Geld. Het maakt je niet gelukkig, maar het is wel handig. Sommige mensen kunnen er heel erg goed en verantwoord mee omgaan, een ander weer minder. Helaas is de kans groot dat je flink in de problemen komt als je niet goed met geld om kunt gaan. Er zijn veel mensen die geld ervaren als een grote factor van stress in hun leven.

Ikzelf? Ach, wat zal ik zeggen. Ik ben niet heel slecht met geld, maar ook niet heel erg goed. Ik heb er eigenlijk een beetje een hekel aan, er draait zo veel om geld. Je moet er altijd aan denken en rekening mee houden. In mij komt dan altijd een beetje het opstandige kind naar boven. Dit opstandige kind geeft gelukkig niet buitensporig veel geld uit (mijn vriend leest dit en denkt ‘Echt wel!’). Mijn vriend kan heel goed met geld om gaan. Die maakt berekeningetjes, rekent altijd extra kosten mee (zoals onderhouds- en benzinekosten) en heeft zicht op onze rekening, de kosten en wat we de rest van de maand nog nodig hebben. Super fijn en super irritant, haha.

Mijn dochter weet dat als je in de winkel iets meeneemt je hiervoor moet betalen. Ze weet ook dat sommige dingen weinig geld kosten en andere dingen veel. Maar wat dan precies de waarde van geld is, dat is voor haar nog onbekend. Zo vertelde ze me vol trots dat ze van haar schoolvriendinnetje, voor haar verjaardag een elektrische auto zou krijgen. Zo eentje waar ze zelf in kan rijden. (die vroeg ze een week eerder aan mij en ik zei: " NEE!" ) Ik vertelde haar dat dit een ontzettend duur cadeau is en dat ik bijna (je weet maar nooit) zeker wist dat ze deze niet zou krijgen. Dat had niet heel veel zin. Ze reageerde met: "Echt mama, die krijg ik echt! Ze zegt dat ze die voor me gaat kopen."  Als we in de winkel zijn, komt de vraag: "Wil je die voor me kopen?"  geregeld voorbij. Ik vraag haar dan altijd of ze zelf centjes bij zich heeft. Gemene vraag, want ze krijgt niet eens zakgeld.

Misschien wordt het tijd om haar het één en ander te leren over geld en misschien zelfs wel te beginnen met zakgeld. Financiële opvoeding! Je kind leren omgaan met geld. Maar hoe doe je dat eigenlijk en vanaf welke leeftijd?
• Zakgeld Vanaf een jaar of 5/6 kun je je kind zakgeld geven. Het is fijn als je kind kan tellen en de verschillende munten kan herkennen. Spreek met je kind af hoeveel het krijgt en wat hij of zij hiermee kan en mag doen. Zorg ervoor dat je een vaste zakgelddag in de week hebt. Ga voor meer informatie eens naar het NIBUD.
Spaarpot Start je met het geven van zakgeld, zorg dan voor een mooie spaarpot. Zo zien ze het bedrag stijgen en dat stimuleert ze om te sparen.
• Spaardoel. Denk samen met je kind na over zijn of haar spaardoel. Stimuleer je kind om iedere week iets te sparen voor dat doel, in plaats van alles direct uit te geven. Je kind leert
op deze manier ook dat ergens voor sparen soms een tijd kan duren. Dat je niet alles zomaar kan kopen. Heeft je kind zijn spaardoel bereikt en kan hij gaan kopen wat hij zo graag wilde? Maak hier dan een speciaal momentje van.
Op= op Is het zakgeld op of komt je kind zakgeld te kort om iets te kopen? Dat is dan jammer, nog even doorsparen. Spring niet bij. Dit hoort allemaal bij het leerproces.
Contant geld. Geef je kind in eerste instantie contant geld. Zo is het tastbaar en kunnen leren ze makkelijker de waarde van het geld zien. Ook is het leuk je spaargeld te zien groeien.Vanaf een jaar of 10 kun je een spaarrekening voor ze openen. Bekijk samen het saldo en de uitgaven. Leer ze dat de pinpas geen onuitputtelijke bron van geld is.
Geen straf of beloning Geef je kind geen geld voor normale klusjes in huis, zoals het opruimen van je speelgoed. Deze taken horen bij het dagelijks leven en mag je best van een kind verwachten. Doen ze een keer een extra klusje dan kun je een beloning afspreken.Gebruik zakgeld niet als een beloningssysteem, maar ook niet om ze te straffen. Het doel is om ze te leren met geld om te gaan.
• Laat je kind fouten maken Laat je kind zelf kiezen waar hij zijn geld aan uit geeft. Laat hem of haar foute keuzes maken, ook al wil jij je kind hier graag voor beschermen. Door fouten te maken worden ze wijzer. Zo worden ze door bijvoorbeeld een aankoop waar ze spijt van krijgen, alerter in de toekomst.
Weerbaar tegen reclames Vertel je kind de trucjes achter reclames. Dat bijvoorbeeld gratis, niet altijd betekent dat iets ook echt gratis is. En dat ze vaak een product mooier doen lijken dan dat het daadwerkelijk is.
Geef het goede voorbeeld Laat in de praktijk zien wat je doet. Wat je betaalt en hoe, of iets misschien te duur is en je het dus laat liggen. Laat zien dat je niet alles zomaar in huis kunt halen. En dat je ook zaken digitaal moet betalen.

Als wij als ouders dit goed doen, voorkomen we misschien dat ze later financieel in de problemen komen en daar hebben ze de rest van hun leven plezier van.

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.