Je kleuter kan niet wachten, maar jij? Toch wel spannend als hij/zij voor het eerst naar school gaat. Vooral als je zoon of dochter op de bewuste eerste dag je niet los wil laten en in tranen uitbarst. Vijf tips om de eerste dagen en weken soepel te laten verlopen.

Afscheid in de klas

Informeer bij de leerkracht of er een vast afscheidsritueel is. In sommige klassen is het gebruikelijk dat de ouders de eerste weken tien minuten meekomen in de klas en dan allemaal tegelijk afscheid nemen. Dit wordt dan na een tijdje afgebouwd. In andere klassen zijn weer andere rituelen. Vaste rituelen helpen je kind in het gewenningsproces doordat hij dan weet wat er gaat komen en niet bang hoeft te zijn dat jij ineens vertrokken bent.

Zorg er in ieder geval voor dat je je kind het gevoel geeft dat je er alle vertrouwen in hebt dat hij het aankan zonder jou. Blijf dus zelf ook niet dralen of teruglopen in de klas als je kind begint te huilen, hoe moeilijk dat ook is. De leerkracht vangt je kind op en in vrijwel alle gevallen zijn de tranen weg zodra jij uit het zicht bent.

Praat erover met je kind

Als je je kleuter aan het eind van de dag vraagt of 'het leuk was op school' krijg je waarschijnlijk niet meer dan een 'ja'. Vraag de leerkracht naar regels en routines (als deze nog niet verteld zijn bij de kennismaking) en stel gerichte vragen aan je kind. Bijvoorbeeld 'Heeft de juf ook verteld wat je moet doen als je naar de wc wil? Hoe gaat dat dan?'

Verken de klas

Zeker in het begin is het aan te raden om samen met je kind de klas te verkennen bij het brengen en/of halen. Stel vragen: 'Waar heb je gespeeld vandaag?' 'Waar eten jullie fruit?' 'Wat vind je het allerleukst in de klas?'

Praat met de leerkracht

Op sommige scholen wordt gewerkt met een wenschrift. Maak hier gebruik van! In dit schrift noteert de leerkracht wat je kind zoal gedaan heeft die dag en eventuele bijzonderheden. Andersom noteer jij hoe je kind is thuisgekomen en of hij het bijvoorbeeld nog over school heeft gehad. Zo kunnen jij en de leerkracht goed inspelen op de behoeftes van je kind en het is een goed middel voor een gesprek met je kind over school. 
Maar ook zonder wenschrift kun je de leerkracht natuurlijk vragen hoe het gegaan is op school. Houd er wel rekening mee dat hij of zij niet elke ouder tegelijk en even lang te woord kan staan.

Sociale media

Steeds meer scholen zijn actief op sociale media en posten foto's van dagelijkse activiteiten. Superleuk! Zo blijf je op de hoogte en aan het eind van de dag kun je samen met je kind de foto's bekijken en bespreken.