Na de vakantie weer naar de kinderopvang: vijf tips om soepel op te starten

Na de vakantie weer naar de kinderopvang: vijf tips om soepel op te starten

Weer in het ritme na de zomervakantie, dat valt niet altijd mee. Ook voor kinderen is het na de vakantie weer even wennen om naar het kinderdagverblijf, de peutergroep of bso te gaan. Maar met deze handige tips van onze pedagogisch medewerkers is de overgang minder groot en vast en zeker een stukje makkelijker.

  1. Betrek jouw kind bij de overgang van vakantie naar het normale ritme. Zeg bijvoorbeeld de dag van te voren ‘Morgen gaan we weer naar de opvang.’. Met wat oudere kinderen kun je eventueel aftellen met stickers af op de kalender. Dit maakt het begrijpelijk voor je kind en meer voorbereid op wat er komen gaat.
  2. Zorg dat er minimaal één dag tussen de terugreis van je vakantiebestemming en weer naar de kinderopvang gaan zit. Kinderen zijn vaak vermoeid na zo’n (lange) reis en moeten even wennen aan alle overgangen. Een dagje relaxen en bijkomen is dan wel zo fijn!
  3. Pak de avond vóór de eerste opvang-dag alvast samen met jouw kind de tas in, zo weet je zeker dat je niks vergeet in de haast van de ochtendspits. Kijk dan ook meteen even of de reservekleren nog goed passen. Op de een of andere manier lijken kinderen altijd extra te groeien tijdens die zomervakantie.😉
  4. Plaats een bericht in het Ouderportaal met een up-to-date dagschema van je kind en geef hier ook eventuele veranderingen, nieuwe rituelen of andere belangrijke informatie in door die de pedagogisch medewerkers moeten weten. Uiteraard kun je dit ook mondeling doen of verder toelichten tijdens het brengen van je kind.
  5. Houd er bij het brengen rekening mee dat het afscheid nemen mogelijk weer even wennen is voor je kind. Ruim hier daarom wat extra tijd voor in, zodat jullie zonder haast afscheid kunnen nemen.

En tot slot, probeer dat vakantiegevoel nog even vast te houden. Gun jezelf en je kind(eren) deze week wat extra rust waar mogelijk en plan de week niet te vol. Probeer waar het kan nog even lekker na te genieten van de vakantie. Samen foto’s kijken en herinneringen ophalen werkt daar heel goed bij!

Bij KION kijken we ernaar uit om alle groepen weer compleet te hebben na de vakantie. We gaan er weer een mooie en fijne tijd van maken samen!

 

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou én we zijn in de buurt.

kindwijzer