieren worden gespannen, risico´s ingeschat en oplossingen gevonden. Kinderen vinden er van alles om mee te spelen: takken, zand, slakken en tulpenbollen. Overgewicht krijgt geen kans als je kind vaak buiten beweegt en vriendjes zijn altijd voorhanden. Licht en lucht zijn gezond en buiten kan een goede weerstand tegen ziektes worden opgebouwd. Er valt zoveel te ontdekken buiten, van scharrelende insecten tot fluitende vogels, van mooie bloemen tot hoge bomen, van dikke paksneeuw tot… een flinke regenbui! Waarom zou je die laatste als een reden zien om snel naar binnen te gaan? Waarom zou je je kind de kans ontnemen om regen op zijn tong te vangen, slakken te verzamelen, in plassen te stampen en te glijden over houten bielzen? Laat toch zitten dat koekjes bakken en die tv hoeft ook niet aan. Hup, regenkleding aan en snel op ontdekkingstocht!

In de regen met je baby

‘Het regent, het regent, de pannetjes worden nat. Er kwamen twee soldaatjes aan, die vielen op hun gat!’ Deze klassieker zal ongetwijfeld je baby bekoren. Net als al die andere kinderliedjes over de regen. Wat doe je verder met je ukkepuk in de regen? Laat hem er eens binnenshuis naar luisteren. Het getik tegen het raam heeft iets magisch. Daarna lekker naar buiten, waar de regen ook allerlei geluiden produceert. Hier kan hij ook ervaren hoe de regen op zijn gezicht voelt. Een vreemde ervaring voor een baby! Zet hem op de grond in zijn regenpak en laat hem zelf lekker rondscharrelen. Hij wordt er hééél vies van maar is dat erg voor een keertje?

In de regen met je peuter

Je doet een peuter geen groter genoegen dan hem een parapluutje te geven! Het is zo grote-mensenachtig en daar zijn peuters dol op. Regenlaarsjes aan – dat kan hij best zelf, ook al haalt hij links en rechts door elkaar – regenjasje of regencape en een plastic broek, en stampen maar in die plassen. Ook vinden peuters het te gek om met hun handjes in de plassen te spetteren. Of met hun armen wijd rondjes te draaien terwijl de regen op ze neerdaalt... Helemaal leuk is het om te spelen in de regen met een berg zand erbij. Geef hem een schepje en een emmer en hij bouwt er de mooiste kastelen van. Of niet, als het al te hard regent. Dat is trouwens heel leerzaam, want zo ontdekt hij dat zand en water in verschillende mengverhoudingen een andere structuur hebben. Ook bakjes om het regenwater in op te vangen zijn leuk speelgoed voor je enthousiaste peuter.

In de regen met je kleuter

Slakken, kleuters zijn er uren mee zoet. Ook regenwormen laten zich het liefst zien tijdens de regen, maar slakken laten zich zo gewillig optillen en meenemen. Ze willen wel ontsnappen, maar het duurt gewoon te lang eer ze hun nieuwe woning kunnen verlaten. En waarom zouden ze ook? Hun kersverse baasje heeft er een hostablaadje bij gelegd, en een heleboel vriendjes. Laat je kleuter wel even weten dat de slakkenbak niet in de volle zon mag staan en dat de beestjes geen bedje van zand nodig hebben. Ook kunnen huisjesslakken niet zo goed tegen al te krampachtige kleuterklauwtjes. Met een beetje begeleiding heeft niet alleen je kind een heerlijke tijd, maar zullen de slakken die ook zien als slechts een korte onderbreking van hun toch al trage leventje. Kleuters kunnen zich enorm verliezen in het volgen van waterstromen, bijvoorbeeld regen die in een put verdwijnt. Niets leuker dan zelf de waterloop verplaatsen! Met regenwater, zand, andere gevonden spullen en een bootje (of wat) kunnen kleuters ook heel goed hele havens maken. Een stevig dijkje hier, een dam daar en varen maar.

Je schoolkind in de regen

Het fijnste van spelen in de regen is – heb jij als ouder van een flink schoolkind natuurlijk allang bedacht - dat de spelcomputer of tablet er niet aan te pas komt! Wel mee naar buiten gaan allerhande materialen om mee te bouwen. Spullen van plastic om waterdichte dingen van te maken bijvoorbeeld. Want wat is er nou leuker dan schuilen in een zelfgemaakte hut waarin het droog is? Geef je kind wat vuilniszakken mee, een oud tafelzeil en wat pvc-buizen en je kunt eindelijk zelf eens een potje Temple Run 2 spelen op je eigen smartphone. Als het toch al regent kun je allerlei spelletjes doen waar je nat van wordt. Maar laten we ons er verder zo min mogelijk mee bemoeien; kinderen spelen gewoon door, ongeacht de weersomstandigheden. Bovendien zijn ze heel goed in staat hun eigen spel te verzinnen, met of zonder regen. Het zijn meestal niet de kinderen zelf die snel naar binnen rennen als het regent, maar hun ouders die simpelweg geen zin hebben in de viezigheid die al dat nats met zich meebrengt.

Na regen komt...

Het fijnste van in de regen spelen? Dat is natuurlijk binnenkomen in een warm, gezellig huis. Daar droog je je haar af, trek je een paar droge sokken aan en met een kop soep of thee weer opwarmt.
Heerlijk, spelen in de regen!