Suus blogt: Het zonnetje in!

Suus blogt: Het zonnetje in!

Het prachtige weer is nog niet in volle overtuiging doorgebroken, maar het zonnetje laat zich steeds meer zien en de temperatuur wordt langzaam lekker comfortabel. Ik vind het heerlijk, na al dat grijze weer die zonneschijn.
Zonneschijn betekent dat we met z’n allen weer meer naar buiten gaan. We verzamelen ons massaal in de speeltuin, langs het water, in het park, in de achtertuin of voor een tochtje op de fiets.
De zon streelt onze huid, we hebben een lach op ons gezicht, we zijn blij. Serieus het is echt een groot verschil! Ik deelde als tiener flyers uit in de stad, in de winter was dat een aaneenschakeling van boze gezichten. In de lente en zomer was iedereen er blij mee.
Anyway, we zijn dus meer met onze velletjes in de zon en dat betekent dat er een moment komt dat we ons weer in moeten gaan smeren. Ik heb ondertussen geleerd dat zonnebrandcrème een goede antirimpelcreme is, dus ik smeer mijn gezicht hier dagelijks mee in. Alles voor die jeugdige blik.
Bij mijn kinderen doe ik dat niet standaard elke dag, maar wanneer begin ik daar dan mee? Doe ik dit pas als ze de hele middag in de speeltuin spelen en de zon vol op hun kwetsbare huid staat?
Ik merk dat het me ieder jaar weer overvalt. Plots is het een zonovergoten mooie dag en heb ik nog geen zonnebrand in huis of in mijn tas. Terwijl ik dit type komt mijn vriend thuis met een nieuwe fles zonnebrand… Held! Zo in de lente besef ik het me vaak pas als ze 's avonds met rode wangetjes aan tafel zitten dat ik ze in had moeten smeren. Zo warm was het toch nog niet? Nee, maar ze zon schijnt al wel fel. Oeps!

Het zonnetje geeft ons de nodige vitamine D en het pigment dat onze huid aanmaakt, beschermt ons tegen de zon. De zon maakt ons dus niet alleen blij, hij is ook goed voor ons. Maar we weten ook dat we ons goed moeten beschermen tegen de stralen. Het insmeren van je huid en die van je kinderen is ontzettend belangrijk. Het voorkomt onder ander dat je huid sneller verouderd en het helpt je de kans te verkleinen op ziektes als huidkanker op latere leeftijd.

Maar hoe zit dat nou precies en waar moeten we op letten als het gaat om het insmeren van onze kinderen?
Allereerst is het verstandig de flessen en tubes zonnebrand van vorig jaar in de prullenbak te gooien. De beschermende werking van de zonnebrand neemt namelijk met de tijd af. Super zonde, mijn kast staat ook nog vol met oude flessen. Maar wil je jezelf en je kinderen goed beschermen, dan is het verstandig iedere lente een nieuwe fles aan te schaffen. Ook het in de zon laten liggen van de fles kan ervoor zorgen dat de zonnebrand minder goed beschermt, dit versnelt namelijk het verouderingsproces. Eigenlijk net als onze velletjes. Scheelt voor mij wel ruimte in het badkamerkastje trouwens.
Daarnaast blijken we met z’n allen structureel te zuinig te smeren met onze crèmes. Niet gek, we hebben een hekel aan zo’n dikke, witte, plakkerige laag en dat spul is hartstikke duur. Gelukkig wijst onderzoek uit dat de duurste zonnebrand niet meteen de beste is. Ook een goedkoper merk volstaat. Maar vooral lekker dik smeren dus, pas dan beschermt de zonnebrand zoals hij de huid hoort te beschermen. Onze kinderen zelf zijn doorgaans nooit te zuinig met zonnebrand, lees: kleine witte zonnebrand monsters.

Meer zonnige tips

• Begin op tijd met insmeren! De synthetische stoffen in de zonnebrand hebben zo’n 30 minuten nodig om goed in de huid te trekken. Er zijn overigens biologische zonnebrandcrèmes die direct hun werk doen.
• Ook met kleding aan kun je verbranden. Het is wel zo dat een dikke spijkerbroek minder stralen doorlaat dan een wit t-shirtje (ongeveer SPF 5). Is dat t-shirt nat dan is deze bescherming ook weg. UV beschermende kleding is dus voor bijvoorbeeld een dagje strand ideaal.
• Ook in de schaduw moet je smeren. Een parasol laat bijvoorbeeld toch nog stralen door, waardoor je onopgemerkt toch kunt verbranden in de schaduw.
• Het is goed om je kind iedere 2 a 3 uur in te smeren. Ook na het zwemmen is het verstandig je kind opnieuw in te smeren. Dit geldt overigens ook als je een “waterproof” zonnebrand gebruikt.
• Blijf op een goede zomerdag tussen 12u en 15u zoveel mogelijk met je kinderen uit de zon. Heel saai en onhandig, maar de zon staat nu vanaf zijn hoogste punt op ons te stralen.
• Pas een beetje op met kleding. Sommige crèmes kunnen lelijke vlekken in kleding achterlaten.
• Wat hierbij niet helpt, maar het wel een stuk leuker maakt, is als je je kind laat helpen. Of nog leuker, jij smeert je kind in en je kind jou. En dan het liefst tegelijk.
• Vergeet niet de nek en de oren van je kind in te smeren!
• Smeren, smeren, smeren dus en niet te zuinig. Het zand dat altijd aan de fles, aan je handen en aan je kind zit (vooral op het stand, maar ook in de speeltuin) zal weer voor aardig wat heerlijke scrubsessies zorgen. Maar hey, de zon schijnt dus we zijn blij!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

 

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou én we zijn in de buurt.

kindwijzer