Tijdens de opvoeding nemen we onze kinderen stapje voor stapje mee de wereld in. We leren ze van alles en vaak gaat dit in kleine porties, passend bij de leeftijd. Met het internet werkt dit helaas anders. Ze vallen in een wereld die niet stapje voor stapje gaat en niet gedoseerd aangeboden wordt, passend bij de leeftijd. Hoe hou je het veilig... Erg spannend, vooral als jonge kinderen zelfstandig het internet op duiken. Als jouw kind bijvoorbeeld 'poes' intikt op Google kan hij van alles tegen komen. Ook op YouTube val je van het ene in het andere filmpje en niet al deze filmpjes zijn even prettig om te zien voor onze kinderen. Gelukkig zijn er manieren om dit in goede banen te leiden, verschillende apps, kinderbrowsers, websites die ons adviseren en een kinderfilter op YouTube.  

Mybee 

Met deze gratis app voor je tablet leren kinderen van 2 tot 6 jaar de eerste stappen op internet te zetten en krijgen ze op een veilige en verantwoorde manier toegang tot filmpjes, spelletjes, websites en apps. Er is een account aan te maken voor meerdere kinderen met daarbinnen een wisselende inhoud. Ook kun je een tijdsslot instellen.

Mediasmarties

Dit is een online mediagids waar je meer informatie kunt vinden over media voor kinderen. Ze geven advies over wat er past bij de leeftijd van jouw kind. Niet alleen apps maar ook boeken, filmpjes op televisie en websites. Met een prettige beschrijving van de inhoud. Registreren is niet nodig maar kan wel handig zijn om dat wat je bevalt op te slaan en hier de volgende keer zo bij te kunnen.

AppLab

Deze gratis app voor telefoon en tablet helpt je het juiste te vinden tussen alles wat er in de Appstore/Playstore te krijgen is. Je kunt apps zoeken op leeftijd (1-18 jaar) of op categorie (denk aan: bewegen, puzzelen, taal en knutselen).

Bereslim

De aanbieder van geanimeerde prentenboeken en digitale spellen voor peuters en kleuters. Een abonnement kost € 5,95 per maand. Ben je lid van de bibliotheek dan kan je de digitale prentenboeken drie weken gratis bekijken. http://www.bereslim.nl/portal/page/portal/bsm_backend/bsm_login/nblc_actie_widget

YouTube Kids

YouTube is gekomen met een speciale kinder YouTube app. Binnen deze app worden alleen filmpjes geschikt voor kinderen afgespeeld. Bepaalde zoektermen zijn dan ook geblokkeerd. Ook kan je een tijdsslot instellen, na een bepaalde tijd zal deze app zich dan vergrendelen. Helaas alleen nog beschikbaar voor Android.

Uiteindelijk gaat er natuurlijk niets boven dat echte tastbare boekje. Neem voor de allerkleinsten even een kijkje op www.boekstart.nl. Met de bon die je vanuit de gemeente krijgt als jouw baby drie maanden oud is, kun je een gratis koffertje ophalen bij de bibliotheek. In dit koffertje zit informatie en een mooi boekje. Je kunt een gratis bieb abonnement voor je baby afsluiten en zo de leukste boekjes lenen.
https://youtu.be/Ap7ktSAXkC4