Lichaamsbeweging is erg belangrijk voor ons humeur en onze gezondheid. Extra aandacht voor bewegen? Met een druk gezin naast een drukke baan ben je voor je gevoel altijd al in beweging. Maar bewegen is niet alleen goed voor jou! Bewegen is voor kinderen nóg belangrijker!  Naast dat ze ’s nachts beter slapen als ze voldoende hebben bewogen, helpt het ook overgewicht te voorkomen. Het stimuleert de motorische ontwikkeling en dit is weer goed voor een heleboel andere zaken. Meer hierover in het volgende artikel.

Beweeg samen! Wel zo gezellig!

Samen bewegen is leuk, gezellig en gezond. Je bent met je gezin en hebt de aandacht voor elkaar, dit is in het soms drukke leven al ontzettend fijn.
Maar waar denk je aan bij samen bewegen? Samen bewegen zit hem al in de kleinste dingen.

Buitenshuis
Denk bijvoorbeeld aan de auto: laat hem als het even kan staan. Fiets of wandel naar de winkel of naar school. Doe eens gek en neem eens een andere route. Misschien kom je langs een leuk speeltuintje in de wijk waar de kinderen even kunnen spelen.  

Laat samen de hond uit

Ga samen de tuin in. Loop op klossen, ha springtouwen, stoepkrijten, rolschaatsen en ga zo maar door. Allemaal laagdrempelige activiteiten voor om het huis. Kun je ondertussen gewoon een wasje laten draaien of de piepers koken.

Ga samen naar het bos. De meeste kinderen vinden het heerlijk in het bos. Ze hebben de vrijheid om zich te bewegen en kunnen heerlijk struinen. Raap kastanjes, eikeltjes en dennenappels. Kijk samen naar al die verschillende blaadjes en paddenstoelen. Elk seizoen heeft weer zijn eigen charme. In sommige bossen is er van alles te doen. Kijk voor tips op onze Pinterestpagina: https://nl.pinterest.com/KIONnijmegen/spelen-in-de-natuur/   

Het hoeft geen dagvullende activiteit te zijn, een uurtje in het bos is al heerlijk.

Binnenshuis

Begin met het uitzetten van de televisie.

Zet een muziekje op en dans samen in de kamer. Misschien is het leuk om samen een dansje te leren. YouTube staat er vol mee! Zoek eens op ‘de wereld van K3 – dansen’. De liedjes van de minidisco hebben ook altijd leuke dansjes.

Wil je gewoon 'los' samen dansen met je kind? Zorg dan dat het filmpje dat erbij hoort niet te zien is. Draai de laptop of tablet om; ineens is de aandacht van je kind weer bij jou.

Stoeien en worstelen is voor zowel jongens als meisjes leuk. Maak ruimte in de kamer. Leg iets zachts op de grond als dit voor handen is en stoei. Lachen, gieren, brullen. Vertel je kind hoe hij of zij zijn grenzen aan kan geven en luister hier ook naar. Stop is stop.