Voor de kinderen van nu zijn de (sociale) media een vanzelfsprekend gegeven. In de afgelopen jaren is het gebruik van media en het bezit van audiovisuele apparaten door kinderen sterk toegenomen. Steeds meer kinderen hebben een eigen tv, computer of laptop en mobieltje. Gemiddeld besteden kinderen enkele uren per dag aan televisiekijken, gamen en internetten.

Media versterken de sociale samenhang. Onderling contact is overal en altijd mogelijk dankzij internet en mobiele telefoons. Media bieden ontspanning: spelletjes spelen, muziek luisteren, of sámen een spelletje spelen en oplossingen bedenken. Kinderen kunnen via media zelfstandig informatie vinden over allerlei onderwerpen en ze dragen bij aan culturele vorming. Kinderen kijken naar series, luisteren naar popmuziek en delen hun smaak met anderen op internet. Ook kunnen ze creatief bezig zijn met media door het maken van verhalen, foto's, muziek en virtuele personages voor games.

Dit neemt niet weg dat kinderen moeten leren met deze toepassingen om te gaan. Het is onze rol om kinderen daar actief bij te begeleiden.

Regels

 • spreek met elkaar af hoelang ze op de computer/internet mogen per dag (norm tussen 6 en 8 jaar; één uur per dag en voor 9 jaar en ouder; twee uur per dag)
 • weet wat je kind kijkt en speelt: kijk en/of doe eens mee en laat je kind het uitleggen en praat erover. Houd bij spelletjes in de gaten voor welke leeftijd ze geschikt zijn.
 • trek je eigen plan en laat je niet beïnvloeden door andere ouders bij wie veel meer mag.
 • geen computer of tv op de kinderkamer: je hebt geen zicht op waar je kind naar kijkt of wat het speelt

Beveiliging

 • Je kunt de tijden beperken waarop je kinderen zich bij de computer mogen aanmelden. Door middel van tijdslimieten kun je voorkomen dat kinderen zich op de opgegeven tijden aanmelden
 • te blokkeren kun je een veiligheidsmodus van YouTube in stellen om video’s te filteren die niet geschikt zijn voor je kinderen. Je kunt deze instelling beschouwen als een instelling voor ouderlijk toezicht op YouTube. Hoe doe je dat? Bekijk het in dit filmpje
 • Met een kinderslot is het mogelijk om tv-programma's en video's te blokkeren die niet voor kinderen geschikt zijn. Dit is per provider verschillend, dus als je het kinderslot voor op de tv wil inschakelen, is het slim om contact op te nemen met je eigen provider.

Inhoudelijk (bezig op internet)

 • laat kinderen nooit persoonlijk informatie achterlaten of afgeven aan vreemden met wie ze contact hebben op internet, vertel ze ook geen bankgegevens/creditcard te geven aan mensen die ze op internet ontmoet hebben.
 • laat kinderen altijd om toestemming vragen als ze een foto willen versturen
 • wijs kinderen er nadrukkelijk op om nooit afspraken te maken met iemand op het internet, zonder jouw toestemming. komt het wel tot een afspraak: ga dan altijd de eerste keer mee.
 • kinderen moeten altijd bij jou melden als er vervelende berichtjes ontvangen worden
 • bekijk af en toe welke websites je kind heeft bezocht.

Een extra tip: MyBee is een kinderbrowser met leuke, goede sites voor kinderen tot een jaar of 8.
Meer tips vind je op de websites van Kennisnet.nl en MijnKindOnline.nl.