Een verwennerijtje voor de kinderen kan af en toe geen kwaad. Maar hoe zit dit dan met ons als ouders? Wij mogen onszelf toch ook wel eens verwennen? En dan heb ik het niet over even snel online die nieuwe sneakers voor jezelf bestellen. Ik heb het over tijd, jezelf verwennen met tijd. Tijd helemaal voor jou.

Onze aandacht gaat in het dagelijkse leven vooral uit naar werk, gezin en sociale contacten. Tijd voor onszelf, écht voor onszelf vinden we vaak lastig. We voelen ons schuldig of denken dat we er geen tijd voor hebben. Als we dan toch even iets voor onszelf aan het doen zijn, denken we steeds aan alle andere dingen die we eigenlijk hadden moeten doen. Niet echt ontspannen dus en al helemaal niet alle aandacht voor onszelf. Oke, het dagelijks leven zit ook vol met taken en dingen die gewoon moeten. Daar kunnen we niet onderuit, maar...

Het is belangrijk tussendoor tijd voor jezelf vrij te maken. Maar waarom eigenlijk?

Ons lichaam heeft rust nodig. De hele dag rennen en vliegen van de ene naar de andere taak en daarnaast misschien zelfs ook nog wel gebroken nachten hebben door baby's of zieke kinderen,dan kan dat de nodige vermoeidheidsverschijnselen opleveren. Denk aan hoofd-, nek-, schouder- en of rugpijn. Heb je daar al een tijdje last van? Nou, dan kan het dus best zijn dat je gewoon ontzettend moe bent. 

Naast ons lichaam heeft ook onze geest rust nodig. Ken je dat gevoel dat je hoofd gewoon even rust en ontspanning nodig heeft? Geef hier eens aan toe. Met een hoofd dat nooit rust krijgt kun je veel minder goed relativeren, vergeet je dingen en heb je misschien zelfs wel een korter lontje. En dat is voor niemand leuk. Als je meer (kleine) momenten neemt om te ontspannen, worden de dagelijkse taken ook weer leuker. Je hebt meer oog voor de positieve kanten en hebt minder het gevoel geleefd te worden.

Leuk die momenten voor jezelf. Maar hoe dan en wat doe je met dat schuldgevoel?

Allereerst is het belangrijk te praten met je partner. Hoe voelen jullie je? Hoe kun je bijvoorbeeld taken beter verdelen zodat ieder wat tijd voor zichzelf heeft. Vooral voor de moeder soms een hele opgave. Je hoeft niet altijd alles zelf te doen. Natuurlijk denk jij dat jij als moeder alles het beste en het meest efficiënt kan. Maar geef die vader ook eens de kans om het op zíjn manier te doen. Geniet van de tijd die je daardoor misschien wel aan jezelf kan besteden. Ga sporten, lees een boek of ga een dagje shoppen met vriendinnen. 

Regel die oppas, ook al heb je last van schuldgevoel!

We vinden het lastig om weer een beroep te moeten doen op die oppas, vooral omdat het niet echt nodig lijkt. Ook vinden we het moeilijk de zorg voor onze kinderen uit handen te geven. We willen eigenlijk niets van onze kinderen missen. Toch is het fijn dit soms wel te doen. Als jij je als ouder beter voelt ben je ook een fijne en ontspannen ouder voor je kinderen. En denk eens aan je relatie. Ga samen op pad en heb even echt aandacht voor elkaar. Dit kan best vreemd voelen als je dit sinds de komst van je kinderen niet gedaan hebt. Toch is het belangrijk om dit wel te doen. Misschien komen de vlinders zelfs wel weer terug. Niet alleen voor jullie maar ook voor de kinderen is jullie relatie belangrijk. Jullie zijn de basis van het gezin en daar mag best wat aandacht voor zijn.