Grasvlekken, moddergezichten en gescheurde broeken; vier op de tien ouders heeft er moeite mee als hun kind vies wordt. Hoe overtuig je deze ouders om hun kinderen toch lekker in de modder te laten spelen? Op het Groene Kinderopvangfestival was hierover een workshop.

"Hoe vaak speelde jij vroeger als kind buiten? Wat deed je toen?" was de vraag aan de bezoekers. Bijna iedereen speelde veel buiten. De activiteiten verschillen flink: van boomklimmen en slootje springen tot het onschuldige 'stoepranden'.

"Mocht je toen vies worden?" De meeste pedagogisch medewerkers knikken enthousiast, al mochten natuurlijk niet de netste jurken tijdens het buitenspelen aan. De antwoorden verschillen behoorlijk met hoe de kinderen van nu over twintig jaar zullen antwoorden want vijftig procent van de kinderen speelt minder buiten dan twintig jaar geleden. Veertig procent van de ouders heeft er moeite mee als hun kind vies wordt. Aan de pedagogisch medewerkers de belangrijke taak om ouders uit te leggen waarom buitenspelen en vuil en vies worden gezond is.

Belangrijk

Wetenschappelijk is aangetoond dat buitenspelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Wanneer kinderen vies mogen worden, nemen bijvoorbeeld de creativiteit, nieuwsgierigheid en kwaliteit van spel toe. Het is goed voor het concentratievermogen en kinderen leren beter omgaan met risico’s zoals vallen en uitglijden. En niet te vergeten: buitenspelen in een natuurrijke omgeving draagt bij aan een positievere houding en gedrag tegenover natuur en milieu. Het is ook goed voor de weerstand van kinderen. Kijk maar eens hoe blij de kinderen op deze dag zijn.