Mijn baby is nu bijna zeven maanden en dat betekent dat hij sinds een maand niet meer genoeg heeft aan alleen borstvoeding. Ik heb hem tot zes maanden zo goed als alleen maar met de borst gevoed. Ontzettend handig, altijd een gezonde en voedzame maaltijd bij de hand. Nu wordt er een beroep gedaan op mijn creativiteit. Ik wil hem namelijk gezonde hapjes geven waarbij hij kennis maakt met verschillende smaken en texturen. Klinkt heel simpel maar er zijn ook veel producten die op dit moment nog niet zo goed voor hem zijn. Ik struin het internet af en kom verschillende adviezen tegen. Zo mag hij bijvoorbeeld volgens de ene site met zes maanden beginnen met kleine stukjes brood maar volgens de ander is het verstandig te wachten tot na de zeven maanden. Ik bekijk het ene na het andere eetschema en word er bijna dol van. Al die hapjes, broodkorstjes, slokjes water en mijn drang het perfect te doen is hét recept voor chaos in mijn moederhoofd. Tot acht maanden worden de hapjes die hij krijgt oefenhapjes genoemd. Deze periode is dus bedoeld om te oefenen met eten, de mondmotoriek te stimuleren en aan verschillende smaken te wennen. Tot die tijd is melk, in mijn geval borstvoeding, de basis. Maar door die hapjes lijk ik dat soms even te vergeten.

Op momenten lijkt het ook alsof mijn dag bestaat uit het nadenken over het voeden van mijn kinderen. Gelukkig kunnen ze beiden erg genieten van eten. Mijn zoon begint al te spartelen en te trappelen als hij mij met een bakje en een lepeltje ziet lopen. Zijn mondmotoriek ontwikkelt zich in een razend tempo; bij elk hapje gaat zijn mondje nu echt wijd open en lukt het hem alles door te slikken in plaats van de helft weer naar buiten te laten komen. Ik ben trots, geniet ervan en laat het los! De ene keer eet hij vijf lepeltjes, de andere keer tien. Soms eet hij vier dagen hetzelfde (kan hij lekker wennen aan de smaak) en soms elke dag iets anders. Af en toe, als het ons uit komt, krijgt hij een potje (lekker makkelijk en ook gezond). Daarnaast geniet ik nog heerlijk van de momenten dat hij bij me ligt te drinken.

Ondertussen heb ik een plek gevonden die mij de nodige gezonde hapjes inspiratie geeft. Neem hier maar eens een kijkje www.smikkels.nl.

Wil je weten welke producten nog niet geschikt zijn voor je baby? Neem hier dan even een kijkje https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/eerste-hapjes/wat-kun-je-beter-niet-geven-aan-je-kindje-.aspx.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.