Jaja het is weer zover, vandaag is het Modderdag! En net als de afgelopen twee jaar, schrijf ik weer een stukje om dit dik vet te promoten. Toen ik namelijk net een kijkje nam op de website van de IVN (https://ww.ivn.nl/modderdag) schrok ik toch weer. Nog steeds spelen er steeds minder kinderen regelmatig buiten. Ze geven aan dat slechts 14 procent van alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar dagelijks buiten speelt, terwijl de schermtijd in deze groep rap toeneemt. Oké, het geeft me een beetje hoop voor de jongere kinderen, maar het blijft jammer. Het is zo goed voor een kind om te spelen in de natuur. Ik geef toe, dat dit soms echt niet makkelijk is. Ze hangen liever achter een filmpje of een game. En wanneer ze jonger zijn is het soms zo’n gedoe, misschien heb je zelf wel helemaal geen zin om te gaan. Met een filmpje kun je tenminste nog iets aan het huishouden doen. Maar ja… we doen onze kinderen wel echt te kort wanneer we ze niet in ieder geval stimuleren, en als ze klein zijn leren om in de natuur te spelen. Ze te laten ervaren hoe het is om in de regen te spelen, om in de plassen te stampen, om met modder te spelen, bloemen te plukken, door het gras te lopen op je blote voeten, te vallen, rennen, springen en ga zo maar door. 

Vandaag kunnen we er in ieder geval niet onderuit. Als je geluk hebt gaan ze vandaag op school of bij de kinderopvang aan de slag met ModderDag en komt je kind helemaal voldaan thuis. Zo niet, laat deze kans dan niet aan ze voorbij gaan en zorg voor modder. Vieze natte, zanderige modderpoep (zoals mijn zoon dit noemt). Laat ze voelen, smeren, knijpen, gooien, rollen en glijden.
Heb je hier thuis geen zin in? Zoek een speeltuin met een waterpomp (Brakkefort, speeltuin ’t Boerenlandje, het Westerpark, Kronenburgerpark, speeltuin Staddijk en nog een heleboel meer) of ga met ze naar het Waalstrandje.


Mijn kinderen zijn echte flodderaars. Ze vinden het heerlijk om met modder te spelen en vies te worden. Vooral mijn dochter smeert zich het liefst meteen helemaal onder. Mijn vriend vindt dit ook geweldig. Ze trekken dan ook regelmatig de natuur in en komen als varkens thuis. Met als resultaat twee heerlijk tevreden kinderen, een blije vriend en een heleboel modderige kleding over de fietsen in de voortuin. Zelf kan ik absoluut niet tippen aan dit niveau en maak ik liever een modderige bende in de tuin. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. Misschien vind je het idee alleen al vermoeiend en vies. Maar hé, dit weegt niet op tegen de voordelen die het heeft voor je kind! Wacht ik som er even een paar op:

  • Spelen in de modder heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
  • Mag je kind vies worden? Nou, dan neemt de kwaliteit van het spel toe. Er kan volop ontdekt en geëxperimenteerd worden.
  • Het is goed voor de creativiteit en nieuwsgierigheid van je kind. En misschien ook wel voor die van jou! Doe mee en wie weet.
  • Buitenspel stimuleert beweging én bevordert een goed lichaamsgevoel.
  • Stress en spanning nemen af. En volgens mij kunnen onze kinderen dat in deze tijd best gebruiken.
  • Kinderen leren beter samen te spelen en te werken.
  • Buitenspelen en dus ook spelen in de modder bevorderd het concentratie vermogen.
  • Kinderen leren beter omgaan met risico’s zoals vallen, uitglijden, omgaan met water, etc.
  • Kleren zijn er om vies te worden! Wat? Ja! Waarom bestaat er anders zoiets als de wasmachine?!
  • Buitenspelen maakt gelukkig. En van in de modder spelen misschien nog wel gelukkiger. Ga eens zitten kijken naar je kind dat kliedert met modder. Dat is genieten hoor.

Als je dit zo leest is dit het toch helemaal waard?!

Wil je wel maar heb je geen inspiratie? Kijk dan even op ons Pinterest bord https://nl.pinterest.com/KIONnijmegen/modderdag/. En wil je er echt een te gek modderfeest van maken vandaag? Vul dan het zwembadje dat je vast nog in de tuin hebt staan met water en zand! Geen pool party, maar een modderpool party!! Een goed recept voor modder haha? Kijk dan even hier: https://www.ivn.nl/modderdag/nieuws/het-recept-voor-de-perfecte-modder

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (6) en zoon (2) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.