Dat A4-tje op het klaslokaal van je kind met een tekst waar je spontaan jeuk en een vleugje paniek van krijgt… ER HEERST HOOFDLUIS.
Nee he, toch niet mijn kind. Ow jee, waarom sta ik eigenlijk te krabben?
Sinds een tijd lijkt het alsof deze tekst bijna onafgebroken aanwezig is in het lokaal van mijn dochter.
De luis, een redelijk onschuldig beestje. Toch heb ik liever dat hij wegblijft. Helaas hebben we daar vaak niets over te zeggen. Ze lopen van de een naar de ander op zoek naar een lekker warm plekje op je hoofd, achter je oor, onder je pony, langs je haargrens en in je nek.
Toen ik dit A4-tje de eerste keer zag hangen, ben ik thuis direct het haar van mijn dochter gaan controleren en wat denk je... ik vond 5 luizen en wat neten! NEEEEEEE!!!
Maar ik heb haar niet eens zo veel zien krabben. Wat blijkt, jeuk is niet het meest betrouwbare signaal. De jeuk begint namelijk pas echt nadat de eerste luis al 2 tot 6 weken in het haar aanwezig is.
Aangezien ik redelijk in paniek was, dit was dan ook de eerste keer, zocht ik op het web naar de oplossing. Op internet las ik: “Het aantal luizen per hoofd is meestal niet heel erg groot (ongeveer twintig), wel kunnen er veel neten zijn.” Ongeveer twintig niet zo’n groot aantal? Oh oke, misschien stel ik me vreselijk aan, maar ik vind dat toch best wel een luizenfeest. Gelukkig bleef mijn paniek onopgemerkt en vroeg mijn dochter zich enkel af hoe deze beestje in haar haar terecht waren gekomen. Hoe je eraan komt? Lieverd, hoe kom je ervan af?

De manier om je kind te ontdoen van deze ongewenste beestjes: kammen, kammen, kammen. Twee weken alleen maar kammen. Of het gebruik van een shampoo of lotion en daarna kammen, kammen, kammen. Alles in mij wilde bestrijden, dus hup naar de drogist. Waar ik toevallig een bekende tegen kwam die vertelde welke lotion zij, met succes, had gebruikt bij het mega lange en dikke haar van haar dochter. Zonder twijfel gooide ik twee flesjes in mijn mandje (dit was echt totaal niet nodig, een half flesje was voldoende) en rende ik naar huis. De behandeling verliep succesvol, al was ze het kammen na een paar keer wel helemaal beu. Bij de rest van het gezin was niets te vinden, ons luizenavontuur was gelukkig van korte duur. 

Heeft mijn kind hoofdluis? Zo weet je het

• Krabben, krabben, krabben. Al betekent dit dat de luizen al wel even in het haar zitten.
• Onrustig slapen. Juist ’s nachts worden de luizen actief.
• Misschien zie je ze zitten. Luizen zijn zo klein als speldenknoppen. Ze zijn bruin of zwart. De eitjes zijn wit tot gelig en lijken op haarroos, maar zitten anders dan roos vast aan het haar. Ze zijn vaak grijs maar zien er lichter uit op blond haar en donkerder bij brunettes.
• De huid van het hoofd, de oren, nek en zelfs de schouders kunnen geïrriteerd zijn door de luis. Je ziet dan kleine rode bultjes.
• Controleer! Kam het haar van je kind met een netenkam/stofkam. Doe dit boven de wasbak of een wit vel, zo zie je het direct als de luizen erop vallen. De luis is soms moeilijk te zien, door de kam dicht over de hoofdhuid te laten gaan heb je de meeste kans dat je ze ontdekt. 

Hoe ruim ik ze uit de weg?

• Grijp snel in, want ze planten zich rap voort!
• Kam twee weken lang het haar van je kind met een netenkam, het liefst twee keer per dag.
• Kom je er bijna niet doorheen gekamd? Doe dan wat crèmespoeling in het haar.
• Naast het kammen kun je ook een shampoo of een lotion gebruiken. Deze vind je onder andere bij de drogist. Het verpakken van knuffels e.d. in plastic zakken blijkt niet van toegevoegde waarde te zijn, dat scheelt een hoop werk.

Ow en vergeet niet de mensen om je heen in te lichten, zoals de leerkracht, het kinderdagverblijf en vriendjes/vriendinnetjes waar je kind mee speelt.

Heb jij nu ook opeens zo’n jeuk?

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (bijna 5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.