Je baby is eigenlijk heel ontspannen. Slaapt goed, is tevreden en je hebt het idee dat er eindelijk een soort van rust is ontstaan. Je hebt door wat je baby nodig heeft en dat zorgt ervoor dat het allemaal best soepel verloopt. Maar dan van de een op de andere dag lijkt dit plots veranderd. Je baby is onrustig, huilt meer en wil eigenlijk de hele dag gewoon lekker tegen je aan liggen. Hij of zij wil misschien wel heel even in de wipstoel maar alleen als jij in de buurt blijft. Als ouder kun je je op zo’n moment afvragen wat er nu veranderd is. Misschien spookt de vraag 'wat doe ik verkeerd' door je hoofd.

Sprong

Grote kans dat de ontwikkeling van je baby op dit moment plotseling drastisch verandert. Je baby schrikt hiervan; het zet zijn of haar vertrouwde wereldje even helemaal op zijn kop. Deze 'sprong' in zijn of haar mentale ontwikkeling opent de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren. Je zult zien dat je baby er allerlei vaardigheden bij krijgt als deze sprong gemaakt is.

Oei ik groei

In het boek ‘Oei, ik groei!’, ook wel de bijbel van de sprongetjes, staan de sprongetjes die je baby tot twintig maanden doorloopt, beschreven. Voel je je onzeker en vraag je je af waarom je baby plots zo onrustig is? Sla het boek eens open en grote kans dat je leest dat je baby een sprongetje doormaakt. Jij als ouder doet dus niets verkeerd. Jij bent juist de steun en toeverlaat van je baby. Het boek geeft je uitleg over wat er met je baby gebeurt. Hoe hij of zij dit laat zien, wat jij als ouder kunt doen en welke vaardigheden je baby na een bepaalde sprong kan gaan ontwikkelen. 

Ga er niet vanuit dat je baby na een week van onrust plots de hele lijst van nieuwe vaardigheden bezit. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, de een sneller dan de ander.

Wist je trouwens dat het befaamde huiluurtje dat veel baby’s ‘s avonds hebben (heel handig bijna altijd rond het avond eten) te maken heeft met ontwikkeling van het zenuwstelsel.
De kleintjes hebben maar een hoop te stellen, met die razendsnelle ontwikkeling die ze voelen in dat kleine lijfje.