Toetjes worden gevuld met pepernoten en sinterklaasletters. Speelgoedboeken worden in stukken geknipt. Er wordt gezongen, gedanst en gespeculeerd over alle problemen die zich dit jaar weer voor doen. Vanuit de keuken leidt een spoor van waterdruppels je naar de achterdeur. Drie schoentjes gevuld met tekeningen, een wortel, wat hooi EN een bakje water staan met liefde uitgestald.

Sinterklaasliedjes galmen door een donkere tuin, de kou trekt langzaam onze woonkamer binnen. Iedereen weet toch dat de Sint en zijn Pieten de liedjes veel beter horen met de deur of het raam open?!

Terwijl we, als iedereen heerlijk ligt te slapen, de woonkamer ombouwen tot Pieten speelparadijs. Schoen-zet-kalenders invullen, omdat we nu al gek worden van “schoen zet gezeur”. Nog even naar de winkel racen voor strooigoed, want oja oeps… Naar de knip-en-plak verlanglijstjes (posters) kijken en ons afvragen hoe we het dit jaar weer gaan aanpakken. Weten we dat het begonnen is…

Die knusse, gezellige en mega vermoeiende drukke periode van het jaar, die afgetrapt wordt door onze goede Sint. Bij ons is het dan ook de periode van het (zoveel mogelijk) op tijd naar bed gaan, het afwegen van activiteiten en het tussendoor even lekker niksen. Met als hoofdvraag: vindt mijn kind het leuk (en trekt hij/zij het nog) of vind ik het leuk voor mijn kind? Wat me overigens best heel goed af gaat.

Omdat we in deze tijd allemaal wel wat handvatten kunnen, bij deze wat Sint tips:

Blijf in de normale structuur
Zorg er vooral voor dat de dagen normaal blijven. Het is een spannende en vaak rommelige tijd. Blijven bij de vaste dagindeling, structuur en rituelen is voor een kind (en voor ons) heel fijn.

Geef duidelijkheid dmv een kalender
Schoen zetten, pakjes avond, Sinterklaas op school… er gebeurt van alles deze weken. Zorg ervoor dat je kind weet waar hij of zij aan toe is. Dit kan met een 'wanneer gebeurt er wat'-kalender. Voorkom daarmee ook meteen de dagelijkse schoenzet-vraag.

Van pakjesavond naar pakjesochtend of -middag
Pakjesavond is ontzettend spannend. Sommige kinderen zijn de hele dag zenuwachtig. Het kan fijn zijn pakjesavond te plaatsen naar de ochtend of de middag. De rest van de dag kunnen ze nog lekker met hun cadeautjes spelen.

Geef ruimte
Geef je kind ruimte om te praten, te vertellen en vragen te stellen. Luister echt en beantwoord zijn of haar vragen. Verkleedkleren of Sint- en Pieten poppetjes kunnen je kind helpen spannende situaties te verwerken door ze uit te spelen. Ze geven je kind ook de ruimte zijn fantasie de vrije loop te laten gaan.

Pas het aan
Is het te spannend dat de Pieten binnen komen? Zet de schoentjes dan buiten.
Maakt je kind zich veel te druk om alle problemen die Sinterklaas tegen komt in Het Sinterklaasjournaal? Vertel dan dat ze het allemaal extra spannend maken, maar dat ze al weten dat het goed komt. Wil je kind gewoon niets weten van de Sint, de Pieten, Het Sinterklaasjournaal? Prima, dan is het misschien te spannend. Pas je aan aan dat wat prettig is voor jouw kind.

Last but not least:
Voldoende slaap
Dit kan soms best lastig zijn in deze tijd, maar o zo belangrijk. Tijdens de slaap wordt namelijk alles wat ze die dag hebben meegemaakt verwerkt. En spanning en een vermoeid kind, is niet altijd de ideale combi.

Fijne dagen allemaal!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochters (7 en 1) en zoon (3) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.