Op zomervakantie! Hiephoi! Zwemmen, spelen, heerlijk met een glaasje wijn voor de tent of (sta)caravan zitten. Al is zo tegen de avond de kans groot dat je bezoek krijgt van een (of een boel) ongenode gast(en). Neeeee, ik bedoel niet de vrienden die ons gezellig een paar dagen kwamen opzoeken. Ik heb het over die kleine zoemende beestjes die ongemerkt het lekkerste plekje op je huid zoeken en daar dan zonder gene een paar slokjes van je bloed nemen. Vervolgens gaan ze er vandoor en laten je achter met een jeukende bult (ik spreek sinds deze vakantie niet meer van bultje). Mijn dochter is voor onze muggenvrienden altijd de lekkerste en wordt (als we haar niet beschermen) flink gestoken. Volgende in de rij ben ik, daarna mijn vriend en mijn zoon vinden ze vies. Echt! Weet ik hoeveel muggen en deze jongen wordt niet geprikt… geluksvogel!

We vertrokken deze vakantie dan ook met de nodige anti-jeukproducten. Al snel kwamen we er op de camping achter dat we mijn dochter niet alleen moesten beschermen tegen de jeuk, maar vooral tegen de muggen. Ja ja… logisch. De zon was nog niet onder of ze kwamen al tevoorschijn. Na de eerste avond was ze al een flink gestoken. Met als resultaat een kind dat je in de nacht voortdurend hoort kreunen, krabben, huilen en wakker worden van de jeuk. De anti-jeukproducten waren niet aan te slepen.
Dit moest anders en de volgende dag haalden we een flesje om het meisje van top tot teen in te sprayen. Tot mijn (en haar) opluchting hielp dit ontzettend goed. Ze vond het stinken, maar nam het voor lief, want de muggen vonden dat ook en dat was goed. Soms hadden ze haar stiekem nog net voor het sprayen. We plakten (op haar verzoek) de muggenbulten af. Eerst een laag anti-jeuk en daarna een pleister (die helpen tegen alles). Even leek dit te helpen, maar de volgende ochtend zaten de pleisters, na een wilde krabsessie, overal behalve op haar lijf. Ik hoor mezelf zeggen: "Niet krabben, nee echt niet doen, dan wordt de jeuk alleen maar erger." Maar als wij volwassenen het krabben al niet kunnen weerstaan… hoe kunnen we dit dan vragen van een kind?

Wat kunnen we nu eigenlijk doen om te voorkomen dat onze kinderen gestoken worden en wat doen we met die vreselijk jeukende bultjes?
Een klamboe
Horren voor de ramen en een klamboe boven het bed is een goede manier om niet gestoken te worden. Echter is een klamboe boven het bed van je baby niet zo’n goed idee. Ze kunnen hierin verstrikt raken en dat kan erg gevaarlijk zijn.
Anti-muggensmeersels
Laat je adviseren bij de apotheek of drogist over de verschillende middeltjes. Ze zijn namelijk niet allemaal even geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen. Maar ik moet zeggen dat ik tot nu toe erg tevreden ben over deze smeersels. Bij een, uit Frankrijk overgewaaide, sportzaak verkopen ze een spray die enkel bestaat uit natuurlijke producten en die ook goed schijnt te werken.
Bedekkende kleding
Bedek het lichaam van je kind zoveel mogelijk met kleding. Dit geeft trouwens geen garantie. De muggen staken mij dit keer dwars door mijn shirt heen.
Babyolie
Smeer je in met babyolie. Ze zeggen dat muggen hier niet van houden. Denk er wel aan dat je geen geparfumeerde versie neemt. Ze vinden namelijk zoete geurtjes zoals haarspray en parfum wel erg lekker.
Droogtrommeldoekjes
Ze zeggen dat als je er een over je kleding wrijft, de muggen je een stuk minder lekker vinden. Stop hem daarna in je zak en ze vliegen een blokje om. Geen idee of het werkt, maar het proberen waard.
Muggenjacht
Ga op muggenjacht in de slaapkamer, tent of caravan. Muggen vliegen niet zo snel en zijn daardoor redelijk makkelijk te vangen

Geprikt, en nu?
Koelen
Het koelen van de gestoken plek zorgt voor een minder grote bult en de kou maakt de huid een beetje gevoelloos waardoor de jeuk even minder is.
Citroen
Leg een schijfje citroen op de muggenbult. Het zuur helpt de jeuk te verzachten. Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd, dus ik ben benieuwd.
Luuf
Menthol kan de jeuk verzachten, maar is niet zo geschikt voor jonge kinderen. Luuf (verkoudheidszalf voor jonge kinderen) bevat geen menthol, maar wel kamper en eucalyptusolie. Dit schijnt ook goed te werken. Ik smeer zelf ook vaak tijgerbalsem op mijn muggen bulten, dit helpt goed. Voor kleine kinderen is dit overigens minder geschikt.
Tea trea-olie
Er wordt gezegd dat deze olie goed helpt tegen de jeuk. Vind je de geur niet vervelend dan is dit het proberen waard.
Kruisje met je nagel
Zoals onze ouders/ grootouders dat vroeger altijd deden om de jeuk tijdelijk te stoppen. Met je nagel een kruisje in de muggenbult zetten. Dit hielp toch altijd tegen de jeuk?
Lavendel en basilicum
Er wordt ook gezegd dat muggen hier niet houden van (de laatste schijnt ook te helpen tegen de jeuk).
Anti-jeuksmeersels
Op de laatste avond van deze heerlijke vakantie, kreeg ik van onze muggenvrienden nog een afscheidscadeautje. Ik kan je zeggen het was een groot cadeau. Er was namelijk (mogelijk waren ze met meer) een mug onder mijn rok gevlogen en heeft daar speciaal voor mij 15 muggensteken achtergelaten. De jeuk was op zijn zachts gezegd pittig. Er zijn heel wat anti-jeuksmeersels doorheen gegaan en er is zelfs een koelelement aan te pas gekomen. Tot ik uiteindelijk uit wanhoop heb gevraagd om een flinke pets (klap met de platte hand) op de plekken. Pijnlijk, maar de jeuk was weg (voor die avond).
Daarbij moet ik wel zeggen dat je deze methode absoluut niet in mag zetten bij je kinderen!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.