Het is weer zover… vanaf vandaag gaan onze kinderen weer naar school en is voor de meesten van ons de vakantie echt voorbij. Ik ben alweer 2 weken aan het werk, maar toch zolang mijn dochter vakantie heeft, blijft dat vakantiegevoel wel een beetje hangen. Ook op mijn werk waren er nog een aantal mensen op vakantie en er hing een zomervakantiesfeer, dat zorgde wel dat het vakantiegevoel een beetje bleef. Maar ja, vanaf vandaag gaan onze kinderen allemaal weer naar school en zal ons vakantiegevoel ook langzaam minder worden… het weer helpt hier de laatste dagen ook niet echt aan mee. Ik las in de krant de headline 'De herfst in aantocht' daar werd ik wel een beetje verdrietig van.

Vakantie… ontspannen, niks moet echt, vergeten hoe laat het is en welke dag van de week, genieten van het zonnetje, beetje rommelen, veel buiten, iedereen blij, we laten alles even los en laden weer helemaal op, lekker uitgerust (jaaah of een vakantie met kinderen nou helemaal uitrusten is). Ik, en ik denk de meeste mensen, vinden dat vakantiegevoel heerlijk.
Maar het is zo jammer dat we eigenlijk na twee dagen werken dat vrije gevoel alweer een heel eind kwijt zijn. De eerste dag werken na je vakantie is vreemd, je kunt je moeilijk concerteren en kan niet wachten tot de dag voorbij is om thuis je campingoutfit weer aan te trekken (of spreek ik voor mezelf?). Maar na een paar dagen zit je er weer helemaal in en lijkt die vakantie alweer zo ver weg. De moeite waard om eens te kijken hoe we dat vakantiegevoel wat langer vast kunnen houden.

Ik ging op zoek en vond de volgende tips:
• Zorg dat je niet terugkomt op je werk en een hele berg vakantie-inhaal-werk hebt. Dit blijkt namelijk een van de grootste vakantiegevoelkillers te zijn. Kom je daar bijna niet onderuit door bijvoorbeeld een volgelopen mailbox? Plan dan voor je vakantie al extra tijd in om hieraan te werken na je vakantie. Laat ook nog een paar extra dagen je automatische-ikbenopvakantie-mail staan en neem nog even geen ad hoc-verzoekjes van je collega’s aan.
• Denk op vakantie niet aan je werk. Dit blijkt zelfs funest te zijn voor de duur van je vakantiegevoel na je vakantie. Dit gaat wel vooral over de negatieve werkgedachten die je hebt tijdens je vakantie. Beetje mosterd na de maaltijd misschien, maar goed om te weten voor de volgende vakantie.
• Plan na je vakantie een paar after-vakantie-relaxavonden. Deze avonden zijn gepland en het is dan ook echt de bedoeling dat je lekker ontspant, met je partner iets gaat doen of wat dan ook. Maar let op, geen huishouden en geen werk op de relaxavonden die je hebt gepland! Plan deze avonden voor je op vakantie gaat.
• Blijf je nog een tijdje insmeren met zonnebrand. De geur doet je terugdenken aan je heerlijk zonovergoten vakantie.
• Kijk je vakantiefoto’s en -video’s, of maak een fotoalbum.
• Verlang je terug naar dat heerlijke gerecht dat je at op vakantie? Probeer het zelf eens te maken en waan je weer helemaal op vakantie (meestal smaakt dat thuis toch anders, maar toch).
• Zet de deuren open en plan veel leuke dingen buiten. Op vakantie ben je ook veel buiten en dit helpt je buiten je werk echt dat vakantiegevoel wat langer vast te houden.
• Luister naar je favoriete vakantiemuziekjes, thuis, maar ook op de fiets of in de auto naar je werk.
• Hou die kleine vakantiegewoontes er gewoon in. Zoals ’s avonds lekker buiten een wijntje drinken (of binnen met regen), vergeten hoe laat het is, gebruik je telefoon veel minder, laat de televisie uit.
• Plan alvast je volgende vakantie. Heerlijk om naar uit te kijken en een beetje in de vakantiestemming te blijven.
Ik kom net terug van een festival en dat gevoel ga ik proberen lekker lang vast te houden… maar eerst een beetje bijslapen!!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.