Als kind moest ik altijd vreselijk lachen wanneer mijn beste vriendin als een gek op de vlucht sloeg voor een wesp. Ik was als kind zelf ook wel eens gestoken (ging met een rokje aan op een wesp zitten... AUW), maar dit was voor mij niet zo’n heftige ervaring geweest. Zij had (heeft) een broertje dat allergisch is voor de steek van een wesp en nu ik zelf ook overgevoelig reageer op deze rotsteken, begrijp ik haar reactie van destijds wel. Je wilt gewoon heel erg niet gestoken worden!
Sinds deze zomer blijkt ook mijn vriend overgevoelig te zijn voor wespensteken. Toen hij op een bruiloft steeds slechter ging lopen, biechtte hij op die middag in zijn enkel gestoken te zijn. Met als resultaat een mega voet, enkel en onderbeen, waar hij de eerste 2 dagen amper op kon lopen.
De kinderen hebben tot nu toe geluk gehad. Alleen mijn dochter is toen ze 1,5 jaar was één keer gestoken. In haar handje. Het deed pijn, maar de reactie viel gelukkig reuze mee. Misschien heeft het feit dat er 9 van de 10 keer een panische moeder (ik) naast zit hier iets mee te maken?! Sinds ik weet dat ik overgevoelig ben voor de steek van deze vliegers ben ik echt wel een stuk banger om gestoken te worden. Vooral in mijn hals, mond en gezicht. Voor steken in de mond moet je trouwens altijd 112 bellen, ook als je niet overgevoelig bent. Een wespensteek is in principe onschuldig, ook voor onze baby’s en kinderen. Ze doen pijn en dat is niet leuk. De huid rondom de wespensteek wordt rood en er ontstaat een zwelling op de plek van de steek. Het is meestal een pijnlijke plek (stekende pijn), die ook kan gaan jeuken. Gelukkig is dit vaak na een paar uur weer over.
Maar hoe kunnen we enigszins voorkomen dat onze kinderen gestoken worden en wat moeten we doen als dit toch gebeurt?

Voorkomen?

• Wespen komen af op eten en drinken. Dek eten en drinken dus zo veel mogelijk af als je buiten eet. Wespen komen niet alleen af op zoetigheid, maar ook op vlees en vis.
• Zorg dat je erbij bent als je kind in de zomer buiten iets eet of drinkt. Hou in de gaten of er geen wespen om hem of haar heen zoemen, of op zijn of haar eten of drinken gaan zitten.
• Laat je kind niet rechtstreeks uit een blikje, flesje of beker drinken, maar gebruik in de zomer buiten altijd een rietje. Zo verklein je de kans dat je kind per ongeluk een wesp in zijn mond krijgt.
• Ruim buiten etensresten, lege glazen, blikjes drinken of ijsverpakkingen op zodra ze leeg zijn.
• Wespen komen af op zoete geurtjes. Doe zomers dus zuinig aan met babyolie of bodylotion.
• Probeer plekken met veel wespen te vermijden met je kinderen. Eet bijvoorbeeld je ijsje niet op het terras van de ijsboer, maar een stukje verderop.
• Sla niet naar wespen. Je probeert hem weg te jagen, maar de kans is groot dat hij zich bedreigd voelt en juist sneller gaat steken.
• Vliegt er een wesp om je kind heen? Dan is het goed dat hij of zij zich zo min mogelijk beweegt en wacht tot de wesp wegvliegt of rustig wegloopt. 
• Het kan helpen een wespenvanger in de thuis te hangen, mits je hem ver genoeg weg hangt van de plek waar je kinderen spelen.
• Plaats een hor voor het raam van de kinderkamer en eventueel andere kamers. Zeker als het raam in de zomer veel openstaat.
• Zit er een wespennest in de buurt van je tuin/huis?Haal deze niet zelf weg, maar laat de bestrijdingsdienst komen.

Ow jee, toch gestoken?

• Een wesp laat zijn angel in principe niet los. Maar is er toch een angel achtergebleven? Verwijder deze door met je nagels (of bijvoorbeeld de rand van een bankpasje) over de huid te schrapen. Trek de angel er niet uit door hem tussen je vingers vast te pakken. Zo druk je namelijk het achtergebleven gif in de huid.
• Zuig het gif uit de huid met een speciaal uitzuigpompje. Met de mond kan ook, maar spuug het gif daarna wel uit.
• Koel de gezwollen plek met een koude washand, nat kompres of een koelelement. Pas op met bevroren koelelementen: leg deze nooit direct op de huid, maar doe er een handdoek omheen.
• Veel pijn of jeuk? Dan kun je er speciale zalf op smeren. Middeltjes tegen wespensteken en andere insectenbeten zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Controleer wel vanaf welke leeftijd ze gebruikt mogen worden en lees voor gebruik de bijsluiter.
• Zorg ervoor dat je kind niet aan de plek krabt of wrijft. Dit kan de klachten namelijk verergeren.
• Wordt de plek heel erg dik? Of krijgt je kind andere klachten? Neem dan contact op met de huisarts.
In Nederland vliegt ook de hoornaar rond. Dit is een grotere wesp die meer rood/bruin gekleurd is. De steek van de hoornaar doet meer pijn, maar de klachten daarna zullen hetzelfde zijn als bij de steek van een gewone wesp.
Wordt je kind (of jijzelf) gestoken in de mond, tong of keel (of rondom de nek) bel dan altijd 112. Het is namelijk zo dat ook al ben je niet overgevoelig of allergisch bent, er toch ademhalingsproblemen kunnen optreden door de zwelling. In het ergste geval kan de luchtpijp zelfs afgesloten worden en jullie snappen wel dat dit levensgevaarlijk is!
Bel ook 112 als je het gevoel hebt dat je kind zwellingen krijgt in het gezicht of op andere plekken dan de gestoken plek, dat het suf wordt of zelfs benauwd.

Ik wens jullie een wespenstekenvrije nazomer toe!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.