Mijn kind is getest, lees hier hoe dat in zijn werk ging.

Op zondagavond werd mijn zoon (5 jaar) vanuit het niets goed ziek. Pijn in zijn lijf, geen hap door de keel en flinke koorts… Berichten over testen bij kinderen vlogen door mijn hoofd. Een traumatische ervaring, of is het zo groot is als de ouder het ervan maakt? Wij laten ons kind natuurlijk liever niet zo’n test ondergaan, maar kozen voor ‘het is zo groot als je het er zelf van maakt’ en maakten een afspraak via de GGD.

We hebben zoon uitgelegd hoe een test gaat en waarom het goed is om te doen. We beloofden ook, als je het echt niet durft, dan hoeft het ook niet. Want je kind in een houdgreep moeten leggen voor een test, dat is voor ons een grens.

In de middag was het zover. Samen naar de testlocatie. Voor kinderen plant de GGD extra tijd in, zodat ze in alle rust kunnen rondkijken en voorbereid worden. In de testkamer stonden 3 medewerkers, ze maakten grapjes, stelden zoon gerust en lieten hem zien wat ze gingen doen. Hij mocht bij mij op schoot zitten en ook al vond hij het spannend, hij stemde ermee in dat een medewerker de test in zijn keel deed. “Poeh, dat was niet fijn, maar is het nu alweer voorbij?” Nu nog de neus: “Dat durf ik ook nog wel”. Geen traan gelaten en wel heel trots, want zoon kreeg een echt dapperheidsdiploma!

In de auto terug naar huis vroeg ik aan hem wat hij aan een ander kind zou zeggen. Zijn antwoord: “Gewoon gaan en kijken of je het durft. Het is niet fijn, maar heel snel voorbij en dan krijg je een superheldendiploma, hoe gaaf.”

Ik ben zelf al een aantal keer getest en hoewel het niet mijn favoriete bezigheid is, vind ik het ook niet heel erg. Maar ik vond het wel heel spannend om mijn zoon te laten testen. Het is me enorm meegevallen. Alle medewerkers, van degene waarbij je je meldt tot de mensen in de testkamer hadden oog voor mijn zoon en namen de tijd om hem op zijn gemak te stellen. En zijn diploma hangt nu aan de muur, want daar is hij enorm trots op.

Myrthe is moeder van een zoon (5) en een dochter (10 maanden). Ze werkt bij KION op het Servicebureau.