De voorbereiding van een kinderfeestje hangt natuurlijk af van de leeftijd van de jarige, naarmate het kind ouder is kan er een gerichter (thema)feestje georganiseerd worden. De jarige kan zelf meehelpen met de voorbereiding en dit geeft meestal al veel voorpret. Geef je binnenkort een feestje? Lees dan snel deze tips over het organiseren van een kinderfeestje!

Maak een aftelkalender

Een feestje is spannend voor de jarige! Wanneer is het? Hoeveel nachtjes slapen nog? Maak samen een aftelkalender zodat je er rustig naar toe kunt leven.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Werk alles van tevoren uit. Maak een lijstje met alles wat je nodig hebt voor het feestje. Houd het feestje eenvoudig, juist omdat alles bij elkaar al erg opwindend is voor de kinderen. Daarnaast zijn kinderen vaak snel afgeleid, wat je kunt voorkomen door korte eenvoudige activiteiten te doen. Betrek de jarige bij de voorbereidingen: maak samen de uitnodigingen, de versiering en maak samen de hapjes. Dring niet aan als hij/zij dit niet wil. Zet voor de aanvang van het feestje alle dingen die je nodig hebt klaar. Het is verstandig om tijdens het feestje hulp te krijgen van een andere volwassene. In je eentje moet je al aan alles tegelijk denken! Zeker als je het niet gewend bent om met een groep kinderen te werken, kost dit je misschien moeite en energie. Het is zonde als dit ten koste gaat van het feestje.

Hoe ver van tevoren uitnodigen?

Verstuur de uitnodiging twee weken voor het feestje, dat is ruim op tijd. Het is vroeg genoeg om af te zeggen en te dichtbij om te datum te vergeten. Het uitdelen van uitnodigingen op het schoolplein of in de klas leidt regelmatig tot teleurstelling bij andere kinderen, houd daar rekening mee. Laat een feestje niet te lang duren. Kinderfeestjes voor jonge kinderen duren meestal anderhalf uur, voor oudere kinderen ligt de tijd meestal rond de twee tot drie uur

Nodig niet te veel kinderen uit. Hierbij kan je het ezelsbruggetje gebruiken: zo oud als het kind zoveel kinderen worden er uitgenodigd.

Het uitpakken van de cadeautjes

Vaak gaat het geven en uitpakken van de cadeautjes snel; het papier wordt eraf gescheurd en hup alweer naar het volgende cadeautje. De jarige gunt zich geen tijd om het cadeau te bekijken en ook de andere kinderen zien niet wat er gegeven wordt. Er zijn verschillende spelletjes te bedenken om op een rustige en daardoor gezelligere manier de cadeautjes uit te pakken. De jarige gaat even weg, terwijl de gasten hun cadeautjes in de kamer verstoppen. De jarige komt terug en mag nu één voor één de cadeautjes gaan zoeken. De gasten mogen natuurlijk helpen met het geven van aanwijzingen door koud/warm te noemen. Als de jarige een cadeautje vindt, mag hij/zij het direct uitpakken.

Spelletjes op het feestje

Maak een lijstje met alle spelletjes die je gaat spelen en wat je daarvoor nodig hebt. Schrijf meer spelletjes op dan je denkt te gaan doen: niet iedereen vindt elk spelletje even leuk en niet ieder spelletje duurt even lang. De jarige hoeft niet alle spelletjes te kennen, dit maakt het voor diegene ook spannend en verrassend. Doe er ook enkele spelletjes tussen waarbij je geen attributen nodig hebt, eindig altijd met iets rustigs.

Maak het jezelf niet moeilijk

  • las een rustig spelletje in als de boel uit de hand dreigt te lopen. Een spelletje waar de kinderen zichtbaar van genieten, mag best langer duren. Een spel wat de kinderen beslist niet boeit of zelfs verveelt kun je beter afbreken;
  • Als een kind voortdurend het spel verstoort haal het dan uit de groep en laat het bijvoorbeeld een klusje doen;
  • Zorg ervoor dat de pauzes tussen de activiteiten niet te lang duren, want kinderen vervelen zich snel;
  • Wees voorzichtig met spelletjes waarbij kinderen 'af' zijn, omdat sommige kinderen kwaad of vervelend kunnen worden. Geef ze een taak als ze af zijn, bijvoorbeeld met een instrument verder spelen bij de stoelen dans.

Afscheidscadeautjes

Een afscheidscadeautje hoort bij een kinderfeestje. Dit kan je ook goed afstemmen op het thema. Kinderen vinden het ook erg leuk om te krijgen! Er zijn originele cadeautjes te koop, maar je kunt ook zelf iets unieks maken. De jarige vindt het vaak leuk om jou hier al mee te helpen.

Heel veel plezier!

Geen idee wat je moet doen met een kinderfeestje? Of kan je geen spelletjes bedenken? Geen nood! Vraag dan nu de Verjaardagskist aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In deze kist zit alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijk kinderfeestje!
Wil je een uitgewerkt (thema)feestje? Vraag een themamapje aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan ontvangt u voor €2,50 een uitgewerkt (thema)feestje.