Afgelopen week was ik met mijn dochter bij de tandarts. Mijn dochter wist de herinnering van haar vorige tandartsbezoek maar moeilijk terug te halen. Niet gek, want ik was na de vorige keer vergeten direct een nieuwe afspraak voor ons beiden te maken... Nou ja, dan weet je hoe het gaat. Toch bleek dit bezoekje perfect getimed aangezien ze in de klas het bezoeken van de tandarts net uitgebreid hadden besproken. Onderweg werd ik dan ook volledig op de hoogte gebracht van alles wat ons te wachten stond. Nadat ze eerst gefascineerd keek naar hoe de tandarts mama onder handen nam (‘Krijg ik ook bloed?’ ‘Nee, dat is alleen bij mama!’), kroop ze zelf in de stoel. Ze kreeg een complimentje voor het goede poetsen en mocht een klein cadeautje uitzoeken. Ook mochten de foto’s van mama’s gebit mee naar school. Dit was een geslaagd tandartsbezoek.

Onze zoon heeft nog even voor zijn eerste bezoekje bij de tandarts. Hij maakt nog uitgebreid kennis met het fenomeen tandenpoetsen. De eerste paar keer moest hij vreselijk lachen. Wat een gekriebel in je mond! Iedere avond poets ik zijn tanden met een schattig klein tandenborsteltje, waar hij liever op kauwt. Ik maak een gek geluidje als ik wil dat hij zijn mond open doet en zing het Tandenpoetslied van Dirk Scheele terwijl ik zijn 5 tanden en 1 kies poets. Jup tandenpoetsen is een feest. Tip, lach niet heel hard als je kind de tandenborstel vast zet tussen zijn tanden tijdens het poetsen... Mijn beide kinderen vinden dit namelijk hilarisch, maakt het poetsen niet heel makkelijk.

Ik kan me dat tandenpoetsen van vroeger nog wel herinneren. Mijn moeder die mijn kin veel te stevig vasthield om ervoor te zorgen dat al mijn tandjes blinkend schoon werden. Oh, wat vond ik dat vervelend. 'Dat ga ik dus bij mijn eigen kinderen zeker anders doen!’ Helaas zei mijn dochter laatst met een mega boze blik: "Ik vind het echt niet fijn als je mijn kin zo vasthoudt!" Hahaha oeps... sorry meid!
Naast een kinknijpende moeder vindt ze ook twee minuten poetsen vervelend lang. Stiekem ben ik het met haar eens. Maar sinds ze op school haar poetsdiploma heeft gehaald, is ze trots dat ze het zelf kan, gaat ze alle kanten van haar gebit grondig af en vliegen de 2 minuten voorbij! Op sommige dagen en meestal niet in de ochtend, want dan hebben we haast.

Voor een kind is tandenpoetsen vooral vet gedoe en helemaal niet zo’n feest. Voor grote mensen soms ook... ik wil gewoon mijn bed in en wel NU! Maar het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat onze tanden sterk en gezond blijven. De volgende tips maken het misschien een beetje makkelijker.

  • Begint meteen bij het eerste tandje met poetsen. Zo went je kind hier direct aan. Poets één keer per dag zijn of haar tanden, het liefst ‘s avonds, vanaf twee jaar geldt twee keer per dag twee minuten poetsen.
  • Geef het goede voorbeeld. Laat je kind zien dat ook jij je tandenpoetst.
  • Laat je kind jouw tanden eens poetsen. Eerst mag hij bij jou en dan jij weer bij hem.
  • Laat je kind zelf zijn of haar tandjes poetsen. Wat knap!! Wel even napoetsen natuurlijk.
  • Vertel je kind wat je allemaal tussen zijn tanden uit poetst. Dit kan voor veel hilariteit zorgen. Dit kan namelijk van alles zijn, van boterhammen tot olifanten.
  • Laat je kind in de spiegel mee kijken. Zo kan je kind zien wat er allemaal gebeurt en overkomt het hem of haar minder.
  • Laat je kind zelf tandpasta op zijn tandenborstel doen.

En lukt het even niet? Dan lukt het even niet zo uitgebreid. Dat komt het morgen of later dan wel weer. Ik ga de tanden van mijn dochter vanaf nu napoetsen met één hand op mijn rug!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (bijna 5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.