Kinderen worden creatiever, rustiger én slimmer van muziek. Muzikaliteit is weliswaar erfelijk, maar je kunt het talent ook ontwikkelen. Omgeving speelt dus ook een belangrijke rol. Daarom hier zes tips om de muzikaliteit van je kind te stimuleren.

1. Beats in huis
Er zit overal muziek in. Niets leuker dan na het eten lekker met de messen tikken op de potten, pannen en verpakkingen. Tip: speel een ritme dat de anderen aan tafel moeten naspelen. Of vul elkaar aan, zodat er een beat ontstaat.

2. Luister naar verschillende muziekstijlen
Luister samen naar muziek, liefst verschillende stijlen. Pop, jazz, klassiek, wereldmuziek… Een Braziliaanse samba is swingender en opzwepender dan Altijd is Kortjakje ziek, en ritmisch gezien meer divers. En wie kan stil blijven zitten op Afrikaanse ritmes? Het label Putumayo brengt cd’s met muziek van over de hele wereld uit, ook voor kinderen.

3. Je eigen stem
Wees niet bang om te zingen. Iedereen kan het, je kunt het niet fout doen. Zet een liedje, zoals een canon, in tijdens loze momenten als opruimen of een lange autorit. Of organiseer je eigen talentenavond à la The Voice.

4. Ga los met bodypercussie
Helemaal leuk: ga eens los en zet ook je lichaam in bij het muziek maken. Bodypercussie houdt in dat je er ook bij gaat stampen, klappen op je borstkas en bovenbenen – hier kun je jezelf helemaal in verliezen.

5. Leuke muziekspelletjes
Kijk eens op spelletjesplein.nl, hier vind je veel spelletjes die met muziek (maken) van doen hebben.

6. Zelf liedjes componeren
Leuk voor grotere kinderen: de ikcomponeer.nl app van het Metropole Orkest waarmee je zelf liedjes kunt componeren. Hier maakt je kind meteen kennis met verschillende instrumenten.

MEER LEZEN?

Waarom muziekonderwijs zo belangrijk is

Waar moet je op letten bij het kiezen van een instrument?

Hoe ontdek je het talent van je kind?