Wanneer heb je hem voor het laatst in bad gedaan? Ah Suus serieus?! Aldus de woorden van mijn moeder in de eerste maanden na de geboorte van mijn zoon. De tijd daarna werd er ook door mijn vriend gelachen over het feit dat ik onze baby zelden 1 keer per week in bad deed. Het was echt niet zo dat ik rondliep met een vieze en stinkende baby, ik vond het gewoon niet zo nodig. Hij speelt niet buiten, kruipt nog niet door de kamer. Ik waste zijn gezicht, handen en billen met een washandje, prima toch? Oké en heel eerlijk, ik vond het ook gewoon gedoe om zo’n klein baby’tje in bad te doen. Mijn vriend adviseerde me om eens met ons kleine ventje onder de douche te gaan (net als in de kraamweek). Heerlijk, oh wat vond dat baby’tje het fijn. Zo lief dat ontspannen kleine lijfje met al die waterdruppels in zijn gezicht. Maar uhm, hoe doe je dat dan als we klaar zijn? Natte baby, natte mama, wie droogt wie dan af? Haha, ik besef me ook wel dat het in werkelijkheid helemaal niet zo’n vreselijk gedoe is, maar goed. Gelukkig heeft mijn zoon niet geleden onder het feit dat hij als klein baby’tje niet zo vaak in bad ging. Hij vindt de douche geweldig, begint al te trappelen bij het geluid. Vol met zijn gezicht onder de straaltjes, hij vindt het prima. Zijn zus vond de douche als dreumesmeisje vreselijk, al die spetters in je gezicht en dat vreselijke haren wassen, wat ze trouwens nog steeds niet leuk vindt. Gelukkig voor haar hoeft dit allemaal niet zo vaak.
Het blijkt namelijk dat wij de neiging hebben onze kinderen veel te vaak onder de douche/in bad te doen. Elke dag warm water en zeep zorgt er juist voor dat de jonge en gevoelige huid van je kind uitdroogt. Waardoor de kans op een droge huid en eczeem groter is.
Kleine baby’s bewegen nog niet zo veel en worden ook nog niet echt vies. Verschoon zijn of haar luier regelmatig en was de billetjes. Zolang ze niet stinken of er vies uitzien, is wassen met een natte washand voldoende. Gaan ze zelf eten, in de plassen stampen en door de modder kruipen? Dan kunnen we er niet onderuit ze iets vaker in bad te doen.

Ik las dat kinderen van 6 tot en met 11 jaar over het algemeen maar een of twee keer per week in bad hoeven (tenzij ze vies zijn natuurlijk). Dat klinkt zelfs voor mij als weinig. Maar als ze niet vies zijn, hebben ze het niet nodig. Een beetje viezigheid is ook niet per se slecht voor je kind. Het kan zelfs goed zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem.

Als ze bij mij niet echt heel vies zijn, dan spoel ik ze beiden ook wel eens af zonder zeep. Ze vinden het heerlijk om in bad te spelen, ook samen. Lekker spetteren en spelen met lege shampooflessen, bakjes en poppetjes. Super leuk en gezellig! En daarna lekker afdrogen en aankleden op een warme badkamer. En dat is echt helemaal geen gedoe!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (bijna 5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.