Het hebben van een gezin gaat vaak gepaard met de nodige onrust. Je hoeft niet meer alleen voor jezelf te zorgen maar ook voor je kinderen. Ze moeten op enigszins vaste tijden gezond te eten krijgen, naar bed, in bad, sporten, naar school of de kinderopvang en ga zo maar door. Het vraagt best wat van je organisatorische vaardigheden om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Ieder gezin gaat hier anders mee om. Zo ben ik een moeder die de hele dag achter alles aan kan rennen omdat het meeste op het moment zelf nog bedacht moet worden. Zo’n moeder die om half zes ’s avonds denkt "Hm, wat zullen we vanavond eens eten?" Met als gevolg boodschappen, koken, eten en naar bed allemaal razendsnel achter elkaar en net te laat voor mijn dochter. Maar ach, we nemen het zoals het komt en het gaat best prima.

Bij vrienden van ons gaat het er anders aan toe. Een hardwerkende papa en mama met drie heerlijke jonge dochters. Je kan je wel voorstellen dat dit een drukke bedoeling is en last minute bedenken wat er ’s avonds gegeten gaat worden, het niet echt makkelijker maakt. Dus doen zij het anders. Op zaterdag worden de weekboodschappen gedaan. Meestal iedere week dezelfde boodschappen waardoor dit ook snel klaar is. Ze hebben namelijk iedere dag van de week vast staan wat er gegeten wordt: maandag vlees, dinsdag vis, woensdag bami, donderdag pasta en ga zo maar door. Iedere avond wordt er om 17.30 uur gegeten en om 18.30 uur zitten alle meiden lekker in bad. Een van de ouders begeleidt het badderen, de ander ruimt beneden de boel op. Om 19.00 uur uur gaan de meiden hun bedjes in, verhaaltjes, kusjes, knuffels en glaasjes water ;) en de rest van de avond is voor papa en mama. In iedere dag zit een vaste structuur.

Ik beken, ik vond dit best een beetje saai klinken en bedacht me dat dit niets voor mij zou zijn. Tot ik hoorde waarom zij dit zo doen. Het is namelijk helemaal zo gek nog niet. Door vast te houden aan deze structuur loopt alles uiteindelijk als vanzelf. Je hoeft niet meer bij elke stap te bedenken "wat gaan we doen, hoe gaan we het doen en wat hebben we er voor nodig?" (zoals ik dat altijd moet, zeer vermoeiend). Doordat je hier niet meer voortdurend over na hoeft te denken heb je meer tijd hebt om te genieten van je kinderen en om de rust te bewaren in het toch al drukke gezin. Ook voor de kinderen brengt het rust. Ze weten wat er gaat gebeuren en wat er van hen verwacht wordt.

Eigenlijk klinkt dit best fijn. Ik weet niet of ik deze structuur ooit zo onder de knie zal krijgen. Structuur in mijn gezin is niet echt mijn sterkste kant. Maar het lijkt me heerlijk om minder te stressen, op de klok te moeten kijken, na te moeten denken over boodschappen en koken en daardoor dus ook meer van de kinderen te genieten. Ik denk dat het me ook meer rust zal geven. Heerlijk, een beetje meer rust in je hoofd en lijf is voor niemand slecht.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.