Suus blogt: Buitenspelen, de redder in nood!

Suus blogt: Buitenspelen, de redder in nood!

Het is niet alleen goed voor de gezondheid en onze kinderen. Hier in huis is buitenspelen vaak ook de redder in nood! Drie kinderen in je huis die elkaar in de weg zitten, zich vervelen of de tent afbreken. De oplossing is hier simpel. Buitenspelen! Wanneer we ze vrijlaten, alleen al in de achtertuin, zitten ze elkaar een stuk minder in de weg en verzinnen ze ineens van alles om te doen. Het geeft ze zichtbaar meer lucht.

Spelen in de zon, de regen, de sneeuw. Samen schommelen. Miertjes, spinnetjes, slakjes en de geliefde Vuurwants verzorgen. Klimmen, klauteren, waashalzen. Stoepkrijten, steppen, skeeleren. Rommelen in water en zand, met steentjes en takjes. Samen een potje voetballen, picknicken in het gras of oneindig veel zand ijsjes eten!

Als we buiten zijn is iedereen blij en (meestal) gelukkig.

Gek eigenlijk dat het in deze tijd helemaal niet meer zo vanzelfsprekend is dat kinderen veel buiten spelen. In mijn kindertijd deden we niet anders. Ik speelde altijd buiten en heb daar dan ook de meeste en leukste herinneringen aan. Van spelletjes met vriendjes tot parfum maken van bloemen tot kattenkwaad uithalen. Ik was altijd buiten te vinden.

Ik vraag me af hoe het komt dat dit nu zoveel minder is. Is het gemakzucht? Vinden we het gedoe om met onze kinderen naar buiten te gaan? Of vinden we het spannend om ze alleen te laten gaan? Dat struinen door de wijk wat we als kind deden, daar is het misschien ook de tijd niet meer voor. Of hebben onze kinderen er veel minder zin in, maar hoe zou dat dan komen?

Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat mijn kinderen buiten een beetje extra gelukkig worden. Dat flinke regen en wind, zeg maar gerust storm, mijn oudste dochter doet gillen van geluk. Dat onze zoon zich hier dan aan optrekt en leert los te laten en te genieten. Dat onze kleine dame op datzelfde moment zichtbaar geniet. En ik? Ik voel hoe ik dan in het moment kan zijn, bijna als kind, met de regen op mijn neus.

Toch ligt mijn voorkeur voornamelijk bij droog en zonnig haha. Met af en toe een korte, flinke, onstuimige bui.

Gun het jezelf en je kinderen. Ga naar buiten, naar een plek waar je op de rand van de zandbak kunt zitten, terwijl je zandijsjes eet.

Wist je dat…

  • kinderen die in een groene omgeving wonen minder vaak bij de huisarts komen, dan kinderen uit een minder groene omgeving?
  • kinderen beter eten en slapen als ze regelmatig buitenspelen?
  • het speelgedrag van kinderen in de natuur gevarieerder en creatiever is dan binnen?
  • buitenspelen voor een sterk gebit en sterke botten zorgt door de vitamine D die je aanmaakt door zonlicht?
  • buitenspelen een kind sterker en socialer maakt?
  • buitenspelen overgewicht kan voorkomen en het stressniveau verlaagd?
  • bij schoolkinderen buitenspelen de leerprestaties en de cognitieve ontwikkeling verhoogt?
  • vooral kinderen die slecht stil kunnen zitten er baat bij hebben om echt even flink buiten uit te razen? Dit geldt trouwens ook voor zeer jonge kinderen.
  • het goed is als kinderen per dag zeker een uur in de buitenlucht zijn?

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochters (8 en 1) en zoon (4) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou én we zijn in de buurt.

kindwijzer