Gezond eten. We weten dat het belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van onze kinderen. Thuis doen we dan ook ons best ze zo gezond mogelijk te laten eten. Het is een fijn idee, dat als we onze kinderen naar het kinderdagverblijf, de gastouder of de buitenschoolse opvang brengen, ze daar ook bewust bezig zijn met gezonde voeding.

Bij KION hechten we veel waarde aan de gezondheid van de kinderen die naar onze locaties en gastouders gaan. Ons voedingsbeleid geeft pedagogisch medewerkers en gastouders handvatten voor gezonde voeding. Zo drinken de kinderen voornamelijk water (eventueel met een smaakje door fruit), zijn er richtlijnen voor gezond broodbeleg en krijgen de kinderen minimaal één keer per dag groente en/of fruit aangeboden. We bieden de kinderen standaardproducten uit de voedingsschijf en laten het aanbieden van extra’s (knakworstjes, waterijsjes, chocoladepaste) voornamelijk over aan de ouders. Ook de traktaties houden we in samenwerking met de ouders zo gezond mogelijk. Natuurlijk, het is feest, maar de afgelopen jaren hebben we met z’n allen laten zien dat gezonde traktaties ook ontzettend lekker en feestelijk zijn.

Het bedenken van een gezonde traktatie kan de nodige kopzorgen met zich meebrengen. Je wilt iets origineels maken of je hebt heel weinig tijd om iets te maken. En dan moet het ook nog gezond zijn! Geen zorgen er zijn tal van plekken om inspiratie op te doen. Zo heeft KION een boekje met ideeën voor gezonde traktaties. Deze zijn te krijgen bij de locaties. En kijk ook eens op de KION Pinterest pagina voor originele en gezonde traktaties: 

Ben je nog niet genoeg geïnspireerd? Zoek dan op internet op ‘gezonde traktatie’, klik vervolgens op afbeeldingen en er verschijnt een hele berg aan leuke en gezonde traktaties.

Ben jij een ouder met weinig tijd? Geen zorgen. Er zijn ook gezonde traktaties die niet zoveel voorbereidingstijd kosten. Denk bijvoorbeeld aan kleine soepstengels als frietjes met smeerkaas in plaats van mayonaise. Regel er een stapel echte frietbakjes bij en het feest kan beginnen. Heb je iets meer tijd? Reepjes wortel, paprika en komkommer als vrolijke frietjes met een yoghurtdip zijn ook heerlijk.