Bij de wereld van het kind dat naar school gaat, horen ook de afspraakjes. Al vanaf de eerste schoolweek raken ze bekend met de zin “Zullen we afspreken?” En voor je het weet is het zo ver. Je kind komt het schoolplein opgerend en het eerste wat hij of zij vraagt is “Mag ik met 'Pietje' afspreken?” Vraag jij je af wat ze willen afspreken? Dat ze na school samen gaan spelen, bij jou of bij het vriend(innet)je thuis. De eerste paar keer is misschien even wennen en vind je het spannend dat je kind bij een ander speelt die je nog niet zo goed kent. Of ben jij niet zo dol op het kind dat steeds bij jou thuis komt spelen. Of had je je juist zo verheugd op een middagje mijt z'n tweeén? Deze tips maken het misschien allemaal wat makkelijker.

‘Nee’ zeggen mag

Komt het die dag niet uit? Heb je andere plannen? Weet je dat je kind de laatste dag van de week eigenlijk te moe is om af te spreken en dat het geheid eindigt in ruzie? Zeg dan voor die dag gewoon ‘Nee’. Je kind mag hierdoor best even teleurgesteld zijn en misschien wordt er zelfs wel gehuild. 

Soms kan het helpen om vaste afspreek-dagen te hebben. Bijvoorbeeld elke dinsdag en donderdag na school.

Vind je het, om welke reden dan ook, niet prettig als je bij een ander speelt? Vraag het vriendje of vriendinnetje dan bij jullie thuis te spelen.

Alweer een ander vriendje

Dat kan. Vooral kleuters kunnen heel wat vriendjes en vriendinnetjes de revue laten passeren. Soms hebben ze elke twee weken een nieuwe beste vriend(in). De kleuter ontdekt welk kind het wel of niet leuk vindt en soms zijn daar een aantal afspraakjes voor nodig. Vind je het bijvoorbeeld lastig dat jouw zoon of dochter met dat ene kind af wil spreken? Geef het tijd, grote kans dat hij of zij binnen no time een ander kind kiest.

Nooit afspraakjes

Maak je geen zorgen als jouw kind nooit vraagt om met iemand af te spreken. Sommige kinderen, voornamelijk groep 1, hebben hier nog niet echt behoefte aan. Ze moeten wennen aan het schoolleven, zijn op het schoolplein alweer vergeten dat ze met een ander af kunnen spreken of vinden het nog spannend om bij een ander kind thuis te spelen. Wordt jouw kind nooit gevraagd voor een afspraakje en vindt hij of zij dit vervelend? Help het een beetje. Kom erachter wie op het moment zijn of haar vriendje is en maak een afspraak met de ouder van dit kind. Leer hem of haar na een tijdje zelf afspraakjes te maken.

Wist je dat….

… afspreken met een vriendje of vriendinnetje heel leerzaam kan zijn? Van samen spelen, leren ze bijvoorbeeld problemen oplossen, rekening houden met elkaar, emoties begrijpen, onderhandelen en compromissen sluiten.

… het voor een kind erg prettig kan zijn, regels te stellen rond het afspreken? Bijvoorbeeld op welke dagen en hoe lang? Dit kan teleurstellingen voorkomen.

… het soms stiekem voor jou als ouder best fijn kan zijn om een extra 'vrije' middag te hebben als je kind uit spelen is?

… het erg leuk is je kind met een van zijn of haar klasgenootjes te zien spelen?