Spelen is voor kinderen van groot belang. Het is niet alleen maar leuk vermaak. Spelen is een ontdekkingsreis en is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Door spel worden namelijk de motoriek, zintuigen, taal, cognitie en sociale omgang gestimuleerd. 
Met spelen wil het kind zelf niets bereiken, het speelt omdat hij of zij het leuk vindt. Natuurlijk kun je een kind wel stimuleren om tot spel te komen en je kunt ideeën aandragen, het spel komt echter vanuit het kind zelf.

In het begin (lees baby’s) zijn kinderen vooral bezig zichzelf en hun eigen mogelijkheden en daarbij gelijk ook hun grenzen te ontdekken. In deze fase spelen zintuigen dan ook een belangrijke rol. Daarna zijn ze al snel bezig met problemen oplossen, met ontleden, met het leggen van verbanden en weer later met rollenspellen. In de eerste jaren maken kinderen verschillende  ontwikkelingen door die ze door middel van spel verwerken.

Spel is een manier om grip te krijgen op de wereld om hen heen. Ze imiteren hun ouders maar verwerken ook gebeurtenissen zoals een bezoek aan de tandarts, een val uit de boom of een brandje bij de buren.  

Speelgoed maakt het spelen wat gemakkelijker maar  kinderen kunnen zich ook heel goed vermaken (spelen) zonder speelgoed. Ze gebruiken hun fantasie en spelen met zand, karton of stukken hout. Het aanbieden van neutrale materialen zoals blokken of stokjes geven kinderen de mogelijkheid hun fantasie ontwikkelen. Dat hebben ze weer nodig om bijvoorbeeld de genoemde rollenspellen te spelen.

Een goed stuk speelgoed nodigt ertoe uit om het te onderzoeken, het te gebruiken en het kind te blijven boeien. Het is met name belangrijk dat het de fantasie van het kind prikkelt. Hoe meer een kind zelf moet invullen, hoe meer het kind gestimuleerd wordt, fantasie is dus het sleutelwoord voor uitdagend speelgoed. Veel modern speelgoed is op het eerste gezicht leuk en verleidt het kind, maar vaak zijn kinderen er erg snel op uitgekeken. Juist omdat dit soort speelgoed regelmatig te weinig veelzijdig is waardoor er alleen op de knopjes gedrukt wordt in plaats van dat er spel uit voort komt. 

Maar  eerlijk is eerlijk: kinderen kiezen zelf meestal niet voor het beste speelgoed. Ze kijken naar kleur, verpakking, beweging, licht en geluiden. Over het algemeen moet dat het liefst zo fel en opvallend mogelijk zijn. Maar dit is dus absoluut geen garantie voor de hoeveelhied plezier een kind aan dit speelgoed beleeft.

Goed speelgoed

Speelgoed dat kinderen uitdaagt tot fantasiespel bevat een bepaalde mate van vrijheid; het kan nog alles worden. Het is de ene keer een boot en een andere keer een konijn. Dit zijn materialen uit de omgeving zoals keukengerei, een bak oude kranten en tijdschriften, lege shampooflessen, doeken, sponsjes en borstels maar ook houten blokken. Suggesties voor speelgoed dat in het algemeen lange tijd leuk blijft:

  • Een bal
  • Een speelkeukentje of -huisje
  • Blokken
  • Grote bouwstenen die je op elkaar kunt klemmen
  • Klei, zand en water
  • Een zachte pop
  • Muziekinstrumenten
  • Verkleedspullen
  • Treinbaan of auto’s
  • Krijtjes of potloden