Zondag is het moederdag. De dag dat ik met smart in bed lig te wachten op mijn ontbijt. Stiekem hoop ik dat het maken van dit ontbijtje lekker lang duurt. Zo kan ik langer blijven liggen, rustig wakker worden en doe ik net alsof ik de geluiden uit de keuken niet hoor. Na een tijdje stappen ze mijn slaapkamer binnen en word ik week van de zelfgeknutselde cadeautjes, de ontzettend trotse snoetjes en de heerlijke knuffels die ik van ze krijg. Een klungelig versje zou de kers op de taart zijn. Ik negeer vakkundig de kruimels die in mijn bed belanden en het feit dat dit een ontbijtje is waar ik eigenlijk niet zo’n zin in had. Het is gezellig en knus.Oké, in het echt haalt die kleine jongen waarschijnlijk binnen no time alles overhoop, stopt de romantische muziek (bij wijze van spreken) en is het weer terug naar het normale leven, waarin ik weer druk ben met zorgen, opruimen, brandjes blussen etc. (Ow ow ow, wat heb ik het zwaar, haha.)

Maar wat zou nou de ideale Moederdag zijn?
Laatst hoorde ik een moeder, van inmiddels volwassen kinderen, zeggen dat ze met haar kinderen de deal had dat zij haar volledig met rust lieten op Moederdag. Het is Moederdag, haar dag, dus mocht ze lekker doen waar zij zin in had. De kinderen waren het hier mee eens, dus iedereen tevreden.

Best een idee, maar ik vind het toch leuk om op Moederdag te genieten van het moederschap. Maar zullen we dan één dag alleen de lusten en niet te lasten doen?
Het ontbijtje met de kruimels in mijn bed zou ik niet willen missen. Dat vond ik als kind al geweldig. Toen ik oud genoeg was, zette mijn moeder alles klaar en maakte ik haar ontbijt. Die ene keer dat ik het gevulde dienblad liet vallen bij het openen van de deur zal ik dan ook nooit vergeten. Wat heb ik gehuild. Terug naar nu. De rest van mijn Moederdag zou ik het heerlijk vinden om lekker met mijn gezin op pad te gaan. Op deze dag hoef ik daarvoor niets in te pakken en klaar te leggen. Dit wordt allemaal gedaan terwijl ik op mijn gemak sta te douchen en me klaarmaak voor een heerlijke dag.

 Om deze geweldige Moederdag af te sluiten nog een paar tips:
• Zorg vooral voor een dag zonder hectiek, oververmoeide kinderen en ambitieuze plannen. Zoals we allemaal weten draagt dat niet echt bij aan een gezellige dag.
• Naast de zelfgeknutselde cadeautjes is een bonnenboekje met tegoedbonnen met “me time” voor mama’s een super goed idee. Verplicht eentje per maand inzetten!
• Moeders, laat de vaders op tijd weten dat het binnenkort Moederdag is! Ze zullen je dankbaar zijn.

Misschien moet jij, als moeder, je kind(eren) missen op Moederdag, of sta je om wat voor een reden dan ook zelf een ontbijtje te maken. Ik stuur jullie een dikke Moederdagkus!!!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.