“Als mijn kind veel sport en beweegt krijg ik een lekker sportief kind!”
Ja, dat kan maar dit is niet de belangrijkste reden waarom sporten en bewegen voor een kind zo belangrijk is. Bewegen is namelijk vooral belangrijk, omdat het een positieve invloed heeft op de algemene ontwikkeling. De motorische groei vormt de basis van alle verdere ontwikkelingen. Soms staan we hier te weinig bij stil.

Sport en bewegen is, naast de motorische ontwikkeling van een kind, ook goed voor de sociale en cognitieve ontwikkeling. Zo leren kinderen samen te werken, doelen te stellen en met teleurstellingen om te gaan. Ook leren kinderen verbanden te leggen, meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren, zelfstandig beslissingen te nemen en prioriteiten te stellen. Het kan er zelfs voor zorgen dat een kind weerbaarder wordt.

Vanaf wanneer is het bewegen zo belangrijk? Daar is maar één antwoord op en dat is direct vanaf de geboorte of eigenlijk al daarvoor, maar dan hebben wij er wat minder invloed op. Daarom is het belangrijk een baby niet te lang in de wipstoel of maxi cosi te laten zitten, maar ze de ruimte te geven om zich vrij te kunnen bewegen.

Maar hoe zit het dan als ons kind naar de opvang gaat? Zijn ze zich hier ook wel bewust van hoe belangrijk bewegen voor een kind is? En wat doen ze hier dan mee?

Kinderdagverblijf en peutergroep

De basisregel is dat alle kinderen minimaal één keer per dag naar buiten gaan om actief te spelen. En dan het liefst een uur. Is het koud? Dan twee keer een half uur. Ja, ook in de winter. Dit geldt in principe ook voor de baby’s. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Veel locaties hebben regenpakken en laarzen voor de kinderen. Voor de kruipende baby’s zijn er soms skipakken zodat ze ook bij kou en nat weer heerlijk buiten kunnen kruipen. 

Niet alleen buiten, maar ook binnen moeten de kinderen de ruimte krijgen om te bewegen. Om dit te ondersteunen hebben alle KION locaties beschikking over de map 'Beweegkriebels'. Deze map staat vol met leuke en uitdagende ideeën voor actief spel. Een aantal medewerkers van KION zijn opgeleid tot gymkids trainer. Dit houdt in dat zij bij de kinderopvanglocatie het beweegprogramma van Gymnastiek- en Turnvereniging De Hazenkamp mogen aanbieden. Om ervoor te zorgen dat ook de baby’s voldoende beweging krijgen hebben we ons babybeleid. Hierin is aandacht voor het bewegen van/met baby’s bij het kinderdagverblijf.

Buitenschoolse opvang

Tijdens bso tijd spelen kinderen en pedagogisch medewerkers veel buiten. Ze voetballen, spelen allerlei spellen en waar mogelijk gaan ze heerlijk het bos in. Er zijn bso’s die meer gericht zijn op buitenspel en er zijn bso’s die een eigen sportzaal tot hun beschikking hebben. Op veel bso’s zijn studenten van de opleiding Sport en Beweging (HAN) aanwezig om het bewegen te ondersteunen. Tijdens schoolvakanties gaan kinderen hele dagen naar de bso en ligt de focus op bewegen door allerlei activiteiten en workshops. Denk hierbij aan bubblebal, een stormbaan, lekker springen bij Bounce, kennismaken met allerlei vechtsporten en voetbal- of hockeytoernooien. Een leuke bijkomstigheid is dat er steeds meer pedagogisch medewerkers met een sportachtergrond bij de bso werken.

Deze website maakt gebruik van cookies.

> Meer informatie

Deze melding sluiten