Volgens nieuwe inzichten is bewegen voor kinderen niet alleen belangrijk voor hun gezondheid, maar leren ze ook makkelijker als ze vrijuit rond kunnen springen. Bij KION vormt beweging een belangrijk onderdeel van het programma, maar we kijken ook hoe we dit nog verder kunnen inzetten. KION clustermanager Thera Voshaar vertelt hier meer over.

Waarom is beweging zo belangrijk voor kinderen?

“Met bewegen is iets leren heel gemakkelijk. Door de motorische beweging, werken de hersenen beter. Daarnaast is het essentieel voor de ontwikkeling van een kind en kinderen bewegen van nature ook heel graag. Natuurlijk is het goed voor het lichaam en voor de conditie, maar daarnaast is het ook zo ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Vooral voor jonge kinderen is dit laatste onontbeerlijk. Door te bewegen, pikken kinderen veel vaardigheden op die later bij het leren belangrijk zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan taal en ruimtelijk inzicht. Kinderen leren begrippen als boven, achter, links en rechts het beste tijdens het bewegen.”

Moet de kinderopvang hier meer aandacht aan besteden?

“Als je kinderen in hun eerste levensjaren aanleert om veel te bewegen en dat bewegen leuk is, zullen zij in hun latere leven blijven bewegen en daar ook veel profijt van hebben. Motorische groei vormt de basis voor alle verdere ontwikkeling. Wanneer kinderen te weinig bewegen zien we een achteruitgang in de concentratie. In combinatie met veel en ongezond eten kunnen zij ook overgewicht krijgen.”

Hoe gebruik jij bewegend leren in de kinderopvang?

Bij kinderdagverblijf De Berenboot gebruiken we het nieuwe bewegend leren spel Springlab. De kinderen beleven erg veel plezier op de mat met de verschillende spellen. Doordat ze de grove motoriek oefenen en zich steeds beter kunnen bewegen, neemt hun coördinatievaardigheid toe en ook heel belangrijk hun zelfvertrouwen! We zijn erg blij met het spel, het is leuk om de kinderen zo vol overgave bezig te zien.

Heb je ‘bewegend leren’ ook bij je eigen kinderen ingezet?

“Ja, daardoor zag ik hoe goed het werkt. Mijn kinderen hebben de tafels in het zwembad geleerd. Voor ze erin sprongen, kregen ze de rekensom te horen en als ze weer boven kwamen, moesten ze het antwoord geven. Dikke pret en heel effectief. Na deze zomer kenden ze de tafels en ervoor echt niet. Daar werd mij duidelijk dat het spel erbij echt werkt. En samen zo iets leren is ook nog eens heel verbindend en leuk!”

Wil je meer weten over bewegend leren of een kijkje nemen bij De Berenboot? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op of kom langs, we geven je graag een rondleiding!