Ik voelde het al een paar dagen aankomen. Mijn oren zaten dicht, ik was de kluts kwijt en voelde me totaal uitgeput. Heb ik het te druk? Maak ik me te druk? Of… jup ik werd ziek. ’s Avonds stortte ik compleet in….ahh ik ben gewoon heel erg moe (ontkenningsfase). Maar toen ik de volgende ochtend wakker werd en me nog steeds erg beroerd voelde, moest ik toegeven dat ik ziek was.
15 minuten na dit besef, kwam mijn dochter onze kamer binnen sjokken. ‘Mama, ik heb buikpijn.’
Even dacht ik dat ze zich aanstelde. Gevalletje de hardheid voor jezelf op je kind projecteren…
Tot ze plots begon te spugen. Het arme kind!
Ow jee, manlief ging werken en ik bleef achter met een zieke kleuter en een gezonde dreumes.
Nu denk je vast ‘en je vriend dan?’. Nou, ik was net niet ziek genoeg om te zeggen dat ik het die dag niet zou redden. En ik zag er ook net niet ziek genoeg uit voor hem om te zien dat ik het die dag misschien niet zou redden. En hej, we hebben de dag overleefd. Het zieke kind goed verzorgd en de dreumes een soort van vermaakt.
Met als gevolg dat ik de volgende dag nog zieker was.
Wat is het toch met moeders dat ze echt om moeten vallen voor ze de handdoek van de zorg voor het gezin in de ring gooien.
Ik denk tenminste dat dit echt een moederding is, aangezien alles wat ik op internet vind begint met titels als “5 tips voor als mama ziek is”, “Help mama is ziek” en ga zo maar door.
Ik weiger te geloven dat dit alleen iets voor moeders is. Dit moet ook iets zijn waar een vader mee worstelt. Doorgaan tot je omvalt, niet toegeven dat je ziek bent tot je echt niet meer uit je bed kan komen. Met als gevolg dat we misschien wel veel zieker worden dan als we gewoon meteen een dag in bed waren gebleven. En ons de weken daarna nog een tijd ellendig voelen, omdat we de tijd niet nemen om echt uit te zieken. Want hej, daar hebben we toch helemaal geen tijd voor! Dit geldt toch zowel voor de vader als de moeder.

De volgende ochtend voelde mijn dochter zich gelukkig weer helemaal de oude. Geen griep, het herstelvermogen van een kind is soms wonderlijk. Ik verbleef de dag in bed en vriendlief zorgde dat alles gesmeerd liep. Maar ow ow wat moeilijk, in bed liggen en horen dat er beneden hard gewerkt wordt en jezelf dan de tijd geven om ziek te zijn. Het lukte me maar liefst één dag.
De dag daarna voelde ik me iets beter en besloot ik met het gezin naar het KION kinderfestival te gaan. Op de fiets eigenlijk al spijt, maar ach de kinderen vinden het zo leuk.
Toch nog even een blog schrijven en morgen gewoon weer aan de slag. Is dit herkenbaar? Ik zal toch niet de enige zijn die echt letterlijk om moet vallen van de griep om onder de dekens te gaan liggen en te wachten tot het over is.
Toch zou het misschien beter zijn dit wel te doen. Je lichaam de tijd geven om echt beter te worden en niet op halve kracht weer door te gaan. Je systeem zich laten herstellen, zodat je daarna niet weer direct ziek wordt van de eerste beste ziektekiem die iemand je toe hoest.

Dus hoe kunnen we onszelf helpen?

Geef je over
Stap 1 is inderdaad jezelf overgeven. Accepteer dat je ziek bent, vecht er niet tegen, geef je over.
Klinkt logisch, maar o zo moeilijk. Want hier hebben we geen tijd voor. We hebben zoveel te doen. En hoe met het dan met…. STOP! Je bent ziek! Ga naar bed!

Vraag hulp
Om hulp vragen is niet voor iedereen even makkelijk. Zet je eroverheen en doe het toch. Vraag je partner, de buurvrouw, je ouders of wie dan ook om je te helpen. Bijvoorbeeld om even een boodschap voor je mee te nemen. Of een speelafspraakje te regelen voor je kind na school. Nee heb je, ja kun je krijgen. En die “ja” zal echt een opluchting zijn.

Slaap
Slaap zoveel als je kan. Je lichaam heeft het nodig om zich te kunnen herstellen en dit is dus ook de manier om zo snel mogelijk beter te worden. Slaap mee als je kleintje een middagdutje doet. Doe oordoppen in, zodat je niet hoort hoe hard je partner beneden werkt. Regel een speelafspraakje voor  je kind. En ga naar bed zodra je kinderen slapen.

Vitamientjes
Zorgen voor onze kinderen vinden we allemaal erg belangrijk. Zorgen voor onszelf schiet er soms nog wel eens bij in. Vergeet vooral nu ook niet goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond en zorg dat je voldoende vitamines binnen krijgt. Vraag je partner, moeder of buurvrouw een boel groente en fruit voor je mee te nemen en die misschien zelfs wel voor je klaar te maken.

Diepvries maaltijden
Zorg dat er altijd een aantal gezonde maaltijden in de vriezer staan. Als je ziek wordt ben je jezelf dankbaar. Want koken als je ziek bent is echt geen pretje. Ontdooien, opwarmen en de kinderen zitten binnen no time aan een gezond maaltje.

Verleg de grenzen tijdelijk
Je hebt regels over hoe lang de kinderen achter de televisie of de tablet mogen. En dat is ook goed en nodig. Maar verleg deze grens tijdelijk even. Laat je kind wat langer een filmpje kijken, zodat jij op de bank kunt liggen en je niet hoeft te bewegen. Het is nu even niet anders.

Probeer de rest van het huis niet te besmetten
Jij bent ziek. Dat is erg vervelend. Maar weet je wat nog veel vervelender is? Als de rest van het gezin ook ziek is. Dit is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, maar we kunnen in ieder geval ons best doen de schade te beperken. Doe het daarom even rustig aan met kusjes en knuffels, was handen regelmatig en hoest/nies in je armholte.

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.