Tussen negen en twaalf jaar zet de prepuberteit zich in. Er verandert dan veel in het lichaam van je kind maar aan de buitenkant is hier nog (bijna) niets van te zien. De andere hormonen die nu aangemaakt worden, zorgen voor grote veranderingen. Dit zie je vaak als eerste door een flinke groeispurt. Maar deze hormonen hebben ook invloed op de gevoelens van je kind. De emoties worden uitvergroot maar doordat de hormoonspiegel erg schommelt, verplaatst het 'vergrootglas' zich steeds. Het ene moment is je kind blij maar het volgende moment boos. Je kind is nog geen puber, maar wel bijna.

Ontwikkelen eigen identiteit

Je kind krijgt steeds meer behoefte aan zelfstandigheid, een eigen mening, eigen verantwoordelijkheden en privacy. Door dit soort verantwoordelijkheden te geven kan hij zijn zelfvertrouwen versterken. Je kind zal steeds kritischer kijken naar de regels die jij als ouder stelt. En zich gaan schamen voor de manier waarop jij je als ouder gedraagt. Hij gaat zich steeds meer spiegelen aan zijn leeftijdsgenootjes. Dit zal je zien in kleding, taalgebruik en gedrag. De normen en gewoonten van vriend(inn)en worden steeds belangrijker en zullen uiteindelijk in de puberteit vaak belangrijker worden dan die van jou als ouder.

Emotionele instabiliteit

Al deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je kind emotioneel instabiel is. Sommige kinderen voelen zich daardoor erg onzeker. Dit kan invloed hebben op het zelfbeeld van je kind en het gevoel van eigenwaarde. Het is belangrijk dat je hem of haar extra aandacht geeft in deze periode. Ook al kun je je kind in deze fase misschien soms wel achter het behang plakken.

  • Help je kind een positief en realistisch zelfbeeld behouden;
  • Help hem of haar omgaan met de gevoelens die horen bij deze fase;
  • Bied je kind een luisterend oor maar probeer je niet overal mee te bemoeien;
  • Geef je kind ruimte om zijn eigen weg te vinden en eigen ervaringen op te doen;
  • Laat hem of haar weten dat je er altijd bent als hij of zij ergens over wil praten of als er iets misgaat.

Wil je een inkijkje in het leven van een prepuber? Kijk dan op dit videokanaal http://bit.ly/prepuber.