Vrijdag is het weer zover, Modderdag!!
Gaat je kind die dag naar school of naar de kinderopvang? Grote kans dat hij of zij lekker vies weer thuiskomt. Zo niet, dan moet je toch echt zelf aan de bak. Vorig jaar schreef ik al een blog over waarom het goed is dat je kind in de modder speelt. Toch heb ik het gevoel dat er nog steeds ouders zijn die hier echt niet op zitten te wachten. Spelen in de modder? Bah! Vreselijk ongezond en weet je wel hoe vies je daar van wordt? Vies? Jah! Ongezond? Zeker niet!

Voor alle mensen die vrijdag een modderavontuur met hun kinderen niet aan durven, hier geen zin in hebben of bang zijn voor de viezigheid nog even de voordelen op een rij:
• Spelen in de modder heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. 
• Mag je kind vies worden? Nou, dan neemt de kwaliteit van het spel toe. Er kan volop ontdekt en geëxperimenteerd worden.
• Het is goed voor de creativiteit en nieuwsgierigheid van je kind. En misschien ook wel voor die van jou! Doe mee en wie weet.
• Buitenspel stimuleert beweging én bevordert een goed lichaamsgevoel.
• Stress en spanning nemen af. En volgens mij kunnen onze kinderen dat in deze tijd best gebruiken.
• Kinderen leren beter samen te spelen en te werken.
• Buitenspelen en dus ook spelen in de modder bevorderd het concentratie vermogen.
• Kinderen leren beter omgaan met risico’s zoals vallen, uitglijden, omgaan met water, etc.
• Kleren zijn er om vies te worden! Wat? Ja! Waarom bestaat er anders zoiets als de wasmachine?!
• Buitenspelen maakt gelukkig. En in de modder spelen misschien nog wel gelukkiger. Ga eens zitten kijken naar je kind dat kliedert met modder. Dat is genieten hoor.

Ja, misschien is het wel een beetje een gedoe. Modder in je tuin, zand in je huis. Heb je echt een flodder kind (zoals dat van mij)? Dan is de kans groot dat de modder tot in zijn of haar oren zit. Vind je als die modder zo midden in de tuin een beetje te? Leg dan een groot zeil in de tuin, met de modder erbovenop. Ga je hier sowieso niet aan beginnen? Bezoek dan een speeltuin met een waterpomp. Deze pompen staan bijna altijd in het zand. Alle ingrediënten voor een modderfeest! Ze zijn tegenwoordig in veel speeltuinen te vinden. Zo ook in Brakkefort, speeltuin ’t Boerenlandje, het Westerpark, Kronenburgerpark, speeltuin Staddijk en nog een heleboel meer.
Yes, ik heb er zin in. En ik hoop heel erg dat ook je er vrijdag toch voor gaat, modderfan of niet! Dat je de voordelen die het spelen in de modder heeft voor je kind zwaarder laat wegen dan de nadelen die het heeft voor ons als ouders.
Wil je wel beginnen aan dit modderfeest maar weet je niet zo goed hoe? Kijk op onze Pinterestpagina voor inspiratie.

Ook dit jaar is er weer een leuke winactie van het IVN. Stuur je aller vieste modderfoto in en maak kans op een (hoe toepasselijke) waspakket!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.