Dat de Sint de nodige onrust bij onze kinderen veroorzaakt, is niets nieuws. Ook weet ik zeker dat er as we speak ergens een kind hard lachend “Aardbei!!” (Sinterklaasjournaal) roept.

Hier in huis heeft de Sintkoorts zijn intrede gedaan. Dit is het eerste jaar dat ik dit echt zie gebeuren bij mijn dochter en ik denk dat het nog veel erger kan. Ze vergeet namelijk geregeld het Sinterklaasjournaal en vraagt niet elke avond of ze haar schoen mag zetten.

Soms ben ik geloof ik zelf de aanstichter van Sintstress in ons huishouden Zo nam ik mijn dochter ooit een jaar mee naar elke Sint viering die er maar was, onnodige spanning voor haar. En probeerde ik haar dit jaar met het Grote Speelgoedboek een verlanglijstje te laten maken. Het resultaat... een kind dat totaal overprikkeld is van zo veel speelgoed in een boek. Ze wilde het allemaal wel, hoe kon ze kiezen wat er op haar verlanglijstje moest komen. Ik had hier geloof ik niet zo heel goed over nagedacht. Ik probeerde de situatie te redden door haar te laten letten op de prijs, want ja de Sint heeft natuurlijk geen geld voor ontzettend dure cadeaus. Dit maakte alles alleen maar erger, ze zocht nu werkelijk alles uit dat binnen het budget paste. Ook de uitleg dat een verlanglijstje niet betekent dat je dit allemaal krijgt, viel niet lekker. En dan als klap op de vuurpijl de opmerking: “Het is toch al fijn dat je überhaupt een cadeautje krijgt”. Serieus niet een van mijn beste momenten geloof ik. Gelukkig is het ons samen gelukt het op een fijne manier af te sluiten. Door haar alles op te laten plakken wat ze leuk vond en haar aan te laten wijzen wat ze het allerleukste vond op dat grote vel papier. Maar eigenlijk vooral door haar te knuffelen en mijn excuses aan te bieden. "Liefje, ik gaf je een boek met veel te veel speelgoed. Het is ook heel erg moeilijk om daar uit te kiezen." Waarop zij reageerde met: "Maakt niet errig, mama."

Super leuk dat Sinterklaasfeest, maar voor sommige kinderen (afhankelijk van leeftijd/karakter etc) levert het de nodige spanningen op. Misschien zijn ze drukker, vermoeider, huilen ze sneller of zijn ze eerder boos, stellen ze meer vragen, hebben ze weer plasongelukjes. Wat kunnen wij, de enthousiaste papa’s en mama’s, hieraan doen?

  • Creëer voorspelbaarheid. Leg uit wat er gaat gebeuren, zet op de kalender wanneer de schoen gezet mag worden.
  • Gebruik Sint en Piet niet als 'Boeman'. "Als de Spiekpiet ziet dat je je bord niet leeg eet..."
  • Geef je eigen draai aan het verhaal. Zo komen bij ons de schoenvullende Pieten nooit boven waar we slapen.
  • Lees boekjes over Sinterklaas voor en praat hier samen over.
  • Kijk en luister naar je kind. Is het te spannend of veroorzaakt het te veel stress?
  • Begin niet direct over Sinterklaas als de pepernoten in de winkel komen. Voor je kind duurt dit nu nog veel te lang.
  • Zorg voor voldoende rust. Ga niet koste wat kost alle Sintvieringen af. Geef je kind tussendoor voldoende rust om alles te verwerken. Is het te veel voor je kind, sla dan activiteiten over.
  • Sint en Piet verkleedkleren kunnen helpen bij het verwerken van al deze prikkels en indrukken.
  • Dwing je kind niet als hij of zij de Sint niet wil ontmoeten.

Laten we in deze drukke periode vooral niet vergeten te genieten. Voor onze kinderen is het namelijk een hele magische tijd.

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (bijna 5) en zoon (10 maanden) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.