De laatste schooldag voor de herfstvakantie. Met mijn hoofd nog slaperig van de nacht staan we al klaar om naar school te gaan. Het regent…niet hard…oké het miezert. Ik voel dat ik mijn dochter met de auto naar school zou willen brengen. Mijn vriend kijkt me aan en trekt een wenkbrauw op. Serieus Suus? Hij vindt het belangrijk dat de kinderen leren dat je ook gewoon kunt fietsen, wandelen en spelen in regenweer. En daar heeft hij echt dik vet gelijk in. Als ik vanuit school terug naar huis fiets moet ik toegeven dat dit een fijn ritje was. Met een frisse neus beginnen we onze school- en werkdag.

Jup, de herfst is nu echt begonnen. Buiten is het grijs, nat en winderig, ik voel me minder energiek…of nou ja voel me eigenlijk gewoon heel moe. En bovenal heb ik stiekem geen zin om de zomer officieel achter me te laten. Aan de kinderen merk ik het ook. Ze zijn vermoeider en hebben meer behoefte aan hangen en tutten.

Wat is hij welkom, die herfstvakantie! De herfstvakantie staat dit jaar in het teken van lekker samen zijn. We blijven thuis en maken de dagen gezellig, knus en herfstig. De woonkamer maakt weer plaats voor een grote hut met matrassen, waar we kunnen tutten, knuffelen en spelletjes spelen. We maken uitstapjes naar het bos, bakken koekjes en maken kastanje poppetjes.

Veel rust, veel slaap, veel liefde en warmte. Daar heb ik zo’n behoefte aan. Eens kijken of we er deze vakantie aan toe komen. Ow ja en veel naar buiten! Dat is goed voor onze hoofden (en onze slaap)! Ik heb om het mezelf makkelijk te maken een boek aangeschaft met herfstactiviteiten voor buiten. Dingen die ik zelf ook zou kunnen verzinnen, maar soms is het gewoon fijn als iemand dat voor je doet. De komende week zal ik een aantal van deze activiteiten delen. Ow ja en heb je een smoesje verzonnen waarom naar buiten gaan een slecht idee is? Lees dan even de volgende tips:

De juiste kleding
Schaf een regenpak aan. Geen jas en broek, maar echt een pak. Of je kind tijdens die heerlijke boswandeling nou valt of moedwillig door de modder rolt, hij of zij blijft zo goed als droog en schoon. Eenmaal thuis of bij de auto, gaan de laarzen en het regenpak uit en voilà: een keurig kind.

Regen en kou is gezond
Laat je niet tegenhouden door het weer. Je kind wordt niet ziek van regen of kou. Het is juist heel gezond! Ze zeggen dat buitenspelen goed is voor de weerstand. Maak je geen zorgen, te koud is het voor een kind ook niet snel. Ze rennen, springen, klimmen en klauteren en zo houden ze zichzelf warm. Is het toch erg koud buiten? Kleed ze dan lekker warm aan.

Maak het jezelf makkelijk
Maak het jezelf af en toe makkelijk; zorg ervoor dat ze ook in de achtertuin voldoende kunnen ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan zand, water, emmertjes, bekertjes en takjes om te roeren. Water? Ja, ook in de herfst en de winter (lees: regenpak!). Denk ook aan 'binnen-speelgoed' dat ze buiten mogen gebruiken zoals een oude pop die buiten een heerlijk zandpapje mag krijgen of een paar oude autootjes die door de modder mogen rijden.

Ga naar het bos
Het bos is het tijdens de herfst erg mooi. Prachtige kleuren, paddenstoelen in alle soorten en maten, een dik pak bladeren om doorheen te struinen. Een wandelingetje door het bos is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook erg goed voor je geest. Gegarandeerde stressvermindering!

Fijne herfstvakantie!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochters (7 en 1) en zoon (3) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.