Laat kinderen lekker met hun handen eten en zo veel of weinig als ze zelf willen. En niet voeren. Dan is de kans groot dat je kind later meer verschillende dingen lust, gezonder eet en ook nog eens minder dik wordt. Als kinderen zelf mogen bepalen hoeveel ze eten, zijn ze beter in staat om te stoppen wanneer ze vol zitten.

Vaste voeding

Kinderen van zes maanden of ouder zouden niet met een lepel gevoerd moeten worden, maar zijn toe aan vaste voeding. Als kinderen zelf mogen bepalen hoeveel ze eten, zijn ze beter in staat om te stoppen wanneer ze vol zitten. Hierdoor eten ze niet meer dan ze nodig hebben. Ze hongeren zichzelf echt niet uit. De kinderen die zelf met hun handen mochten eten waren avontuurlijker dan leeftijdsgenootjes en durfden meer verschillende dingen te proberen, ook qua eten.

Eetgedrag

Bij baby’s tussen zes en twaalf maanden werd gekeken hoe ze leerden eten en vergeleken met het eetgedrag toen dezelfde kinderen 18 tot 24 maanden oud waren. Van de kinderen die gevoerd werden door de ouders had twintig procent overgewicht. Bij de kinderen die zelf bepaalden hoeveel ze aten, was dit acht procent.

Negeren van signalen

Ouders zijn bij het voeren geneigd signalen te negeren dat het kind vol zit. Een kind kan dat prima zelf aangeven. Als je toch wil voeren en ze probeert te verleiden met ‘een hapje voor papa/mama’ of ‘daar komt een vliegtuig aangevlogen’ en ze klemmen hun lippen stevig op elkaar, stop dan. Het signaal is duidelijk: ‘Ik heb genoeg gehad!’

Laat ze zo weinig eten als ze willen, ze hongeren zichzelf echt niet uit!