Ik ben er groot mee geworden, heb er fijne herinneringen aan en weet nu dat het ook de ontwikkeling van mijn kinderen stimuleert... Een verhaaltje voor het slapen gaan. Samen met je kind een boekje lezen. Nu lig ik hier iedere avond met een boek bekneld tussen Anna, Elsa, Rainbow Dash, Apple Jack, Nijntje, aap en de rest van alle knuffels waar mijn dochter absoluut niet zonder kan slapen. De soms oncomfortabele houding valt in het niet bij het heerlijke gevoel van een duimend meisje dat tegen je aan tot rust komt na een drukke dag, terwijl ze ontspannen luistert naar een verhaal dat ze al 100 keer heeft gehoord, en ik dus al 100 keer heb voorgelezen (serieus ik lees de letters voor het idee, niet omdat het nodig is). Juist door die herhaling leert ze, ik heb op momenten gewenst dat ze eindelijk weer eens een ander boek zou kiezen. Net als momenten dat ik wens dat ze vanavond even niet dat lange verhaal zal kiezen.

De tweede week na de geboorte van onze zoon betrapte ik mijn vriend samen met zijn kleine hoopje baby en een groot leesboek op ons bed. Oogjes dicht en luisterend naar de klanken van het verhaal. Niet alleen onze zoon, maar ook zijn bedritueel was geboren. Misschien wat aan de vroege kant, maar wij vonden het fijn. Het is voor hem en voor ons een afsluiting van de dag en een start van de nacht waarin alles stil en donker is.

Naar mate hij groter wordt, verandert ook het voorlezen. Zo kijkt hij sinds twee weken plots echt naar de plaatjes in het boek en moet hij al lachen als het boekje tevoorschijn komt. Eerder was hij vooral bezig het boek op te eten, terwijl zijn zus en ik hem het verhaaltje vertelden zonder een woord te lezen.
Nu hij met zijn 8 maanden naar de plaatjes begint te kijken, lijkt hij ook meer tot rust te komen al tikkend met zijn hand op het boekje. Hij luistert niet meer alleen naar mijn stem, maar langzaam kan hij mijn stem gaan koppelen aan dat wat hij ziet in het boekje. Uiteindelijk zal hij de woorden en de plaatjes gaan herkennen. Niet alleen een intiem en fijn momentje waar we allemaal ontzettend van genieten, maar ook goed voor hun taalontwikkeling.

Met een beetje geluk mag ik de komende 10 jaar de steeds langer wordende kinderboeken ’s avonds al knikkebollend aan ze blijven voorlezen!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (4,5) en zoon (7 maanden) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.