De laatste schoolweek voor mijn dochter is ingegaan en ik merk het aan alles. Niet alleen aan haar, ook aan mezelf. Ik ben moe en heb eigenlijk alleen nog maar zin om vakantie te vieren. Ik wil lekker rommelen en keutelen. Ik wil op vakantie en even helemaal uit de structuur van het dagelijkse leven.

Ja ik weet het. Ik heb voor mezelf nu even een ideaal beeld van het hebben van vakantie neergezet. De meesten van ons weten ook dat zomervakantie met een gezin best vermoeiend kan zijn. De hele dag… iedere dag je kinderen vermaken. Die soms ook niet meer weten wat ze met al die vrije tijd aan moeten. Vooral de eerste weken kan dit echt een overgang zijn. Stiekem kunnen we dan na 6 weken best opgelucht zijn dat ze terug naar school gaan. Terug de structuur in en terug naar de rust haha. Of is vakantie nou juist rust… misschien allebei een beetje.
Vorig jaar was mijn dochter in de eerste weken vakantie even helemaal ontregeld. Wat resulteerde in een oneindige ‘Wil je met me spelen mama?’ en een boel opstandigheid. Niet gek als de volledige structuur in je leventje plots weg is en je de 4 maanden daarvoor allemaal nieuwe schoolervaringen hebt opgedaan. Benieuwd hoe het dit jaar zal zijn. Ze is weer een jaartje ouder en zit weer een jaartje langer op school. Op dit moment kunnen we beiden niet wachten tot het zover is. Wij zijn er klaar voor! Kom maar op met die vakantie.
Er gebeuren in deze laatste weken veel dingen op school die anders zijn dan de rest van het jaar. Samen met de kinderen sluiten de juffen het jaar af. Allemaal leuke dingen, maar dat kan stiekem best wel spannend zijn. De meeste kinderen gaan naar een andere klas, een andere ruimte, een andere juf of meester. Best heel spannend allemaal.
Ook voor ons als ouders zijn de laatste weken voor de vakantie vaak druk. We regelen de laatste dingen op het werk, zijn we druk met de vakantievoorbereidingen (deze schuiven wij nog lekker voor ons uit… met de wetenschap: mega stress over een week) en zorgen we met alle liefde en het laatste beetje energie voor onze vermoeide kinderen.
Afgelopen week werd ik gebeld door de juf. Mijn dochter was niet lekker. Ze was erg moe en had buikpijn. Het arme schaapje zag helemaal pips en was echt niet in haar hum. Thuis heeft ze in bed gelegen en even lekker helemaal niets. Daar knapte ze eigenlijk al enorm van op.
Ze is klaar met het schooljaar. Ze is moe en het is warm (daar kunnen ze dames in ons gezin niet zo heel goed tegen… jah, ik ben een van die dames).
Kan het zijn dat ze hier buikpijn van krijgt? Moe, druk, spannend.
Mijn gevoel zegt dat dit voor het grootste deel de oorzaak is.

Vooral in deze laatste week kunnen onze kinderen wel wat extra steun van ons gebruiken. Maar hoe dan?
• Plan geen uitgebreide activiteiten meer na school. Keutel gewoon lekker rustig thuis aan. Rust, reinheid, regelmaat zeg maar. Daar hebben ze op dit moment het meeste aan en wij misschien stiekem ook wel.
• Klets met je kind. Over dat het jaar nu bijna voorbij is. Wat het leukste was, het stomste, het gekste en wat ze volgend jaar anders zouden willen. Neem even echt de tijd, bijvoorbeeld ’s avonds in bed, als jullie beiden naar het plafond staren. Kinderen lijken namelijk meer te vertellen als ze je niet aankijken. Wie weet wat je allemaal te horen krijgt.
• Eet gezond! Suiker zorgt voor een suikerdip… en die wil je niet bij je toch al flink vermoeide kind. Daarbij komt dat aan het einde van het schooljaar (lees: feestjes, avondvierdaagse etc) toch vaak al het nodige snoepgoed binnen krijgen. Gezond eten, genoeg drinken en een goed ontbijt om de dag op te starten kunnen helpen.
• Op tijd naar bed. Het is mooi weer en lekker lang licht. Grote kans dat je kind toch vaak iets te laat in bed ligt. Maar juist nu met de laatste loodjes is voldoende slaap erg belangrijk. Doe jezelf (en je kind natuurlijk) een plezier en leg ze toch lekker vroeg naar bed.
• Begrip voor het korte lontje. De kans is groot dat het lontje van je vermoeide kind een stuk korter is. Huilen, zeuren, mopperen… er komt ook hier een heleboel drama voorbij. Probeer het te begrijpen en niet teveel in discussie te gaan. (note to self)
• Vergeet jezelf niet. Neem even een moment om uit te blazen. Vermoeide ouders en vermoeide kinderen is een vreselijke combinatie. Neem niet te veel hooi op je vork en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Let it gooooo!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.