Bijna alle zwangere vrouwen denken erover of doen een zwangerschapscursus. In vele vormen en variaties komen ze voorbij: van yoga tot zwemmen maar is een cursus nodig voor een beter verloop van de zwangerschap?

Heeft een zwangerschapscursus nut?

Als je een cursus doet die bij jou past is het zeker nuttig. Het helpt je mogelijk bij allerlei vragen en onzekerheden:

  • Het wegnemen van de angst voor de bevalling;
  • Het opdoen van nieuwe sociale contacten;
  • Jouw partner betrekken bij de zwangerschap;
  • Jouw partner leren hoe hij/zij jou kan ondersteunen bij de bevalling.

Heb je een zwangerschapscursus nodig?

Het nut van een zwangerschapscursus is niet wetenschappelijk bewezen. Niet dat het volgen van een zwangerschapscursus nutteloos is want er zijn juist erg veel vrouwen die de zwangerschap/bevalling daardoor meer ontspannen beleven. Een bevalling kan namelijk een stressvolle ervaring zijn. Bij sommige vrouwen helpt een voorbereidende cursus om geen paniekgevoelens te krijgen op het moment dat de bevalling zich aankondigt. Het is goed om bij jezelf na te gaan of een cursus voor jou nuttig voelt.

Of het slim is om een cursus te volgen hangt af van diverse factoren. Ben je van nature al sportief ingesteld en sport je tijdens je zwangerschap? Dan heb je niet zoveel aan een cursus die je conditie verbetert. Ben je van jezelf gespannen of onrustig dan is een cursus waar je veel leert hoe te ontspannen meer wat voor jou.

Zwangerschapsyoga en zwangerschapsgym

De twee meest populaire cursussen zijn zwangerschapsyoga en het meer traditionele zwangerschapsgym.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga helpt de aanstaande moeder fit te blijven en helpt haar daarnaast ook op mentaal vlak. Je leert ontspanningsoefeningen en ademhalingstechniek die helpen bij het ‘wegzuchten’ van de weeën tijdens de bevalling. Als je van nature snel gespannen bent is zwangerschapsyoga misschien iets voor jou.

Zwangerschapsgym

Je kunt als zwangere vrouw ook zwangerschapsgym volgen. Dit is een sport die ervoor zorgt dat je fit blijft tijdens de zwangerschap. Zwangerschapsgym richt zich minder op het mentale gedeelte. Daarentegen krijg je wel meer informatie over zwangerschap en bevallen.

Zwangerschapscursus bij een tweede kind

Bij een eerste zwangerschap en bevalling is alles nieuw en spannend. Als moeder sta je een bij een tweede (of volgende) zwangerschap vaak sterker in je schoenen. Je weet door de vorige bevalling wat je wel en niet prettig vindt. Is het dan nodig om nog een keer een cursus te volgen? Ook hierover verschillen de meningen van moeders en experts. Voor de twijfelaars bestaan er korte opfriscursussen of online herhalingscursussen of je doet juist díe cursus die je de vorige keer niet hebt gedaan. Je kunt jouw verloskundige ook vragen naar meer informatie over de verschillende cursussen.