Zelf heb ik nooit een broer of een zus gehad, wat ik stiekem, tot de dag van vandaag, best jammer vind. Ik heb lang bij mijn moeder gelobbyd voor een broertje of zusje. Ze maakte ooit een opmerking over adopteren. Er was hoop! Helaas snapte ik toen nog niet dat volwassenen soms uitspraken doen die in de realiteit nooit echt gaan gebeuren. Als troost ‘adopteerde’ mijn moeder een jongetje bij een organisatie waar je met brieven, cadeautjes en geld een kind in het buitenland steunt. Gepresenteerd onder de kerstboom, met de tekst “Heb je toch een beetje een broertje.” Serieus? Top!

Ik zag mijn vrienden en vriendinnen met hun broers en zussen en vond dit zo bijzonder. Een ander kind in je gezin dat bij je hoort, dat is toch gaaf! Ja, je hoort het goed. Ik heb dit als kind tot in de puntjes verheerlijkt. Stiekem weet ik ook wel dat de relatie tussen broers en zussen ook heel pittig kan zijn, zowel voor een kind als een volwassenen.

Tijdens mijn tweede zwangerschap vond ik het feit dat mijn dochter een broertje zou krijgen ook echt geweldig. Zij vond dit idee helemaal niet zo geweldig, want ‘een broertje?’. Wat een teleurstelling! Ze wilde ‘een zusje, dat is een meisje!’ Gelukkig was deze teleurstelling van korte duur en wachtten we samen in spanning op zijn komst.

Mijn verlangen naar het broer en zus gebeuren werd vanaf het eerste moment beloond.
Er is een echte verbinding tussen die twee. Ik kan daar serieus de hele dag naar kijken. Hoe hij helemaal begint te spartelen als hij haar ziet, hoe zij hem kust, knuffelt, aait, met hem rond sjouwt, hem corrigeert als hij ergens aan zit. Oké, hij heeft er gewoon een tweede moeder bij. Gelukkig geniet hij daar tot nu toe nog van.

Zo schattig als ze nu nog samen zijn, zo ontzettend gaan ze elkaar straks misschien in de haren vliegen. Er zullen momenten komen dat ze elkaar minder interessant vinden, om elkaar daarna hopelijk weer opnieuw te vinden. Hoe de band tussen deze twee zich zal ontwikkelen, weet ik niet. Wel weet ik dat het hebben van een broer of zus bijdraagt aan hoe jij je als persoon ontwikkelt. Ook weet ik dat het met elkaar vergelijken en labelen (lees: het boefje en de rustige) van broers en zussen voor negatieve gevoelens en stress kan zorgen.

Mijn kinderen. Tegenstanders, medestanders die elkaar waarschuwen, behoeden en samen een front vormen, vriendschappen sluiten, ruzie maken en deze vervolgens weer op lossen, thuis elkaar de kop in slaan en op school voor elkaar opkomen. Broer en zus!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (4,5) en zoon (9 maanden) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.