Er komt een dag dat je ook voor jouw kind een mobieltje aanschaft. Misschien is die dag voor jou al geweest of duurt deze nog een hele tijd. Het moment van een eigen mobieltje komt, maar wanneer? Is dit dan direct een smartphone of eerst gewoon een simpel telefoontje zodat wij ze kunnen bellen en zij ons? Welke afspraken maken we en wat moeten we ze allemaal vertellen?

Een eigen mobieltje krijgen de meeste kinderen pas als ze naar de middelbare school gaan. Op dit moment gaan ze hem ook daadwerkelijk nodig hebben. Ze moeten een eind fietsen, hun rooster bekijken en sommige scholen werken zelfs in de lessen met appjes op de smartphone. De sociale contacten van het kind daar nog even buiten gelaten. Er gebeurt veel tegelijk in de brugklas. Het is daarom handig om kinderen vanaf groep 7 of 8 al kennis te laten maken met online communiceren en de afspraken die hier bij horen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van WhatsApp en wat je wel of niet van jezelf en anderen online zet. Maak ook gevaren als online pesten en WhatsApp ruzies bespreekbaar. 

Regels en afspraken rondom telefoongebruik zijn zowel voor ouders als voor kinderen belangrijk maar dan moeten ook de ouders zich hier wel aan houden. Denk aan de regel ‘geen telefoons tijdens het eten’ of ‘na 8 uur 's avonds geen telefoon meer gebruiken’. De eerste regel maakt de maaltijd een stuk gezelliger, een moment van contact tussen de gezinsleden. Het tweede zorgt voor een rustige avond en een betere nachtrust. Het flikkerend blauw beeldscherm veroorzaakt vaak een onrustigere slaap en dit terwijl een kind deze slaap zo hard nodig heeft. Sommige kinderen willen zelfs het mobieltje mee naar bed. Denk jij dat ze dit apparaatje kunnen weerstaan en deze echt op het nachtkastje laten liggen?

Vergeet niet dat aan het hebben van een mobieltje ook een kostenplaatje hangt. Spreek samen af wie wat betaalt. Wat gebeurt er eigenlijk als het mobieltje kapot gaat? Komt er dan gewoon een nieuwe en wie betaalt deze? Allemaal zaken om samen met je kind te bespreken.
Vergeet je kind niet te wijzen op de gevaren van commerciële diensten zoals met sms stemmen op een tv programma of het downloaden van betaalde spelletjes.

En dan last but not least, het gebruik van je mobieltje in het verkeer is natuurlijk levensgevaarlijk! Op de fiets een appje naar een vriendje sturen en dan ook nog die auto van rechts aan zien komen, een onmogelijke opdracht. Even stoppen op de stoep of je telefoon pas uit je tas halen op de plaats van bestemming is een betere oplossing.

En vergeet vooral niet het goede voorbeeld te geven!