Onze zoon is met zijn 5 maanden ondertussen een kleine sjansbal geworden. Hij lacht naar iedereen die naar hem kijkt en een gek geluid of een gekke beweging maakt. En vindt hij dat er al te lang niet naar hem gekeken is? Nou, dan roept hij je er gewoon weer even bij. Soms blij en soms mopperend. Het is heerlijk om te kijken naar het contact dat hij heeft met zijn grote zus en mijn vriend.

De baby is wakker

Mijn vriend moest echt wennen aan het hebben van een baby. Samen zitten en knuffelen was fijn. Geregeld viel dat kleine ventje op de borst van zijn papa in slaap en dan zaten ze samen een hele tijd te dutten. Oh, zo zoet! Maar dit jongetje is voortdurend in ontwikkeling en al snel was hij tussen het eten en slapen langer wakker.
En wat doe je in die tussentijd dan met een baby? Leg je hem gewoon in de box met een bewegend mobieltje boven zijn hoofd? Geloof me, dit hebben we ook vaak genoeg gedaan, heerlijk en voor een baby is dit ook een vorm van spelen. Of kun je ook echt een moment nemen om contact te maken en te ‘spelen’ met je baby? Dit was voor ons beiden echt wel even zoeken. Er is van alles dat moet gebeuren in huis, je bent moe en hoe makkelijk is het dat je hem nog niet hoeft te entertainen.

Samen spelen

Ik moest bewust momenten pakken om echt even met hem te spelen. Samen op een kleed, naar elkaar kijken, tegen hem praten, hem aanraken, hem mijn gezicht aan laten raken en ga zo maar door.
Dit bleef niet onopgemerkt. “Jij neemt echt de tijd om bij hem te zitten en naar hem te kijken. Zo lief om te zien,” zei mijn vriend terwijl ik op mijn knieën zat en onze baby verhaaltjes vertelde. “Dat zou ik ook eens moeten doen, maar…wat doe ik dan eigenlijk?” Ja, wat doe je met een baby? En, ik quote even een aantal vaders, “dan vooral zo’n baby die nog niks doet!” Het lijkt alsof dit over het algemeen bij de vaders wel een ding is en dat is helemaal niet gek.

Tips voor de eerste maanden:

• Jij bent het belangrijkste speelgoed. Jouw gezicht is voor je baby ontzettend interessant.
• Praat tegen je baby en vertel hem of haar verhaaltjes. Een baby kan nog niet goed focussen, dus houd je gezicht op 25 cm afstand. Zo kan hij of zij je goed bekijken.
Na een aantal weken kun je een grimas maken en spelen met je stem. Kijk goed hoe je baby reageert. Welke geluidjes vindt hij of zij leuk? Geef je baby de tijd, het kan even duren voor de reactie komt. Maak om beurten een geluidje.
• Zing liedjes en rijmpjes. Een baby vindt het heerlijk om hier naar te luisteren.
• Loop met je baby op de arm door de kamer en bekijk samen alles wat er te zien is.
• Pak de voetjes van je baby en geef ze kleine kusjes.
• Laat je baby je vingers vastpakken en beweeg zijn armpjes op en neer.
• Lichaamscontact is voor je baby leuk en belangrijk. Aanraken en knuffelen is heerlijk.
• Masseer je baby. Online zijn tal van tips over babymassage te vinden.
• Ontdek samen een speeltje. Rijk je baby een speeltje aan en laat hem voelen met zij handen en mond. Rammel met het speeltje en laat het langzaam bewegen.
Wist je trouwens dat als een baby tijdens het spelen bewust van je weg kijkt, hij of zij klaar is met het spel dat jullie spelen. Op deze manier rond je baby het contact af.