Als gekken drukken ze om beurten op de homeknop van mijn telefoon. De kleinste gilt van plezier als het beeldscherm oplicht. Als hij de knop langer ingedrukt houdt, komt er ineens een stem uit de telefoon. Met grote ogen kijkt hij me aan, gevolgd door een grote glimlach en het geluid ooohhh. De oudste wist al dat dit zou gebeuren en vuurt direct een lange, onduidelijke zin op mijn toestel af.
De stem in de telefoon reageert met ‘Sorry, dat verstond ik even niet.’ Waarop zij weer zegt: "Oww, je luistert niet." Dit alles wordt begeleid door luid gegil van de kleinste die dit werkelijk fantastisch vindt. De volgende ochtend spot hij mijn telefoon en gaat het weer proberen. Telkens als hij heeft gedrukt, kijkt hij naar het scherm en roept heel hard: "Aaargh." Na een tijdje zegt de telefoon: "Hallo." Yes gelukt! Voldaan kijkt hij even naar mij en zegt dan: "E ow" (babytaal voor hallo).

De beeldschermen hebben een grote aantrekkingskracht op hem en zijn zus. Ze zijn er beiden als de kippen bij als er ergens een telefoon of een tablet rondslingert. Het was en is voor mij nog steeds best een grote drempel om mijn dochter te laten spelen op de tablet (die we net een jaar hebben) of mijn telefoon. Ik krijg stiekem altijd een beetje het gevoel dat ik het niet goed doe als moeder als ze met dat ding bezig is. Zij is het hier zelf overigens totaal niet mee eens. Zij vindt mij juist een slechte (en gemene) moeder als ik zeg dat het niet mag.Het idee dat mijn zoon ergens in de komende maanden met zo’n ding aan de slag gaat, vind ik ook een raar idee. Ik bedoel, speel gewoon lekker buiten, ontdek de wereld met je lijfje!Oké, en dan sta ik te koken, heb ik mijn handen vol en dan lijkt het plots toch wel echt de beste oplossing…

De meningen in onderzoekersland zijn verdeeld over het mediagebruik (schermtijd) van kinderen.Sommigen spreken zelfs over 'digitale dementie'. Daarentegen wordt er ook gezegd dat we moeten zorgen dat we op tijd beginnen met onze kinderen mediawijs te maken, ze hierin op te voeden. Op deze manier kunnen ze mee met de huidige maatschappij (ze zijn er al snel handiger mee dan wij) en belangrijker nog, we leren ze op een verantwoorde manier om te gaan met media. Vooral jonge kinderen leren van de echte wereld; hoe dingen voelen, ruiken, proeven, dat iets wat vierkant is niet in een rond gaatje past, etc. Maar soms is het gewoon ontzettend handig om ze even achter de tv, telefoon of tablet te zetten. Plus ze vinden het ontzettend leuk. Zolang je een gezonde balans hebt en je het als toevoeging ziet op alle andere activiteiten die je kind onderneemt, dan is het oké.

Maar wat is er dan oke? Welke apps, welke filmpjes, hoeveel schermtijd past er bij de leeftijd van mijn kind? De volgende sites staan vol informatie over goede media voor kinderen, tips over mediaopvoeding en leuke apps.
Ik ben zelf trouwens een groot fan van de Youtube kids app. Sinds de komst van deze app durf ik mijn dochter soms alleen filmpjes te laten kijken. Dit is namelijk wat ze het aller liefste doet. De filmpjes zijn gefilterd en kidsproof, ze kan een filmpje zoeken door in te spreken wat ze wil zien.

• Media Smarties, de online gids bomvol recenties van kindermedia.
Kleuters digitaal  
• Wegwijs in mediaopvoeding? Download de brochure MediaDiamant passend bij de leeftijd van je kind. 0-5 jaar, 6-8 jaar en 9-12 jaar
• Kijk ook eens op de website van de Media Ukkie Dagen

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.