Valt mijn dochter, dan wil ze tegenwoordig meteen weten hoe het eruitziet. Is het rood, blauw, geschaafd of, in het ergste geval, is er bloed? Dit is vaak door de tranen heen dan ook de eerste vraag die er gesteld wordt: “Is er bloed, mama? Mag ik kijken?” “Er is geen bloed liefje, kijk maar.” “Ow…” Lang leve de mobiele telefoon, want sommige plekken, zoals haar kin, moeten gefotografeerd worden voordat ze het zelf kan zien. Eerder wilde ze overal direct een pleister op. Tot ik haar op een dag vertelde dat niet een pleister, maar kusjes en wrijven helpen tegen de pijn. Ze geloofde me meteen, dat verbaasde me even. Natuurlijk geloofde ze me, want al vanaf ze zich kan herinneren is dit de manier waarop zuster mama een zere plek behandeld. Oké, er komt een moment dat ik haar moet vertellen dat een kus en even wrijven niet werkt op een botbreuk of een flinke snee… maar tot nu toe zitten we gebakken.
Wat blijkt, die aai en die kus zijn echt magisch en hebben een pijnstillende werking op de gestoten plekken van onze jonge kinderen. Dit komt heel goed uit, want een kus is instinctief ook het eerste wat ik wil doen als mijn dochter zich stoot. En met mij denk ik de meeste ouders. Laatst zag ik een moeder die de gestoten knie van haar zoon wilde kussen, terwijl hij hier eigenlijk niet zo gek veel last van had. Totaal overbodig, maar ow zo begrijpelijk! Waar moet je anders met die kus naartoe?
Een kus of een aai zetten in het lichaam mechanismen in gang die de pijn verminderen. Een kus op een zere plek kan de route naar de hersenen en de reactie die daar optreedt beïnvloeden. Niet alleen vanuit de zere plek naar het brein, maar ook vanuit het brein naar de zere plek. Denk bijvoorbeeld aan de gewonde soldaat die pas voelt hoe gewond hij is, wanneer hij op een veilige plek is. De werking van onze kus is niet zo sterk als de veilige plek bij de gewonde soldaat, maar de pijn wordt wel gedempt.
Vergeet vooral ook het placebo-effect van onze kus niet. De verwachting dat deze kus, gevuld met troostende liefde, de pijn zal verminderden, zorgt ervoor dat de pijn ook daadwerkelijk zal verminderen.

Wauw, ik vind dit echt heel gaaf en vooral ook goed geregeld door de natuur!
Vrijdag 6 juli is het Wereld Kus Dag en ik ga die dag eens wat extra van mijn magische kusjes uitdelen geloof ik, ook zonder vallen of stoten.